Fioletowa zupa krem! Rewelacja, pyszna jak diabli :D Gotujcie i smakujcie :) Lubię wszelakie kombinacje z kremowymi zupami, można do nich dodać rozmaite warzywa, tym razem wykorzystałam kawałek kapusty pekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej(...)rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję. Podaję z grzankami
Takie tam pichcenieodżywczych kapusty. Obecna w niej siarka - tu zwracam się w szczególności do kobietek - fantastycznie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. I uwaga - kapusta wcale nie jest ciężkostrawna! Jest tak jedynie, gdy łączy się ją z mięsem - zwłaszcza tłustym. Sama w sobie jest niezwykle delikatnym i smacznym warzywem. Ja uwielbiam kapustę i odkąd pojawiła się młoda(...)suszonych grzybów (ja użyłam borowika szlachetnego), wypłucz w miseczce z ciepła wodą 700 g młodej kapusty głowiastej, posiekaj w paski o szerokości 2 cm 630 g kapusty pekińskiej, posiekaj w paski o szerokości 2 cm 1 duża cebula, pokrój drobno 220 g młodej marchewki, pokrój w kawałki ok. 1 cm 1 l 100 ml zimnej wody
Szybko Szybkowar(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki w młodej kapuście Klopsiki duszone w młodej kapuście to bardzo smaczne danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom
Przepiski.plJest ważnym składnikiem naszego menu, choć wielu z nas nie docenia jej właściwości. Kapusta jest jednym z tych produktów, bez których zdrowa dieta nie może się obejść? Dlaczego warto sięgać po przepisy na te potrawy, w których pojawia się to warzywo? Niedoceniana kapusta jest źródłem wielu cennych dla ludzkiego organizmu witamin oraz minerałów. Zdrowa dieta z jej udziałem pozwala(...)kapusta odgrywa bardzo istotną rolę, stanowią dość szeroką i zróżnicowaną grupę. Kapusta zasmażana to świetny dodatek do wielu potraw, wielkim uznaniem cieszą się też surówki z kapustą jako głównym składnikiem. Bigos, gołąbki czy zupy jarzynowe – oto kolejne potrawy, w których to warzywo jest składnikiem wyjątkowo ważnym. Zobacz przepisy z kapustą: Kotlet schabowy z kością z ziemniakami i kapustą Młoda
ProstePesto.plPałki z kurczaka pieczone z młodą kapustą i ziemniakami to pyszne i pożywne danie obiadowe, które idealnie sprawdzi się na posiłek dla całej rodziny. Artykuł
Przepiski.plaromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. SWOJSKI GARNEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KLOPSIKAMI PRZEPIS TUTAJ Smakowite i sycące danie jednogarnkowe z klopsikami, młodą kapustą, pieczarkami i ziemniaczkami. Świetny pomysł na szybki i pyszny obiad dla całej rodziny! CHŁODNIK Z OGÓRKÓW I RZODKIEWKI PRZEPIS TUTAJ(...)smakuje rewelacyjne podane z keksem gęstego jogurtu naturalnego i białym ryżem lub makaronem. Polecam! GOŁĄBKOWY KOCIOŁEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ PRZEPIS TUTAJ Obiad jednogarnkowy, który szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom popularnych gołąbków. Mięsno-ryżowe klopsiki w sosie pomidorowym duszone z młodą kapustą, to proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje całej rodzinie. CHILLI Z MIĘSEM MIELONYM I CUKINIĄ
Blog z Apetytempulpety: ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 3-4 łyżki oleju, 2 jajka, 1 łyżka masła, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 4 łyżki bułki tartej, 5 łyżek mąki, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Wykonanie pulpetów: Kapustę dobrze oczyścić, zmielić w maszynce lub rozbić blenderem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Połączyć kapustę z cebulą, dodać rozmącone(...)jajka, olej, jogurt, mąkę, bułkę tartą i przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze i podawać
