zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:36/49)

Wegańska PRAGA 191

mnie minus, były naturalne smakowo, jak to w takich obsługaczach, ale nie były też bardzo nijakie. Najeść się można porządnie i to za niewielkie pieniądze. Za drugim razem zamówiliśmy zupę szpinakową oraz wrapsa, a na deser ciasto. Było smacznie :) PLEVEL Praga, ul. Jindřišská 901/5 Na końcu odwiedziliśmy wegański lokal PLEVEL . Knajpka ta ma również więcej niż jedną siedzibę. Zaszliśmy(...)seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym umieć sam takie cudo stworzyć. Knedliczki bez szału - czyli

Bananowe Pole
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 193

duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 184

łączymy z kaszami i ryżem, dorzucamy posiekany tymianek. Zawijamy w liściach kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy odłożonymi wcześniej liśćmi, układamy zwarto gołąbki, podlewamy je pomidorami z puszki i startymi pomidorami, solimy delikatnie. Zalewamy bulionem wołowym, tak by przykrył gołąbki. Wkładamy gałązkę rozmarynu. Układamy na wszystkim pozostałe liście kapusty. Zakrywamy pokrywką i pieczemy w pierwszym etapie około 40 minut(...)śmietanką, zapiekamy przez 20-25 minut tylko dół w 180 stopniach. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od gęstości powstałego sosu, który powinien opatulać gołąbki, a nie tworzyć zupę wokół nich. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny pomidorowy sos do gołąbków, to tej propozycji będzie również pasował idealnie sos serowy . Smacznego

BaRepas
Wigilia , starodawne zwyczaje… 247

potraw nie skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech  zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie.  100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z  uszkami.  Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku(...)Wielkopolsce  siemieniotka , no i „ moczka” ,którą dzisiaj na Śląsku każdy robi inaczej . W góralskiej kuchni  dominowała kwaśnica ,oczywiście postna oraz  fizoły ,zupa z czerwonej fasoli oraz zuwka  z serwatki i białego sera. Pod Tatrami lubiano (lubią)potrawy z ziemniaków  kluski z bryndzą ,moskole , kołoce , bukty.  Ponieważ  wieczerza była posiłkiem postnym  dominowały dania

Kulinarny karnet Christophera
Restauracja Eliksir 138

daniowego menu wraz z koktajlami. Na początek zupa botwinka. Młode buraki gotowane w zakwasie buraczanym, ogórek małosolny, młode ziemniaki, liście młodego buraka, pianka z maślanki, puder z buraka. Zupa nalewana przy stole. Niezmiennie robi to na mnie wrażenie. Jako starter pstrąg łososiowy. Marynowany 24 h w soli, cukrze, ziarnach kolendry, koprze włoskim oraz koperku. Sos musztardowy na crème fresh posypany(...)bitter selerowo-śliwkowy. Chips z papryki jako garnish. Na danie główne dostałam smażony na maśle golec z duszoną i grillowaną młodą kapustą, puree z młodej marchwi, sos beurre blanc na redukcji z soku marchwiowego z kardamonem, anyżem i białym winie, oliwa koperkowa. Golec to ryba z rodziny łososiowatych. Bardzo smaczna, a podana w sposób wyjątkowy. Oczywiście rozpieścili mnie sosem polewając

Kucharzyca
Pieprz 210

biały Pieprz cayenne Pieprz czarny Pieprz zielony Zupy zupy czyste i jasne zupy podprawiane zupa rybna, mięsna, zupy kremowe i chińskie bulion (całe ziarnka), ciemna zupy pomidorowa i kremowa zupa drobiowa Sosy jasne sosy jasne sosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidor(...)pieczeń z dzika pieczone kurczaki, gęsi, indyki, podroby z gęsi, dania z dziczyzny, marynaty do dziczyzny pieczona dziczyzna Warzywa zielona fasolka szparagowa, białe fasole, fasola „Jaś”, grzyby  kalafior, duszone ogórki wszystkie rodzaje kapusty, pomidory, grzyby, groch, warzywa strączkowe zapiekane plastry bakłażana i cukinii, dynia duszona, orka Inne potrawy koktajle dania z ryżem   jako przyprawa

Pomysłowa kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 150

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
POLKA 2017 123

6g/l) powoduje, że nie jest nudna. Spory alkohol 12,5% absolutnie nie dominuje.  Mus z pstrąga ojcowskiego z jogurtem, warzywami oraz winogronami z winnicy Srebrna Góra wraz z Białą Polką stworzył bardzo udaną parę. Na pewno dobrze sprawdzi się również jako aperitif, oraz w połączeniu z delikatnymi sałatkami, daniami z ryb oraz drobiu. Podawać dobrze schłodzoną w temperaturze(...)aromaty maliny, poziomki, zielonego jabłka. Jest przyjemnie orzeźwiająca i soczyście kwasowa z lekką nutą słodyczy (5 g/l cukru resztkowego i 6,5 g/l kwasów). My próbowaliśmy jej w towarzystwie zupy z podhalańskich rydzów z marynowanymi liśćmi winogron - oczywiście z Winnicy Srebrna Góra. Podawać schłodzone do temperatury 10 - 12 stopni. Polka. Czerwona 2017  to blend cabernet cortis, regent, rondo oraz

