zupa z bialej kapusty - 723 przepisów (strona:24/49)

ZUPA GOŁĄBKOWA 559

mięsa mielonego szklanka ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1/2 pora - białej części 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela ang 4 ziarna pieprzu listek laurowy papryka słodka mielona papryka ostra mielona kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: *Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych(...)półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut.  * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą, pieprzem mielonym. Gotujemy jeszcze ok 10 minut. Gotowe podajemy posypane natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Kapuśniak z kaszą 168

urozmaicić menu. Stąd ten"wynalazek". Z upy od dawna gotuję tylko na warzywach. Trudniej zrobić drugie danie bez mięsa, ale też jakoś sobie radzę :) Składniki : główka małej białej kapusty 5 łyżek drobnej kaszy 2 -3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 spora cebula 6 ziemniaki kawałek pora ewentualnie kawałek ostrej papryczki- kto lubi sól, pieprz, majeranek, liść laurowy(...)zioła prowansalskie, suszony lubczyk świeże liście z selera, natka pietruszki olej do smażenia Przygotowanie : Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo pietruszkę Kapustę zetrzeć na tarce, pora pokroić w plasterki, seler i cebulę w kosteczkę Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, dodać liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, posolić - gotować Marchew smażyć ( mieszając

Proste Potrawy
ZUPA ROSÓŁ 186

fot.Jacek.M Rosół wg przepisu  Jacka -3 udka kurczaka -20 dag szponder wołowy -4 marchewki -1 pietruszka -kawałek selera -3 opalone cebule -biały kawałek pora

Pasje Jolki
Barszcz ukraiński - moja wersja 239

buraków (u mnie były 4 małe i jeden większy) 500g mięsa (ja dałam polędwicę wieprzową) 200g boczku surowego wędzonego 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała kapusta pokrojona drobno (ja dałam tak z 4 łyżki posiekanej) biała fasola (użyłam fasoli z puszki) 4 ziela angielskie 3 ziarenka pieprzu mały kawałek pora 1,5 łyżki majeranku śmietana(...)się zagotuje dodajemy mięso. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i myjemy, następnie kroimy, marchew i pietruszkę kroimy w słupki, a seler na mniejsze kawałki i dodajemy do garnka, wrzucamy biała kapustę poszatkowaną, ziele, listki laurowe i ziarenka pieprzu, i gotujemy ok. 1,5h.   W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek drobno kroimy

Gotuj z Mąką
Krem z białych szparagów – przepis 118

dorodnych białych szparagów „Włoszczyzna” – kupiłam taką tackę, w której skład wchodziły: 2 małe marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki kawałeczek selera 1 mała cebula kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie: Na wędzonych kościach(...)mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki

Kate's Kitchen
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 177

wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna

Moja Mama Gotuje
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 209

poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały z grzybami ; blog Czerwień i błękit PIEROGI i USZKA Pierogi z soczewicą ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami ; blog Weekendy w domu i ogrodzie Pierogi z kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa Kwaśny kurczak 195

zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu

R'n'G Kitchen
Kapuśniak po litewsku 195

Litwini nie wyobrażają sobie kuchni bez kiszonej kapusty, podobnie jak większość Polaków, Niemców czy Węgrów. Litewski kapuśniak to danie chłopskie.  Składniki 500 g wędzonki 300

R'n'G Kitchen
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 186

buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków dzieciństwa. Nie znam tej zupy z domu, ale znalazłam(...)panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy

Trzeci talerz
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 231

zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli(...)garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Kapuśniak z warzywami i mięsem mielonym 124

jest pod ręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień.  Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Gołąbki na dwa sposoby 255

Odwieczny problem co na obiad.   Na zupę kręcą nosem a   jak ziemniaki, to znów co do nich. Ale będąc na zakupach kupiłam słodką kapustę a w lodówce czeka na swoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś -   gołąbki :) Składniki : 1 średniej wielkości kapusta biała, można również użyć kapusty włoskiej Około 1kg mięsa mielonego

W garach u Gosi
Zupa buraczkowa 205

afera). Wegetuję. Uratować mnie może tylko zupa. ZUPA BURACZKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa - według uznania lub posiadania ;) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 5 ziemniaków - średnich - starte buraczki (przepis na te przetwory pojawi się wkrótce) - sól - pieprz - liść laurow - ziele angielskie - kwaśna śmietana - niekoniecznie: kawałek pokrojonej kapusty, fasola (może być nawet z puszki) Przygotowanie: Mięso(...)wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny. Zbyt długie gotowanie zupy buraczkowej może doprowadzić do utraty jej intensywnego koloru, ale nie zmienia to waloru smakowego. Zupę podawajemy z gęstą kwaśną śmietaną. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! :) (function

Życie zamknięte w smaku
Zupa Tajska z kapustą Pak Choi i śmietaną kokosowa 275

ViolaPassion Następna odsłona zupy idealnej. Zupa jest pikantna ale możecie ją kontrolować i zmniejszyć ilość chilli Składniki: 300g mieszanki owoców morza 1 korzeń  wasabi Trawa  cytrynowa pokrojona drobno 4 Małe obrane czerwone cebulki tzw. Baby Kilka małych cebulek perłowych 1/2 cebuli białej pokrojonej w kostkę 2 główki kapusty Pak Choi polecam małe 1 litr bulionu najlepiej

Viola cooks with passion