Na co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota Smakujetłusty i zawiesisty. Skórka, chrząstki stawowe, kości – to mnóstwo kolagenu. Tłuszcz jest w tej zupie najlepszym nośnikiem smaku, dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do wywaru warzyw. Do wywaru nie używam kapusty włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się(...)zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy w pół, łączymy i związujemy ciasno białą, bawełnianą nicią. Do zaostrzenia smaku swojej zupy nie używam pieprzu . Na tą porcję (3 litry) używam jednej suszonej papryczki chili Birds Eye . Według skali Scoville’a ma ostrość 100.000-225.000 jednostek
Karo in the KitchenKuchnia zero waste to jedyny trend, któremu poddaję się niemal bez zastrzeżeń. Co więcej, za każdym razem wykorzystując resztki produktów odkrywam nowe połączenia smaków i kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodnosi w górę. Wszystkie spróbowane przeze mnie dania były znakomicie przyrządzone i pięknie podane, więc cieszyły zarówno oko, jak i kubki smakowe. W obecnej karcie znajdziemy 5 przystawek, 2 zupy, 5 dań głównych i 4 desery. Może wydawać się, że to mało, ale to zdecydowanie za dużo! Jednakże tylko dlatego, że wszystkie propozycje są tak zachęcające, że aż trudno się(...)crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk z antrykotu z kością, podawany z marynowanymi cebulkami, kim chi oraz masłem z palonym sianem. Ciastko czekoladowe, mus z białej czekolady, słony kajmak. Beza
Food Squarepyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory(...)dania, jest prosta i mega smaczna! miejscowej ryby - był to filet, ale nie byle jaki, bo z rekina wyłowionego z wód Morza Czarnego. Niezwykłych frytek z białym serem - okazały się naprawdę wyborne, ser sirene nadał im nie tylko słonego posmaku, ale i delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych
Cooking Monsterspróbowałam. Obserwacja reakcji ludzi czasem wystarczy – zarówno Bao wegańskie (15,80zł) jak i mięsne (z żeberkiem wołowym BBQ (16,70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki(...)dzień kolacji przypadały moje urodziny, to pozwoliłam sobie pofolgować i skosztować tego specjału – brownie, lody z białej czekolady i jeszcze więcej czekolady – to wszystko ułożone w czekoladową, trójwarstwową wieże. Na to gorący sos czekoladowy pod wpływem którego lody z białej czekolady powoli się roztapiają. Kosmos! Całkiem dobry był też banan panko, nieco waniliowy w środku, chrupiący
Fill The Bowlspróbowałam. Obserwacja reakcji ludzi czasem wystarczy – zarówno Bao wegańskie (15,80zł) jak i mięsne (z żeberkiem wołowym BBQ (16,70zł) zostało pozytywnie przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki(...)dzień kolacji przypadały moje urodziny, to pozwoliłam sobie pofolgować i skosztować tego specjału – brownie, lody z białej czekolady i jeszcze więcej czekolady – to wszystko ułożone w czekoladową, trójwarstwową wieże. Na to gorący sos czekoladowy pod wpływem którego lody z białej czekolady powoli się roztapiają. Kosmos! Całkiem dobry był też banan panko, nieco waniliowy w środku, chrupiący
Fill The Bowlciast, gotowanej kapusty z grzybami, czy lepienia uszek. Ubieranie choinki i przygotowania sprawiają wiele radości całej rodzinie, która może te chwile wspólnie celebrować. Wielkanoc ostatnio stała się równie mocno przeze mnie ukochana. Malowanie jajek, sianie rzeżuchy, pieczenie babek i strojenie mazurków bywa naprawdę fajnym momentem do rozmów i zabawy. Nieodłącznym elementem Wielkanocy oprócz śniadania jest oczywiście biały barszcz podawany(...)Spróbujcie zrobić go sami :) Składniki (zakwas): 500ml wody 5 łyżek razowej mąki 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe majeranek Składniki (barszcz): 250ml zakwasu 500dag białej parzonej kiełbasy 3 ząbki czosnku ok 1,5 litra wody 4 ziemniaki 2 marchewki pietruszka seler 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól,pieprz majeranek 2 łyżki
ChilliJemyPrzez cały tydzień, obiad to był eintopf - jeden garnek . Albo była zupa jarzynowa, albo fasolowa, albo grochowa, albo kasza. Kombinacji tych samych składników było od pierona. Do tego ze dwie skibki chleba. Dwa talerze takiej zupy musiały wystarczyć na cały dzień. No a rano i wieczorem, albo zupa z mleka albo polewka. I to dzień w dzień. Nie było innego(...)wigilijnego? W: Staraliśmy się robić wigilijne dania. Mama robiła zupę z ryb z kluskami. Ryb nie było za wiele, ale coś tam było. Kluski z makiem też były. K: A pierogi? Kapusta z grzybami? W: Pierogi to są wschodnie. U nas pierogów w Poznańskiem nie było. Kapusta była, bo kapustę robiliśmy w beczce. Czasem był barszcz czerwony
Kryzysowa Książka Kucharskastir free (to nasza nazwa – niżej wyjaśniamy skąd się wzięła) Wtorek – Pieczona pierś z kurczaka z ryżem a la pilaf Środa – Burritos z papryką Czwartek – Zupa z dyni z grzanką Piątek – Makaron z domowym sosem pomidorowym Pobierz menu na tydzień Zgodnie z zasadami naszej ekonomicznej kuchni menu na tydzień jest zaplanowane tak, żeby maksymalnie wykorzystać(...)mrożonych krewetek Duża cytryna lub dwie średnie Kilka dużych ziemniaków Mała główka czerwonej kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże
Niedzielny kucharzpostanowili ratowac zbiory.Skosili zielony orkisz i wysuszyli go na sloncu.Po wyluskaniu okazalo sie,ze jest znakomitym pozywieniem.Moze byc gotowany i spozywany jako dodatek do dan,przyrzadzany w formie kotletow,zup,risotta,czy pasztetow.Kuchnia pieciu przemian ceni jego wlasciwosci i zaleca stosowanie go zwlaszcza w porze wiosny.Kupujac inne kasze nie raz widzialam na polkach sklepowych te dziwne zielone ziarenka i myslam(...)marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut.Podawac z surowka np. z bialej kapusty ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka(...)font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zupę podawałam z kleksem jogurtu naturalnego oraz kopytkami faszerowanymi listkami bazylii. Składniki na domowe ziemniaczane kopytka: 800 g ziemniaków 250 g sera białego śmietankowego 1 jajko około 2 szklanek mąki sól pęczek świeżej bazylii Przygotowanie kopytek: Ziemniaki gotuję w mundurkach do momentu
ClauditteMissCooking