zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:38/49)

Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 206

postanowili ratowac zbiory.Skosili zielony orkisz i wysuszyli go na sloncu.Po wyluskaniu okazalo sie,ze jest znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow.Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny.Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myslam(...)marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty                                                       ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 173

Składniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu

ClauditteMissCooking
Czerwony ryż z papają i kapustą Pak Choi 216

Tajski czerwony ryż to niekleisty, częściowo oczyszczony ryż długoziarnisty. Jest bogaty w witaminy B1 i B2, żelazo i wapń.  Gotuje się go dłużej niż ryż biały, a najlepiej smakuje, jeśli zrobi się to metodą absorpcji. W tym celu jedną szklankę ryżu zalewa się dwiema szklankami zimnej wody, doprowadza do wrzenia, po czym zmniejsza ogień do minimum i pod przykryciem(...)Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy, to kapusta chińska (nie mylić z pekińską). Jest popularnym warzywem w Chinach, uprawianym także w Europie. Najsmaczniejszą częścią tej kapusty jest zgrubiały, soczysty ogonek liściowy o lekko gorzkawym smaku. Zawiera wiele cennych mikroelementów, w tym magnez, fosfor i potas, a także witaminy z grupy B. Sparzoną wrzątkiem można dodawać do zup

W SMAK
Restauracja 2 Pi Er | Lublin – Miejsca ze Smakiem 118

nigdzie indziej. Pisząc sama recenzję i przypominając sobie smaki, chętnie bym się tam znalazła jeszcze raz. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy aromatyczną zupę cebulową oraz oryginalnie podanego łososia. Zupa cebulowa była podana z prażoną kaszą gryczaną, inaczej zwaną popcornem gryczanym, a także chipsem z chleba żytniego. Aromatyczna i sycąca. Jednak mimo wszystko, całą uwagę skupił łosoś marynowany w cukrze(...)więcej mówić? Co na danie główne? Postawiliśmy na danie regionalne i zamówiliśmy, jako pierwszą Kaszankę z karpia z Pustelni. Była ona otoczona sosem grzybowym, podana z sałatką z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka i oleju lnianego oraz gołąbkiem ziemniaczanym z tymiankiem i boczkiem. Ryba w formie kiełbasy i gołąbek ziemniaczanym były pozytywnym zaskoczeniem, a także dobraną kompozycją smaków. Przypuszczam

Kuchnia Bazylii
Zupa fasolowa z kapustą 169

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki i dodać do zupy tuż przed podaniem, przyprawić solą, pieprzem oraz dodać

Camilla w kuchni
Surówka z kapusty kiszonej z rzodkiewką 159

nudnego jak tradycyjna, biała kapusta kiszona, po ten smak… W tym roku niedawno po raz pierwszy ją kupiłam i chyba ze względu na mój ciążowy brzuch, sprzedająca aż mnie częstowała nią przy zakupie Chyba, że taka ciążowa zachcianka Ponieważ ostatnio na blogu były głównie ciasta, dzisiaj coś zdrowego a więc surówka z kapusty kiszonej i tego, co zastałam(...)kiszonej kapusty z rzodkiewką Danie Salad Kuchnia Polish Czas przygotowania 15 minutes Składniki 250 g kapusty kiszonej 1 średnia marchewka 1 mała cebula 8 szt. rzodkiewek 6 gałązek natki 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy Wykonanie Jeśli trzeba, kapustę kroimy na mniejsze kawałki Do kapusty ścieramy marchewkę i rzodkiewkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty Natkę siekamy

Mieszam w Garnku
Najprostszy sos pieczarkowy 367

smakowe. Otóż nic bardziej mylnego, dlatego dziś parę słów o pysznej i zdrowej pieczarce. Pieczarki to najczęściej uprawiane i spożywane grzyby na świecie.  Najbardziej popularne są: niewielka pieczarka biała i brązowa pieczarka portobello, która jest większa i ma intensywniejszy smak. Pieczarki mają sporo prozdrowotnych właściwości, między innymi: utrudniają rozwój komórek nowotworowych -l iczne badania wskazują, że lektyny(...)carpaccio lub sałatki.  Trzeba jednak pamiętać, że surowe pieczarki są ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki 128

pieczonych kościach sos? Zapewniam, że smakuje wyśmienicie. Kolejnym krokiem w stosowaniu zasady zero waste w kuchni jest niemarnowanie energii i wody. Pieczenie kilku potraw jednocześnie, wykorzystanie gotującej się zupy do ugotowania warzyw na parze to tylko kilka pomysłów na oszczędzanie energii. Kolejnym krokiem jest odpowiednia segregacja odpadów, dzięki czemu można przetwarzać niektóre surowce jak np. szkło, metal, plastyk czy papier(...)wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru na bazie kości z pieczonego mięsa, obierek z warzyw, głąba kapusty i zwiędłych ziół, z bukietem przypraw. Trzecie danie było pomysłem na wykorzystanie jedzenia, które często zostaje po wielkanocnym ucztowaniu. Resztki pasztetu, szynki, białej kiełbasy czy jaj, można podać zapieczone w smakowitych, drożdżowych bułeczkach." Ugotowana do krokietów kasza posłużyła również jako

Obiad gotowy
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane(...)Dania z dziczyznyJak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.Trippa czyli flakiPrzyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy się z flakami

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z rukolą i marchewką 238

Sałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 162

malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać(...)łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy nie wcisną

Right Behind The Kitchen
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 171

pieprzu, ani innych ostrych przypraw. Zupa smakuje doskonale. Można podawać ją na ciepło, może też w upalny dzień pełnić rolę bogatego w warzywne smaki chłodnika. Zupa bez tłuszczu W minestrone nie ma żadnego tłuszczu , nie licząc dwóch łyżek oliwy dodanych na początku oraz tłustości oddanej do wywaru przez rąbek parmezanu, będącego częścią bouquet garni. Zupa świetnie smakuje z posiekaną(...)pojemnik, słoik lub w plastikowy worek do mrożenia. Pamiętajcie tylko by nie nalewać do pełna, bo płyn po zamarznięciu zwiększy objętość, co grozi rozsadzeniem pojemnika. Przed włożeniem do zamrażalnika zupę trzeba wystudzić. My ugotowaliśmy minestrone w niedzielę, a z zamrażalnika wyciągnęliśmy w środę wieczorem – by zjeść ze smakiem w czwartek. Pr zepis na minestrone . Piątek – Gołąbki z rzymskiej sałaty

Niedzielny kucharz
Rosół 198

Ile kucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek

Wołowina od rekina