wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje(...)plasterki. Można również pokroić pozostałe warzywa ja jednak wykorzystałam samą marchewkę. Pozostały rosół wygotować do ilości ok. 2-3 szklanek lub odlać i pozostałą część wykorzystać później do zupy lub innego dania. Rosół podgrzać z marchewką, dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować całość. Dodać sok z cytryny, wymieszać i doprawić całość solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dodać
Ze smakiem bez glutenujednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18% łyżka masła Przyprawy: sól pieprz biały i/lub czarny suszony czosnek niedźwiedzi papryka słodka suszona lub świeża drobniutko posiekana nać pietruszki tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej rzepakowy(...)będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni", "na zupę", około 3 litrowy. Najłatwiej jest najpierw widelcem przełożyć mięso do garnka, teraz odrobiną wrzątku zalać patelnie, przemieszać, bo tam jest cały smak i dopiero wtedy wlać to do garnka
Kuba GotujeUwielbiam buraki! Pod każdą postacią. Tydzień, w którym nie ugotuję sobie barszczyku ... jest tygodniem straconym:) Dziś padło na barszcz ukraiński - dla odmiany. Wymaga trochę więcej czasu
Walijskie Pichceniemała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu, doprawiamy(...)tylko po 6 sztuk ) Do gołąbków można zrobić prosty sos pomidorowy taki jak do pulpetów lub sos salsa. Została mi jeszcze odrobina z główki kapusty, pokroiłam i ugotowałam w sosie. Można też ją wykorzystać do zupy jarzynowej
Proste Potrawywszystkiego znajdziecie w tej zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku(...)jest gotowy, gdy mięso odchodzi od kości. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem. Podawać np. z surówką z kapusty ( kapusty czerwonej lub coleslaw ). Luty okazuje się dla mnie miesiącem kryminałów. Jednym z nich są "Białe kości" Grahama Mastertona , z którego twórczością spotykam się po raz pierwszy. Na farmie w pobliżu irlandzkiego miasta Cork odnalezione zostają kości jedenastu
Weekendy w domu i ogrodzieJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki(...)gdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać 2 dni dłużej niż w przepisie podstawowym
Ugotowane pozamiatanenawlec ją na sznurek i zrobić piękny naszyjnik :) Borlotti jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej, a także portugalskiej. Latem można ją tam kupić w postaci świeżej. Pamiętam przepiękne różowo-białe strąki, które wdzięczyły się do mnie nawet w toskańskim supermarkecie. Taka fasola to marzenie każdego fotografa kulinarnego, bo z pewnością doda blasku wielu zdjęciom. To właśnie z Toskanii przywiozłam(...)wysokiej po nocnym moczeniu. W kuchni fasolę żurawinową wykorzystuje się do przygotowywania sałatek, past, gulaszy (np. tureckiego barbunya pilaki ) oraz treściwych zup, jak moja dzisiejsza propozycja. Jest to kolejna po ekspresowej zupie z kapustą i fasolą zupa z serii "bez bulionu", banalnie prosta w przygotowaniu. Przepis zaczerpnęłam z Dwóch łakomych Włochów , nieco go modyfikując. Gennaro Contaldo oczywiście używa
Chilli Czosnek i Oliwawyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć z niego kotlety. Wyszły palce lizać. Polecam. Składniki na kotlety: 6 średnich ziemniaków 200 gram sera białego półtłustego (u mnie klinek) średnia cebula(...)śmietaną lub sosem pieczarkowym. Poniżej przepis na sos. Składniki: 250 gr pieczarek mała cebulka ząbek czosnku świeża lub suszona zielona pietruszka sól, pieprz, maggi 150 gr śmietany 18% do zup mały serek trójkąt topiony smietankowy odrobina parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: 1.Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. 3. Dorzucić do cebuli pieczarki. Obsmażyć. Gdy się
Mama z miastawlewając i patrząc jak gęste jest ciasto , ma być lejące – troszkę rzadsze niż na naleśniki ) olej do nacierania patelni szczypta soli Farsz : 1/2 małej główki , białej kapusty dwie garście gotowanych grzybów leśnych ( ewentualnie można zastąpić pieczarkami ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1/2 płaskiej łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku(...)mocno rozgrzaną , wylewamy tyle ciasta ,żeby dało się rozprowadzić , poprzez przechylanie patelni , mega cienką warstwą . U mnie na średniej wielkości patelni do naleśników to niepełna chochelka od nalewania zupy ( taka zwykła średnia ) . Pierwszy placek zazwyczaj jest dla pieska , bo się rwie lub wychodzi zbyt gruby . Po usmażeniu pozostałych , odstawiamy je do wystygnięcia . Kapustę na farsz , szatkujemy , dusimy do miękkości
Ogrodnik w podróżylżejszej, takiej do zup 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3-4 duże łyżki drobno startego chrzanu do smaku - sól, pieprz biały mielony Jak zrobić ozór w sosie chrzanowym? Ugotowanego wcześniej ozora pokroiłam w grube plastry. Można ponownie zagrzać je w niewielkiej ilości wywaru. W rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę. Zrobiłam białą zasmażkę mieszając(...)gotujemy już potrawy dłużej niż tylko do podgrzania mięsa żeby nie ulotnił się aromat chrzanu. Ozora w sosie chrzanowym podałam z puree ziemniaczanym, ogórkiem kiszonym i surówką w kapusty
Smaczna Pyzamnie minus, były naturalne smakowo, jak to w takich obsługaczach, ale nie były też bardzo nijakie. Najeść się można porządnie i to za niewielkie pieniądze. Za drugim razem zamówiliśmy zupę szpinakową oraz wrapsa, a na deser ciasto. Było smacznie :) PLEVEL Praga, ul. Jindřišská 901/5 Na końcu odwiedziliśmy wegański lokal PLEVEL . Knajpka ta ma również więcej niż jedną siedzibę. Zaszliśmy(...)seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym umieć sam takie cudo stworzyć. Knedliczki bez szału - czyli
Bananowe Poleduże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty. Zakrywamy pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut(...)śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego
BaRepaspotraw nie skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku(...)Wielkopolsce siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania
Kulinarny karnet Christophera