sosy i warzywa, na które już nie możemy patrzeć 😉 Macie swoje sposoby na ich przetworzenie? U mnie w tym czasie najczęściej na obiad lub kolację powstaje zapiekanka, pizza, gulasz, zupa albo faszerowane naleśniki, do przygotowania których używam wszystkich „resztek” zalegających w lodówce. W dzisiejszym wpisie zebrałam dla Was siedem przepisów, dzięki którym możecie zagospodarować pozostałości po świętach. Zapraszam(...)szynek i kiełbas. Przygotowując ten pyszny gulasz wykorzystujemy pozostałe kawałki wędlin i pieczeni, które zostały nam w lodówce po świętach lub większych uroczystościach. Dodajemy także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Krokiety po chłopsku Przepis tutaj (KLIK) Smaczne, aromatyczne
Blog z Apetytemdużo przypraw, reszta to proste, łatwo dostępne produkty. P.s.2 A jak Wam jeszcze mało będzie meksykańskiej kuchni, koniecznie sięgnijcie po mój stary przepis na najlepszą zupę meksykańską (TUTAJ) 😉 SKŁADNIKI (na 8-10 porcji) 8 - 10 naleśników z TEGO przepisu ( bez dodatku cukru! ) S KŁADNIKI NA FARSZ: 3 łyżki oleju 1 cebula(...)mielonej 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili (można zastąpić pieprzem cayenne albo ostrą mieloną papryką) 3 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu (opcjonalnie wody) 1/2 łyżeczki cukru 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
Słodko-Słony Świat Ilonyzupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fakt nie są to zwykłe gołąbki, jednak jesli brak czasu, a mamy smak na gołębia w kapuście to zaspokoimy go tą zupą. Bardzo sycąca, w smaku podchodzi pod prawdziwe zawijane gołąbki i rozgrzewająca idealna na takie deszczowe ponure lub mroźne dni. Składniki : 3-4 l wody lub bulionu włoszczyzna(...)cebula 500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 główki kapusty - lub takiej z której najczęściej robicie gołąbki 100g ryżu 500ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz/papryka w proszku, vegeta czosnek granulowany lub (2 ząbki przecisnąć przez praskę) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka śmietanki słodkiej 1 łyżka marejanku Przygotowanie: Kapustę posztakować
Garnkowe fanaberieViolaPassion Pierwszy dzień na kursie KUCHNIA MAROKAŃSKA przedstawiam wam zupę o imieniu HARIRA niebo w gębie i bardzo łatwe do.zrobienia idzie.zakochać się w tych smakach a to początek kursu PRZEPIS : 200g piersi z kurczaka (moze byc jagniecina lub wołowina ) 3 średnie cebule 1 seler naciowy 1 Szklanka zielonej soczewicy 1 Ciecierzyca (puszka) Jeśli będzie "surowa(...)namoczyć na noc bo w puszcze jest juz gotowa Imbir moze byc świeży lub w proszku (do smaku) Makaron nitki (najlepiej wstążki)ale cienkie 2×Koncentray pomidorowe Sol pieprz Mozna dodac papryke ostra i slodka po lyzeczce do smaku Olej i lyzka masla Natka pietruszki Natka kolendry Sposob: Piers pokroić w drobna kostke i 2 cebule Wrzucić
Viola cooks with passionDziś przepis na pyszną zupkę z soczewicą dla wegetarian i nie tylko. Zupa ta w przygotowaniu jest dość szybka, jednak smakowo jest naprawdę pyszna i aż się prosi o dokładkę. Co lepsze - jeśli macie mikrofalę w pracy-polecam na obiad, ze względu na to, że pięknie i kolorowo wygląda, świetnie pachnie i nie jest wstydem wyjmować ją wśród znajomych(...)pracy ;) Smacznego! Składniki: 1 marchew 2 papryki: żółta i czerwona 1 czerwona cebula 1 szkl. czerwonej soczewicy 200 g brokułów ok. 4 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz do smaku 1,5 l bulionu ok. 2 łyżki oleju Wykonanie: W garnku rozgrzać olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryki i marchew i chwilę podsmażamy
psgotujemyDziś chciałabym zaprezentować Wam kolejną zimową, gęstą zupę - pożywną, zdrową i bardzo smaczną. Jest łatwa i stosunkowo szybka w przygotowaniu i z pewnoscia zasmakuje kazdemu. Mialam pewne obawy czy moj K. bedzie mial na nia ochote, bo na codzien to zagorzaly miesozerca, ale bardzo mu smakowala, zajadal sie i prosil o dokladke. Mam nadzieje, ze Wam rowniez zasmakuje! Skladniki(...)średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 1-2 ząbki czosnku zmiażdżone 150g czerwonej soczewicy 50g zielonej soczewicy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu warzywnego 150g marchewki pokrojonej w plasterki oliwa do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek i cebulę aż się zeszkli. Dodać wypłukaną soczewicę, marchewkę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko
Codzienne Gotowanieczęść pora 2 gałązki lubczyku kilka gałązek pietruszki 2 kostki rosołowe sól, pieprz 30 dag pieczarek 3 czerwone papryki 2 pomidory 2 łyżki majeranku 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu chilli świeża lub w proszku Sposób przygotowania: 1. Kurczaka podzielić na części, umyć, przełożyć do sporego garnka. Warzywa obrać, umyć, marchewkę pokroić w plastry, dodać(...)ugotuje, mięso oddzielić od kości i skóry. Pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do odcedzonego wywaru. 3. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i podsmażone z cebulą pieczarki. 4. Do gotującej się zupy dodać pietruszkę i lubczyk. 5. Dodać rozmieszany w niewielkiej ilości wody koncentrat i ketchup. 6. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i majerankiem
