zupa z młodej kapusty - 582 przepisów (strona:25/39)

Zupa z młodej kapusty 272

kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (5-6 porcji): 1/2 młodej kapusty 2 duże pomidory 1 łyżka masła 1 pęczek koperku 150 ml. śmietanki 30% 1200 ml. wywaru warzywnego sól, pieprz Wywar warzywny: 2 duże marchewki 1 duża pietruszka(...)skórki. Pokrój pomidory w dużą kostkę. Kapustę grubo posiekaj. W garnku rozpuść masło i wrzuć pokrojoną kapustę. Oprósz solą i pieprzem, smaż często mieszając około 5 minut. Wlej wywar z warzyw i dodaj krojone pomidory. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na mniejszym ogniu przez 10 minut. Do śmietanki wlej 1 chochelkę płynu z zupy i wymieszaj. Wlej śmietankę do zupy

Delicious Place
Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę 200

Baza do zupy pomidorowej. Baza do zupy pomidorowej       Pachnąca, gęsta baza do zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, z marchewką, selerem, czosnkiem, papryką i ziołami. Po otwarciu podgrzewamy i gotowe! Bazę możemy rozrzedzić wywarem lub wodą i podać z makaronem albo ryżem. Świetnie nadaje się także jako podstawa sosu do makaronu. Składniki: 20 dużych, dojrzałych i mięsistych pomidorów(...)curry Buraczki na zimę z czosnkiem i cebulą Ogórki krokodylki Kapusta czerwona do słoików na zimę Marynowana fasolka szparagowa Marynowane młode buraczki Ogórki w musztardzie z miodem Więcej przepisów na domowe przetwory na zimę znajdziesz tutaj>>> Mam nadzieję, że przepis na bazę do zupy pomidorowej spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego

Moja Książka Kucharska
Kapuśniak 106

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kapuśniak z czerwoną soczewicą 129

sprawdzają się zupy. Kapuśniak zna każdy, zupę z czerwonej soczewicy… no może nie każdy. Ale kapuśniak z czerwoną soczewicą będzie dla wielu nowością.      Składniki: - ok. 4 l bulionu (drobiowy lub warzywny)- 2 ugotowane marchewki z bulionu- ziemniaki (ilość według gustu)- 400 g czerwonej soczewicy- ok. 600g białej kapusty- 2 cebule- młode części pora- sól morska- świeżo mielony pieprz(...)być inny)     Umytą kapustę i cebulę cienko szatkujemy –  lekko solimy, podsmażamy na patelni (bez przykrycia) na rozgrzanym oleju (ok. 10-15 minut). Do wrzącego bulionu dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz opłukaną soczewicę. Gotujemy 15 minut. Pod koniec dodajemy podsmażoną kapustę, pokrojoną ugotowaną marchew oraz przyprawy – sól, pieprz, paprykę wędzoną, kminek, majeranek. Gotową zupę posypujemy pokrojonym porem

mojewypiekiinietylko
Surówka z młodej kapusty rzodkiewki i ogórka 59

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty i ogórka Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Dzięki nim każde danie obiadowe smakuje o wiele

Przepiski.pl
Surówka z Żółtej Papryki 64

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z żółtej papryki Surówka to obowiązkowy dodatek do każdego obiadu. Nie tylko dopełnia ona smak każdej potrawy, ale jest także bardzo zdrowa

Przepiski.pl
Botwinka duszona. Jarzynka obiadowa z buraczanych liści 188

Botwina kojarzy się z wiosenną zupą , pełną młodych listków, podawaną koniecznie z ugotowanym na twardo jajem. Bardzo taką lubię, ale sezon na nią trwa krótko i już chwilę później na straganach można kupić pęczki dorodnych buraków w pióropuszami okazałych liści. Te liście zwykle się wyrzuca jako niepotrzebne, ale jeśli są ładne to po prostu mi ich szkoda. Jeżeli(...)Duszę je podobnie jak młodą kapustę i podaję z młodymi ziemniakami albo po prostu z chlebem. Ja wiem, że może nie wygląda to jakoś bardzo apetycznie, ale co ja poradzę, że lubię takie duszone zielsko? Wiosną lub wczesnym latem trochę botwiny pakuję także do słoików . Zimą będę mogła ugotować sobie swoją ulubioną liściastą zupę. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
TORTILLA Z SZARPANYM KURCZAKIEM I SAŁATKĄ Z KAPUSTY 71

