Witam Was!Uwielbiam kapustę! A Wy? Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w
Pora coś zjeśćdanie ulubione o tej porze roku. Składniki wędzona kość schabowa 4 marchewki 2 pietruszki mały seler 2 pomidory malinowe mała główka kapusty włoskiej kilka młodych ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy koperek sól pieprz śmietana do zup 8 szt buraczków z botwinki 150 g żółtej fasolki szparagowej Przygotowanie Do garnka włożyłem wędzoną kość, zalałem zimną wodą, dodałem(...)kostkę ziemniakami, sparzonymi pomidorami pokrojonymi w paski (bez skórki i nasion) zielem angielskim i listkiem laurowym oraz kilkoma ziarnami pieprzu.. Po 20 minutach gotowania dodałem poszatkowaną dość grubo kapustę włoską i fasolkę szparagową oraz por. Gotowałem do miękkości. Koperek posiekałem i wsypałem do zupy, doprawiając ją solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wlałem zahartowaną śmietanę. Zupa najlepiej smakuje
R'n'G KitchenRodzajów kapuśniaku jest bardzo dużo, a to jeden z naszych ulubionych – rodem z kuchni węgierskiej, konkretnie doprawiony, z kiełbasą, papryką i pomidorami. Przepis na kapuśniak
Kulinarna Polskasokiem z 1/2 cytryny 1 szklanka zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem ryż z kalafiora z marchewką(...)cebula, liście szpinaku, surowy kalafior + sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła Obiad: zielony ogórek i marchewka pokrojone w słupki, parę rzodkiewek młoda kapusta z koperkiem Podwieczorek: 1 jabłko sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkie m Kolacja: seler naciowy i marchewka pokrojone w słupki wegańska kalafiornica z pomidorami Dzień czwarty Śniadanie: szklanka letniej wody
Kulinarne przygody GatitySezon na młode warzywa w pełni, trzeba korzystać! Dziś lekka, bardzo fit zupa z tego co upolowałam po pracy na bazarku. Szczerze nie do końca wiem jak smakuje, a tym bardziej pachnie, bo jestem tak mocno przeziębiona, że straciłam te dwa zmysły. W każdym razie M. mówi, że jest bardzo dobrze(...)ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki gar, na pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny - jogurt
Cook&Lovecouve gallega, czyli ciemnozielonej kapusty galicyjskiej rosnącej w Portugalii i północnej Hiszpanii (Galicja). Na polskim rynku kapusta galicyjska jest niedostępna, można jednak użyć jej zamienników - jarmużu + młodej kapusty, szpinaku + młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dla pysznego efektu smakowego istotne jest zachowanie kolejności gotowania poszczególnych składników zupy. W pierwszej fazie gotowania przygotowuje się(...)nadać zupie charakterystyczny zielony kolor. Kapusta jest dodawana w drugiej fazie gotowania, gdy wcześniej gotowane składniki zostaną zmiksowane. Kapusta powinna być poszatkowana bardzo, bardzo cienko. Zupy nie gotuje się zbyt długo od momentu dodania kapusty, która powinna być al dente i oddać zupie swój smak. Przygotowując caldo verde nie pomijajcie dodatku kiełbasy chorizo, dopełnia ona smak zupy. Kapusta stożkowa - krucha
Codziennik Kuchennyząbki czosnku szklanka wody szczypta cukru olej rzepakowy sól pieprz (przepis na około 15 gołąbków) Ryż gotujemy al dente, studzimy. W międzyczasie drobno szatkujemy kapustę, cebulę i ząbki czosnku. Do miski wrzucamy mięso, ryż, kapustę, cebulę, czosnek i jajka. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawiamy na 15 minut. W tym momencie można przygotować sos. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)pokrywki lub w połowie pieczenia po prostu ją ściągnijcie. Przed podaniem gołąbki posypujemy natką pietruszki. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypoczułam się dobrze. A może to tylko zasługa tej kapusty? Tą rodzice chyba nam serwowali. No nic, jeżeli chcecie zjeść super przyzwoity obiad, zróbcie gołąbki bez zawijania. Koniecznie z kapustą z jogurtem. Nie ma za co. Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)passaty), pieczcie bez pokrywki lub w połowie pieczenia po prostu ją ściągnijcie. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypoczułam się dobrze. A może to tylko zasługa tej kapusty? Tą rodzice chyba nam serwowali. No nic, jeżeli chcecie zjeść super przyzwoity obiad, zróbcie gołąbki bez zawijania. Koniecznie z kapustą z jogurtem. Nie ma za co. Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej pół szklanki suchego białego ryżu 1/4 białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)passaty), pieczcie bez pokrywki lub w połowie pieczenia po prostu ją ściągnijcie. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovypodwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak
KucharzycaSkładniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe
Proste Potrawydziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos. Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie
Kardamonovydziś opublikować przepis na surówkę, w której największą robotę robi tak naprawdę sos. Młoda kapusta powoli zaczyna przypominać młodą kapustę. Coraz częściej rozglądam się za nią w sklepach. Ostatnio kupiłam od razu dwie główki, bo pomysłów na nią mam jak zwykle multum. Surówki, sałatki, zupy, gołąbki takie i śmakie, makarony i inne bigosy. Jednym z nich była właśnie
Kardamonovyzdecydowanym smaku, która najczęściej pojawia się na naszych stołach zimą. Latem stawiamy na kapuśniaki z młodej kapusty, bardzo lekkie i delikatne. Zimą, kiedy wracamy do domu zmarznięci, chcemy rozgrzać się, więc sięgamy o cięższe zupy. Każda gospodyni ma swoje własne patenty na dobry kapuśniak i chyba za każdym razem wychodzi on troszkę inaczej :) Przynajmniej tak jest
Codzienna kuchnia niecodziennatreściwy kapuśniak. Zupa ta to jeden z filarów kuchni polskiej. Smakuje zarówno w lecie, jako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki
Moja Mama Gotuje