A Ty Smakuj MnieBardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku. Można podać z ciepłym chlebkiem pita. Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane(...)kiełbaski chorizo, pokrojone w kostkę 3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 2 - 3 gałązki tymianku 1 l bulionu drobiowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 400 g puszka ciecierzycy - odcedzona sól, pieprz posiekana zielona pietruszka lub tymianek do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę
Stare GaryKto mnie zna, ten wie, że często na bazie swoich ulubionych przepisów, tworzę nowe – nieco zmodyfikowane. Tak też było i tym razem, a efektem końcowym
Kulinarne PrzebojeLubisz łączyć różne smaki? Trochę słodyczy w wytrawnym daniu? Sałatka z kurczakiem, rukolą i miechunką powinna Ci zasmakować. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby SmokKochani, musimy pozbywać się tego, co w zamrażarce zalega. Tak było z wędliną, którą sami popełniliśmy. Zapraszamy na degustację „Własnych popełnień ;)” Zawsze warto eksperymentować. Składniki
R'n'G KitchenDanie znane i lubiane! W sam raz na zimowe dni, które mamy za oknem :) Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Pyszna i pożywna zupka. Uwielbiam! Można również dodać
Krokusowy DomKolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;) Smaku udzielił Rafex Składniki 4 młode marchewki 1 młody seler 400
R'n'G Kitchenschab) 80 g marynowanych cebulek czerwona papryka średniej wielkości marchew 4 plastry ananasa z puszki pół szklanki soku z ananasa z puszki garść orzechów nerkowca (można pominąć) łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu ryżowego łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka cukru brązowego 2 szklanki wody sól, pieprz Przygotowanie Pierś z indyka kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem(...)miękkie. W tym czasie paprykę, ananasa i marchew kroimy w paski. Cebulki przekrawamy na pół. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Sok z ananasa mieszamy z mąką i koncentratem pomidorowym. Do mięsa dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet
e-PrzepisyKulinarnedyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. Można je zjeść z ryżem a po lekkim rozcieńczeniu wodą (lub wywarem warzywnym) powstanie gęsta, pyszna zupa. Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir
Smaczny zeszytMakaron świderki z kurkami to bardzo prosty przepis, który nie tylko świetnie wygląda ale smakiem przeniesie Cię to lasu. Ponadto kurki, powinny być często stosowane przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zupa, ni to gulasz. Zdecydowanie wymaga cierpliwości i dobrych ziemniaków ale warto poczekać i zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje. Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków(...)mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki pełnoziarnistej (pszennej lub żytniej) 150 g cydru sól po pół łyżeczki wędzonej papryki, ostrej papryki, suszonego oregano, suszonego tymianku po 1 łyżeczce francuskiej musztardy i syropu z agawy Ziemniaki i marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obieramy
Dzieje kuchennej WiewióryDostałam tanią paprykę czerwoną i kupiłam sporą jej ilość. Co roku robię z niej pastę paprykową, marynuję w zalewie octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam! KETCHUP PAPRYKOWY(...)łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli 80 g cukru 200 g przecieru pomidorowego pieprz czarny papryka ostra papryka słodka 1000 ml wody Sposób przyrządzania: Paprykę przekroić na pół, oczyścić
Zakątek rozkoszy kulinarnychMuszę się do czegoś przyznać. To moje pierwsze zielone szparagi. Nie, nie w sezonie. W życiu. Po spróbowaniu sklepowej zupy z białych szparagów stwierdziłam, że gorszych rzeczy dawno nie jadłam. I długo nie mogłam się przełamać, żeby jednak spróbować. W końcu nadszedł moment, w którym stwierdziłam: "ok, jestem gotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę(...)pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - pół słoiczka przecieru pomidorowego - pół pęczka szparagów - garść pomidorków koktajlowych - kulka mozzarelli - suszona lub świeża bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować przecierem, zostawiając nieposmarowane około 2 cm brzegu ciasta
W poszukiwaniu inspiracjiHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi z książki Jerozolima, Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi, wyd. Fillo Przygotowanie: Paprykę umieszczamy pod mocno rozgrzaną górną grzałką piekarnika mniej
Smakowity Blog Kulinarny