Młoda kapusta na krótko z boczkiem i koperkiem spowita w delikatne kremowe masełko to jedno z tych dań które w sezonie chce się jeść najczęściej. Jednak nie o tym daniu ta rozprawka. Dziś tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z młodej kapusty. Jest to ta kolejna wersja młodej kapusty gdzie wprost, nie można się(...)PIEKIELNIE DOBRE   Tortilla z szarpanym kurczakiem i sałatką z kapusty: – Zupa dla amatorów szparagów – Smaczna, prosta i szybka – Obłędnie dobre – Pyszny domowy fast food – Bez zbędnych dodatków i ulepszaczy ILOŚĆ PORCJI: 5 CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Tortilla pszenna – 5 sztuk – Podwójny filet z kurczaka – Marchewka – Kapusta młoda – mała główka – Cebula czerwona – Majonez – 2 łyżki – Jogurt naturalny

globuskulinarny
zielona warzywna zupa z makaronem na skrzydełkach... 209

Składniki: woda 3,5 litra, skrzydełka kurczaka 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, brokuły 1 opakowanie/mrożony bukiet, kapusta 1 główka/młoda, cukinia 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, śmietana gęsta - ile potrzeba, makaron świderki 150 gram umyte skrzydełka zalać małą ilością wody,zagotować i wodę wylać(...)wsypać mrożony bukiet brokułowy, gotować z 5 minut, wsypać pokrojoną młodą kapustę i gotować z 10 minut, wsypać kucharka, pokrojoną cukinię i gotować z 10 minut, do smaku dać paprykę ostrą, na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki makaron świderek z błonnikiem owsianym ugotować wg opisu na opakowaniu, zupę podawać z makaronem, skrzydełkiem, śmietaną - zupa jest bardzo lekka, smaczna

W Mojej Kuchni Lubię
zupa warzywna na ostro na śniadanie... 128

podudzia kurczaka bez kości 60 dag, mąka pszenna 1/2 szklanki, margaryna Śniadaniowa Klastyczna 6 łyżek, kostka rosołowa cielęca 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ziemniaki młode 3 sztuki, włoszczyzna młoda 1 pęczek, kapusta młoda 1 główka mała, kalafior 1/2 główki, papryka czerwona 2 sztuki, przyprawa węgierska 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, pieprz(...)minuty. Wsypać rozdrobnioną w blenderze włoszczyznę razem z nacią selera, pokrojoną dość drobno kapustę, przyprawę węgierską, czerwoną paprykę, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając. Wlać wodę, wsypać pieprz ziołowy, paprykę ostrą i izagotować, na średnim ogniu gotować z 30 minut, na koniec wsypać koperek - zupa jest smaczna, aromatyczna, my lubimy zupę warzywną również zjeść na śniadanie, daje nam energii

W Mojej Kuchni Lubię
Kapuśniak 115

Kapuśniak jest dość popularną zupą, wywodzącą się z kuchni polskiej. Kapuśniak przygotowywany jest na podstawie wywaru mięsnego lub mięsno-warzywnego. Często kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach, a podstawę stanowi kapusta słodka lub kapusta młoda. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty nie różni się praktycznie niczym od tego, który przedstawiam w tym wpisie. Zamiast kapusty słodkiej używamy... Tryb

PysiaGotuje.pl
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 193

Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku i imbiru – pysznie, rozgrzewająco, idealnie na pierwsze wiosenne przeziębienie. Ta zupa jest lekka jeśli chodzi o kalorie, ale mocna i wytrawna w smaku przez dodatek sporej ilości cykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię(...)dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule kroimy wzdłuż na pół i na cienkie

Karo in the Kitchen
Miso ramen z cykorią, czosnkiem i imbirem 211

Miso ramen to baza do wielu świeżych zup – u mnie dzisiaj z cykorią, mnóstwem czosnku i imbiru – pysznie, rozgrzewająco, idealnie na pierwsze wiosenne przeziębienie. Ta zupa jest lekka jeśli chodzi o kalorie, ale mocna i wytrawna w smaku przez dodatek sporej ilości cykorii. Mnie ten smak odpowiada, ale jeśli boicie się że zupa nie trafi w Wasz gust – zamieńcie cykorię(...)dwie trzecie podanej w składnikach ilości) na inne warzywa kapustne – idealnie pasuje kapusta bok choy lub bardzo zdrowa i wartościowa sałata rzymska. Od biedy można użyć kapusty pekińskiej, ale dla mnie jest ona prawie bez smaku. Możecie użyć też młodej, świeżej wiosennej kapusty stożkowej. Odcinamy cebule i jasne części szczypiorku. Cebule kroimy wzdłuż na pół i na cienkie

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 326

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka(...)ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków

My Culinary Art
ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA 172

rozgrzewająca ... gęsta i aromatyczna.  Spokojnie zastąpi nam I i II danie, bo z pulpetami z indyka tworzy naprawdę pyszne i pożywne danie.    Składniki: 1/ 2 młodej kapusty 1 cebula puszka pomidorów w sosie własnym  łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele(...)łyżki bułki tartej 1/2 cebuli startej na tarce sól pieprz majeranej granulowany czosnek Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety.  Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę i cebulę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 15 minut. Nastepnie na wrzący

Walijskie Pichcenie