Mała główka kapusty czerwonej sok z połowy cytryny 1 kwaskowe jabłko 1 małą biała cebulka 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru olej (najlepiej tłoczony na zimno) 4 goździki Sposób przygotowania W garnku wstawiamy wodę z goździkami. Doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy ok 4-5 min. Wykładamy na sitko i skrapiamy sokiem(...)kroimy w paski. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i polewamy olejem. Mieszamy 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-czerwonej-kapusty-surowka-modrej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z czerwonej kapusty – surówka z modrej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWszelkie fuzje w każdym daniu, na dodatek udane, są wielką przyjemnością dla nas. Kapuśniaki różne bywają…tak samo jest ze smakami. U nas jeden lubi z
R'n'G KitchenZostałam szczęśliwą posiadaczką wiejskiej kury. Dla niej niestety to nie był szczęśliwy dzień, ale dzięki swemu poświęceniu mam rewelacyjny domowy rosołek. Zupa ta chyba najczęściej gości na naszych stołach, szczególnie w niedzielne,rodzinne popołudnia. Rosół jest wspaniały na przeziębienia, jedząc go nabieramy sił i przenosimy się w czasy dzieciństwa. A jak już mowa o dzieciach, to właśnie(...)wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. Idzie zima, tak więc polecam tę aromatyczną, domową zupkę nie tylko od święta. Składniki: cała lub połowa wiejskiej kury 3 litry zimnej wody 2-3 szt. marchewki 2 szt.pietruszki 1 średniej wielkości seler gałązki natki pietruszki zielone części pora liść kapusty 1 szt. nieobranej
potrawyregionalneszczęśliwe życie Rosół jest wyborny , genialny , nie ma nic lepszego ,to zdanie całej naszej rodzinki . Rosół to jedyny obiad w płynie , który nie krzywi twarzy domowników , gdy pada słowo zupa ! . Polecam , nawet gdybyście musieli jechać po kurę na wieś , bo nie macie swoich , warto … i na pewno zdrowo ! składniki : 1 tłusta wiejska kura 3 marchewki , dość duże(...)tego nie potrzeba w rosole 2 pietruszki korzeniowe , także obrane i opalone , tak samo jak cebula 1/2 małego selera korzeniowego 2 gałązki selera naciowego 2 duże ,liście kapusty białej 1 por , raczej mały lub połowa dużego kilka małych gałązek świeżego lubczyku 3 ząbki czosnku rozgniecione rączką od noża 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego sól do smaku natka pietruszki
Ogrodnik w podróżykapusta do słoików Składniki Kapusta biała marchewka sól, kminek Sposób przygotowania Kapustę cienko szatkujemy. Na każdy kilogram kapusty bierzemy 1 łyżkę soli i 1/2 łyżki kminku oraz 2 średnie marchewki. Kapustę ważymy i zasypujemy odpowiednią ilością soli. Odstawiamy na 30 min, aż kapusta zmięknie. Dodajemy do kapusty startą marchewkę oraz kminek i wyciskamy. Kapustę przekładamy do wyparzonego słoika, podlewając(...)sokiem. Nie wypełniamy słoików do pełna, zostawiamy 1 cm wolnego miejsca. W każdym słoiku kapustę dodatkowo ugniatamy. Zakręcamy i odstawiamy na ok. 1 tydz. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/domowa-kiszona-kapusta-sloikow/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa kiszona kapusta do słoików pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuPierożki jiaozi znane są w Chinach od 2000 lat. W zależności od regionu mogą się nieco różnić składem farszu, ale jeszcze nigdy nie trafiłam na niesmaczne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazastosowanie do aromatyzowania przeróżnych potraw. Pandan jest często łączony w deserach z czekoladą. Są też napoje w których pandan nadaje główna nutę. M MARYNOWANA KAPUSTA SITOWANA- Nazywana również m.in. kapustą chińską, kapustą sarepską albo gorczycą sarepską, to częsty dodatek w chińskiej kuchni. Oprócz tego, że je się ja samą, dodaje się również do gotowanych, smażonych i parowanych potraw(...)nazywany jest białym octem. Ciemne octy ryżowe mają delikatny, słodki smak, natomiast jasny ma bardziej octowy i cierpki posmak. Japoński ocet ryżowy jest bardzo delikatny, zazwyczaj bezbarwny, choć czasami bladożółtawy. Wytwarzany jest z ryżu lub odpadów sake. Ocet ryżowy jest częstym dodatkiem do wielu potraw kuchni azjatyckiej. Jest składnikiem słynnego chińskiego sosu słodko - kwaśnego, tajskiej zupy ostro - kwaśnej
