zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:34/49)

Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 108

zup. Gotowaliśmy w wielu wersjach, ale smaku "ukrainy" z przepisu mamy nie udało nam się uzyskać. Czasami zbliżamy się. Zdarza się, że pałaszujemy u siostry, jest bardzo zbliżona do tej z pamięci. Ale nie mamy teraz przecieru z malinowych, własnych nie nawożonych pomidorów. Śmietana oczywiście wiejska była, od naszej Raby... hmmm. Odgrzewana jest jeszcze lepsza. Składniki 10 łyżek suchej białej(...)minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości wszystkich składników. Do zupy wlałem śmietanę rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Pyszne jedzenie w pięknym stylu czyli kolacja w Hotelu Willowa 193

całością - pysze. Pierwszym daniem była zupa-krem z białych warzyw podana z delikatnym sufletem z boczku. I tu było dla nas spore zaskoczenie bo zupa okazała się... czarna zabawnie, delikatnie barwiła zęby i usta co spowodowało oczywiście sporo śmiechów przy naszym stole. Ale wracając do jedzenia i doznań smakowych to zupa była bardzo smaczna jednak dla mnie delikatnie przesolona(...)błąd kucharzy. Suflet był naprawdę bardzo delikatny i smaczny - przy tym genialnie wyglądał w czarnej zupie. Ogólnie danie było bardzo smaczne i ... ładne Jako danie główne Szefowie kuchni przygotowali dla nas golonkę glazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy

sierotka maRysia w kuchni
Tradycyjny barszcz ukraiński 128

patelni. Również warzywa do barszczu ukraińskiego powinny być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale(...)drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę  2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki -  białej lub czerwonej - kidney (można zastąpić fasolką szparagową, albo suchą fasolą namoczoną wcześniej

Cztery Fajery
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 251

łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości ze szczypiorem , mała papryczka chili - według smaku, 2 średnie marchewki , 1 średnia czerwona papryka , około 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej , 2 łyżki sosu sojowego , 2 opakowania zupki orientalnej pikantnej z makaronem . Do przygotowania tego makarony najlepiej(...)koniec dodać kapustę pekińską i zieloną część dymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa misz-masz z nutką orientu 177

również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę (u mnie kilka listków świeżej mięty). Po nałożeniu do miseczek zupę doprawiamy pasta miso. Podajemy posypaną pekińską kapustą i sezamem. Smacznego

Taste Of My Day
soczyste kotlety mielone z jabłkiem i śmietaną... 181

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, jajka 1 sztuka, jabłka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba mieloną łopatkę wymieszać z jajkiem, startym jabłkiem z cebulą na grubszych oczkach(...)przykryć patelnię, dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na większym ogniu z 2 minuty, kotlety przewrócić na patelni podawać z ziemniakami tłuczonymi i np. z młodą zasmażaną kapustą białą - kotlety są soczyste, miękkie, z jabłkiem smakują wyśmienicie i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Biały barszcz 112

Biały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 176

dziwno zapomniał jak wygląda kalafior, hmmm, aż dziw bierze, czyżbym aż tak długo nie używała tego warzywa w swojej kuchni? Nie! Są przecież sprawdzone przepisy na kalafior właśnie: zupa z pieczonego kalafiora  , stek . Po trzecie, copiątkowa wizyta na targowisku nie mogła zakończyć się inaczej niż właśnie z kalafiorem w koszyku, stosy śnieżnobiałych główek drażniły wzrok na każdym straganie. Skoro(...)szklanka kaszy jaglanej 4 cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól

Słodki Kompromis
Kotlety z selera z żółtym serem 250

trudu, ale seler nie może się rozpadać. Odcedzamy z bulionu – znowu parami – seler. Bulion czy rosół po takim gotowaniu dalej jest smaczny, nie trzeba go wylewać – zróbcie na nim zupę. Ser żółty kroimy na tyle plastrów, ile mamy par kotletów. Wkładamy po pojedynczym plasterku między dwa kawałki selera, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ser się trochę od ciepła kotletów rozpuści(...)rozgrzany, gorący tłuszcz i na średnim ogniu smażymy z obu stron, do zezłocenia. Podajemy same, jako wegetariański obiad np. z surówką coleslaw albo z tradycyjną surówką z białej kapusty , albo jako dodatek do mięsa – świetnie pasują do białego mięsa drobiowego – kurczaka czy indyka. SKŁADNIKI 2 bulwy selera, duże, po 700-900g (te ze zdjęć mają

Karo in the Kitchen
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 202

Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać sok z pomarańczy i cynamon. 5. Śliwowice zagotować dodać anyż, cynamon(...)talerza pokruszyć kozi ser, wlać zupę i zetrzeć świeży chrzan oraz dodać julienne z zielonego jabłka .  Filet z pstrąga na cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło

Plate of Joy
Kurczak i warzywa w bulionie 183

prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa z rosołu. Podaję do tego i łyżkę i nóż i widelec(...)mniejsze 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1/4 średniego selera ( wielkości pietruszki) 1/2 dużego pora ( połowa zielonej części i połowa białej) 3 szalotki lub 1 biała cebula kawałek białej kapusty taki jak w kupnej włoszczyźnie 1 kapelusz suszonego grzybka 1 liść laurowy 6 ziaren czarnego pieprzu 2 ziela angielskie sól 1 goździk 4 szklanki wody

Buniabaje w kuchni
Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami 174

Zapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański rosół z makaronem z marchewki ( dieta dr Dąbrowskiej) 211

prawdę doskonale smakuje. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię(...)Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1,5 litra  wegańskiego wywaru warzywnego 2 pory 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Wywar wlewamy do garnka. Pory oczyszczamy, białą część kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Zieloną część wkładamy do wywaru w całości, później po ugotowaniu ją usuniemy. Wszystko gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony tradycyjny 153

lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim z fasolą i kapustą kiszoną lub słodką; wszystko zależy od tego, na co akurat mam ochotę i lodówkowych zasobów(...)pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska łyżka majeranku 2 ząbki czosnku pieprz czarny i sól

Kuchnia Prezydentowej
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 126

roli. I nagle na wskaźnik na termometrze za oknem spojrzymy łaskawszym okiem. Jesień może być cudowna.SKŁADNIKI:- Czarna Rzepa, 3-4 niewielkie- Por, 2 sztuki- Cebula, 3 białe- Ziemniaki, 3-4 niewielkie- Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie- Czarny pierz, do smaku- suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku- wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa.- łyżka masła (jeśli gotujemy(...)wersji wodnej dodajemy masło. 4. Dodajemy przyprawy i gdy nasza zupa się podgotuje i warzywa zmiękną dajemy do niej opakowanie kremowego serka Arla Apetina "Naturalny".5. Miksujemy. Doprawiamy do smaku./Wersja na wywarze mięsnym - ugotowałyśmy indyka i kaczkę z dużą ilością warzyw (marchew, seler, por, pietruszka, kapusta). Doprawiłyśmy. /Zarówno wersja mięsna jak i jarska mają delikatny, aczkolwiek

Wypisz Wymaluj