Uwielbiam warzywne gulasze i bardzo często je przygotowuje. Taka miska to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest to danie, które syci, lekkie i bardzo proste w przygotowaniu
Kukuleczkiogórki kiszone (100 g) 2 łyżki sosu sojowego (20 g) łyżeczka cukru lub słodziku (5 g) łyżeczka musztardy (10 g) łyżka koncentratu pomidorowego (25 g) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki wędzonej 1,5 łyżeczki majeranku pół szklanki śmietanki roślinnej (125 ml) * sól i pieprz wedle uznania * osoby niebędące(...)kawałki (najlepiej wzdłuż blaszek, tworząc długie paski) i dodajemy na patelnię i podsmażamy. Ogórki kroimy w kostkę i dodajemy je na patelnie wraz z sosem sojowym , cukrem / słodzikiem , koncentratem pomidorowym , musztardą , papryką słodką i wędzoną oraz majerankiem . Całość dobrze mieszamy i podsmażamy przez 15 min pod przykryciem. Następnie dodajemy śmietanki zahartowanej z odrobiną gorącego sosu i gotujemy jeszcze przez
WegePrzepispoczątek zjedliśmy znakomitą góralską pizzę, ale o niej opowiem za chwilę. Pikantna zupa z pstrąga z kluseczkami ziemniaczanymi z mięsem z pstrąga z warzywami . Znakomita, zdjęcia brak bo zupę zjedliśmy w samochodzie, zresztą tak samo było z drugą zupą czyli z kwaśnicą na wędzonej jagnięcinie z ziemniakami i skwarkami . Tak jak wspomniałam zjedliśmy je w samochodzie z widokiem(...)zjedzona od razu pod restauracją w samochodzie, przepyszna ( aczkolwiek ja nie lubię ogórków na pizzy – tu one pasowały znakomicie !) Pizza zrobiona jest na cieście ziemniaczanym, z sosem pomidorowym, oscypiek, borowikiem marynowanym i ogórkiem kiszonym oraz posypana jest szczypiorkiem. Podsumowując Cóż mogę powiedzieć, miejsce oprócz tego, że zaskoczyło mnie smakami, to jeszcze zaskoczyło mnie w środku
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 1 kg wołowiny 3 cebule 1 koncentrat pomidorowy 2 duże marchewki 1 pietruszka seler por 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku sól, pieprz, ziele angielskie liść laurowy 0,5 łyżeczki papryki chili 125 g masła oliwa Zasmażka 2 łyżki mąki Wykonanie: Mięso z cebulą kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na maśle, które dzielimy na 3 części z odrobiną(...)wolnym ogniu ok 45 minut. Mąkę smażymy na suchej patelni na brązowy kolor dodajemy 2 łyżki wywaru z gulaszu mieszamy aby nie było grudek. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy. Smacznego
kgwjanczewodrugi dzień po odgrzaniu. Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym: około 700 g żółtej fasolki szparagowej 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej) 500 ml passaty pomidorowej pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka) niewielka cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego pół łyżeczki cukru sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano Przygotowanie Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy cukier, zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można dodać bezpośrednio
e-PrzepisyKulinarneKociołek meksykański to jednogarnkowe chili con carne z ryżem. Danie składa się z mielonej wołowiny oraz czerwonej cebuli, świeżej papryki, pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy, a
Kuchnia MagdaLenyDziś czas na pizzę , bo jak są takie straszne upały , to co można jeść oprócz lodów? - tylko PIZZĘ ! Proponuję dziś przepis na klasyczną włoską pizzę na
Kawa z mlekiemmożemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się(...)żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje możecie kupić
codojedzeniamożemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające się(...)żółty ser nadziewany mielonym mięsem podany w białym sosie. Warto wypróbować „Comida Corrida” , czyli coś na wzór polskiego mlecznego baru, gdzie na codzienne men u składają się zupa, drugie danie i deser. Mogą to być dania przyrządzone ze skorupiaków, kurczaka i chorizo. Na deser warto spróbować marquesitas czyli naleśniki z serem i nutellą. Egzotyczne napoje możecie kupić
codojedzeniaDomowe pasty kanapkowe to świetny wynalazek a tym samy fenomenalny dodatek do chleba. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a smak potrafi zaskoczyć. Tym razem w naszym
Przepiski.plPieczony w piekarniku placek ziemniaczany z dodatkami w stylu pizzy - pieczarkami, papryką, kiełbasą, cebulą oraz mozzarellą. Placek ziemniaczany pełni funkcję spodu, który najpierw podpiekamy, a
Kuchnia MagdaLenyIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciepłą kolację lub niebanalną przystawkę. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie spróbować prawdziwej tureckiej kuchni, ten przepis będzie idealny. Z wąskich liści, które pozostały po zrobieniu gołąbków powstała pożywna zupa porowo - ziemniaczana Gołąbki z kaszą bulgur - turecki przepis na gołąbki zawijane w liście pora etli pirasa dolmasi Przepis na tureckie gołąbki z kaszą bulgur znalazłam na facebookowej stronie tureckiego(...)łyżka przecieru z czerwonej papryki (turecka pasta biber salçası - ostra lub łagodna) 1 cebula mały pęczek natki pietruszki pół łyżeczki chili pół łyżeczki suszonej mięty 750 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i mielona papryka do smaku Gołąbki z kaszą bulgur przepis 1. Odcinam ciemnozielone części porów. Pory myję, przekrawam wzdłuż na pół, wkładam do wrzącej wody, zmniejszam płomień
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści
ClauditteMissCookingchia i sezonowych owoców, II śniadanie: smoothie ze szpinakiem, jabłkiem oraz cytryną, obiad: grillowana pierś kurczaka serwowana z sałatką grecką (pomidor, ogórek, feta), podwieczorek: herbata miętowa dla orzeźwienia, kolacja: zupa jarzynowa. Środa: śniadanie: placki owsiane smażone bez tłuszczu, serwowane z jogurtem naturalnym, II śniadanie: koktajl truskawkowy na bazie wody kokosowej, obiad: pieczony łosoś ze szparagami oraz ziemniakami gotowanymi w mundurkach(...)jajeczną, II śniadanie: jabłko pokrojone w plastry i posypane cynamonem, obiad: filet rybny usmażony w minimalnej ilości oleju oraz surówka coleslaw, podwieczorek: zielona herbata jako napój orzeźwiający, kolacja: krem pomidorowy. Sobota: śniadanie: jajecznica przygotowana na maśle klarowanym ze szczypiorkiem, II śniadanie: mieszanka orzechów jako zdrowa przekąska, obiad: kurczak pieczony w aromatycznych przyprawach oraz sałatka warzywna, podwieczorek: sok marchwiowy dla witamin
Marcepanowa kuchnia