ClauditteMissCookingjednak wierzcie mi – jest przepyszna. W moim żurku nie ma białej kiełbasy, jest wędzona, wiejska kiełbacha, jeśli jednak myśl o niedodawaniu białej kiełbasy do żurku napawa was wstrętem, możecie śmiało dać białą. Jeśli boicie się dzikich eksperymentów, to zróbcie moją wersję po świętach, żeby od razu apopleksji w rodzinie nie wywoływać. Jak sama nazwa wskazuje(...)mamy wtorek, nie zdążycie z zakwasem i strach stawiać. Sklepy uginają się od różnych zakwasów, moje ulubione to Spichlerz i ostatnio Charsznica – ta od najlepszej na świecie kiszonej kapusty, wypuściła zakwas, który jest zbliżony do ideału. Więc po cholerę psuć sobie nerwy i modlić się czy zakwas wyjdzie, czy nie. Potrzebujemy też serwatkę. Z braku takowej użyjcie maślanki
ladykitchenNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecookssię niewielką zawartością tłuszczu, delikatną konsystencją i wyraźnym zapachem jodu. Można je piec, dusić w winie lub jarzynach, gotować na parze, smażyć na patelni. Przyrządza się na niej aromatyczne zupy oraz wywary. Smażone filety z gładzicy. Składniki: - filety z gładzicy - różowa sól himalajska - sok z cytryny - oliwa - masło - mąka pszenna (do panierowania) - świeży koper Filety płuczemy, osuszamy, skrapiamy sokiem cytryny(...)delikatne, że nie wymaga długiego smażenia). Siekamy świeży koperek i posypujemy usmażoną rybę. Smażone filety z gładzicy, do tego frytki belgijskie i surówka z kapusty pekińskiej to wyśmienite danie obiadowe. Gładzica ma białe bardzo delikatne i soczyste mięso. Jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatkowych przypraw. W przypadku tej ryby sprawdza się zasada minimalizmu – czasem mniej znaczy więcej. Filety
mojewypiekiinietylkozupa była tak mocno pomidorowa, że gdybyśmy nie wiedzieli, co zamówiliśmy, to pomyślelibyśmy, że to pomidorowa Makarony Tagiattelle z borowikami i wędzoną kaczką - tak samo jak w przypadku zupy rybnej - kompletnie niedoprawione danie. Aż dziw bierze, bo i wędzona kaczka i borowiki powinny nadawać cudowny aromat daniu, a tego jednak zabrakło; koszt: 29 zł Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie(...)masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt: 43 Smażony dorsz podawany prosto z patelni z białą kapustą z ziarnami słonecznika i podwędzanymi ziemniakami - jeśli nie liczyć pizzy (o której na końcu), to było chyba najlepsze danie, które zostało zamówione! Dorsz - przepyszny, kapusta - bardzo dobra. Jedynie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!SKŁADNIKI: 20 g masła 1 cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo
wege i kropkapotem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem z pasternaku i burak – oj, nad tym daniem też zachwytów nie było końca. Zupy I teraz całkowita zmiana smaków i wjechała zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd(...)szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga ze szparagami, jajkiem .. obydwie bardzo dobre. Dania Główne I po chwili znowu zaczęła się uczta,tym razem dania główne takie jak cielęcina ze szparagami w białym winie, knedel ze szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka
Kuchnia na wzgórzu