królestwo garów
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 199

funkcjonowania naszego organizmu. Możemy sięgać oczywiście po swoje ulubione warzywa i owoce (również soki), ale nie należy zapominać również o pozostałych. Czy wiecie, że kolor ma znaczenie? Nawet papryka czerwona, biała i zielona różnią się zawartością witamin i minerałów. Dlatego też należy spożywać warzywa i owoce z różnych grup kolorystycznych. Co dostarczają nam poszczególne grupy kolorystyczne:  żółte lub pomarańczowe(...)agrest, szparagi, soki warzywne z zielonych warzyw. białe - to bogactwo  flawonoidów. Dzięki ich wysokiej zawartości są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Dlatego ich spożywanie polecane jest szczególnie w okresie przeziębień.  Warzywa i owoce z tej grupy: cebula, por, czosnek, różne kapusty, cykoria. fioletowe - swoją barwę  zawdzięczają antocyjanom, które mają

Passions hobbies life
Surówka z młodej kapusty 137

lekkim, delikatnym a tu trzask, zasmażka. Dlaczego?! Nie, żebym miała coś przeciwko zasmażanej kapuście, wręcz przeciwnie, bardzo lubię, ale czemu maltretować w tak okrutny sposób młodą kapustę? Pomyślałam sobie, że może wyłamię się z obowiązujących trendów i pokażę wam pomysł na najprostszą surówkę z młodej kapusty? Pewnie większość was zna, ale może komuś się przyda. Zaletą tej surówki, oprócz łatwości(...)pasuje do wszystkiego. Fajnie sprawdza się i na grillu i w towarzystwie tradycyjnego, niedzielnego schabowego. Na surówkę z młodej kapusty potrzebujemy: 1 główkę młodej kapusty 3 młode marchewki 1 kalarepkę 1 jabłko ½ pęczka koperku 1 cebula dymka (wraz z białą częścią) ½ szklanki (125 ml) oleju (oliwa jest za intensywna w smaku) 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Kapustę bardzo

ladykitchen
KREM: JARMUŻ + GRUSZKA 258

kapusty warzywnej, cały czas można dostać w sklepach. Specyficzne, twarde liście, o nieokreślonym jak dla mnie smaku, całkiem nieźle sprawdzają się w zupie.     Przepis ten powstał już pod koniec maja, ale całkowicie o nim zapomniałam (ach, ta skleroza!). Niemniej zupa wyszła na tyle ciekawa, że postanowiłam podzielić się z Wami recepturą.      Jak to zupy krem(...)przyprawą. Może odrobina pieprzu cytrynowego? Tak,myślę, że to by się udało. ZUPA KREM JARMUŻ + GRUSZKA /własny;/ 4 porcje 2 gruszki "klapsy" 4 szklanki posiekanego jarmużu 1 duża cebula 3 szklanki bulionu warzywnego 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry ewentialnie sól, pieprz biały 3 łyżki oleju roślinnego Cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Jarmuż płuczę, wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Moje ulubione dodatki do obiadu :) i przepis na kolejną surówkę 172

obiad jest jakaś zupa. Jeśli jednak akurat na obiad mamy mięso (smażone, duszone itd.) z kartoflami, obowiązkowo musi być też jakiś dodatek. Zimą najczęściej przynosimy z piwnicy jakiś słoik z przetworami (ogórki, grzyby, buraczki itd.). Czasami na stole pojawia się jakaś surówka. Latem natomiast często dodatkiem do obiadu są sezonowe warzywa: ogórki, fasolka szparagowa, kapusta lub kalafior z bułką tartą(...)robiłam ją z kupnego słoika, a tym razem może sama pokroję w kostkę i ugotuję marchew. :) Lubię też różnego typu surówki. Najczęściej robię surówki z kapusty, np. według poniższego przepisu. Surówka z białej kapusty II Przygotuj miski (w tym jedną dużą), nóż i deskę do krojenia, tarkę o dużych oczkach, łyżkę. Przygotuj składniki: ½ średniej wielkości kapusty

blog.moje-pasje.info
Domowy, sparwdzony sposób Na KACA. Prosty sposób na ból glowy po imprezie. 25893

Jest piątek a więc w końcu mamy weekend!   Część z Was pewnie dziś spędzi wieczór poza domem, wypije co nieco i późno położy się spać

IzaGotuje
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 158

kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem z serii Dania Babci Zosi. Jest to naturalna mieszanka kaszy warzyw, grzybów i przypraw. Dania i zupy z tej serii nie zawierają konserwantów, GMO, cukru ani soli. Ale najważniejsze jest, że takie mieszanki ułatwiają gotowanie, sprawiają że mamy więcej czasu(...)grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku   Składniki:   1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem (Dania Babci Zosi) 1 główka kapusty białej, waga około 1,5 kg 1 jajko L 1 łyżka masła 1 cebula 400 g podgrzybków 200 g śmietany 30% UHT 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier

kuron.com.pl