Tradycyjna KuchniaHealth kimchi uznane zostało za jedno z 10-ciu najzdrowszych dań na świecie. Właściwości zdrowotne ma prawie identyczne co nasza kiszona kapusta, jednak bogatsze jest w składniki poddane fermentacji - czosnek, imbir i chili. Tradycyjnie w skład kimchi wchodzą: kapusta pekińska, rzodkiew, marchew, cebula, czosnek, imbir, papryka. Najważniejsza rolę w oryginale odgrywa dodatek koreańskiej papryki chili gochugaru. Nadaje ona niezwykłej pikanterii(...)wyrazisty w smaku dodatek i oryginalna jarzynka. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Można wykorzystać do przygotowania zup i gulaszy. Składniki na 2 słoiki a`0,75 l: 1 kg kapusty pekińskiej 200 g białej rzodkwi 1 marchew 1/2 czerwonej cebuli 2 młode cebulki ze szczypiorem 15 g imbiru 2 ząbki czosnku 25 ml sosu rybnego 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cenę, więc nie widzimy w czym problem. Składniki: 1/2 główki kapusty 2 młode marchewki 5 młodych ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 pietruszka 1 mały seler 1,5 litra zimnej wody 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła koperek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy. Pozostałe warzywa chlastamy tak, jak lubimy. Metoda jest taka(...)ziemią rośnie, wrzucamy do zimnej wody, zagotowujemy, oprószamy solą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Gotujemy przez 5 minut. Fasolkę i kapustę podsmażamy na maśle, dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiając solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenparu dni zaczynam się powoli rozglądać za naszymi polskimi nowalijkami. Nie rozpędzam się za bardzo, bo nie jestem do niektórych jeszcze przekonana. Rabarbar – jak najbardziej, młoda kapusta – jeszcze nie dla mnie. Botwinka? W sumie, czemu nie. Podchodzę jednak do niej z ostrożnością, nie ma co szaleć. Na tę najlepszą jeszcze przyjdzie pora. Mam w lodówce jeszcze jeden(...)jakiegoś czasu tarta z botwinką i fetą. I taką też mam zamiar zrobić, może nawet jutro. Jeżeli uda mi się zrobić dobre zdjęcie, opublikuję Wam przepis za parę dni. Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami to w sumie klasyka. Przyznam się Wam jednak szczerze, że nigdy jej z jajkiem nie robiłam. Nie wiem czemu, nie pytajcie. Mam świadomość tego
Kardamonovykominkami Placek po zbójnicku z sosem grzybowym Makaron z sosem grzybowym Kanapki z borowikami i jajkiem Zupa grzybowa z mrożonych grzybów Pęczotto z grzybami i boczkiem Uszka i pierogi z kapustą i grzybami Sos z opieniek Składniki: 500g opieniek (same kapelusze, najlepiej młode) 1 duża cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 kopiasta łyżka mąki 500ml bulionu warzywnego
Obiad gotowymało nie zszedł na zawał jak pierwszy raz takie cudo mu zaserwowałam :) ) i perfekcyjnie poszatkowaną kapustą pekińską <3 <3 <3 Tatusiu najlepsze życzenia w dniu Twojego święta :* Zupa ogórkowa Składniki na 4 porcje: wędzone żeberka 6 ogórków kiszonych 5 ziemniaków (użyłam młodych) średnia marchewka pietruszka kawałek selera 1/4 pora koperek 150 ml śmietany 18% sól, pieprz
Miksturownikparu dni zaczynam się powoli rozglądać za naszymi polskimi nowalijkami. Nie rozpędzam się za bardzo, bo nie jestem do niektórych jeszcze przekonana. Rabarbar – jak najbardziej, młoda kapusta – jeszcze nie dla mnie. Botwinka? W sumie, czemu nie. Podchodzę jednak do niej z ostrożnością, nie ma co szaleć. Na tę najlepszą jeszcze przyjdzie pora. Mam w lodówce jeszcze jeden(...)jakiegoś czasu tarta z botwinką i fetą. I taką też mam zamiar zrobić, może nawet jutro. Jeżeli uda mi się zrobić dobre zdjęcie, opublikuję Wam przepis za parę dni. Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami to w sumie klasyka. Przyznam się Wam jednak szczerze, że nigdy jej z jajkiem nie robiłam. Nie wiem czemu, nie pytajcie. Mam świadomość tego
Kardamonovy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka sezonowa Sałatka sezonowa to bardzo smaczna sałatka z młodej kapusty, którą możemy przygotować w sezonie, kiedy mamy dostęp do młodej
Przepiski.pl