zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:960/1196)

Gołąbki z kaszą bulgur 164

ciepłą kolację lub niebanalną przystawkę. Jeśli lubicie wyraziste smaki lub chcecie spróbować prawdziwej tureckiej kuchni, ten przepis będzie idealny. Z wąskich liści, które pozostały po zrobieniu gołąbków powstała pożywna zupa porowo - ziemniaczana  Gołąbki z kaszą bulgur - turecki przepis na gołąbki zawijane w liście pora etli pirasa dolmasi Przepis na tureckie gołąbki z kaszą bulgur znalazłam na facebookowej stronie tureckiego(...)łyżka przecieru z czerwonej papryki (turecka pasta biber salçası - ostra lub łagodna) 1 cebula mały pęczek natki pietruszki pół łyżeczki chili pół łyżeczki suszonej mięty 750 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i mielona papryka do smaku  Gołąbki z kaszą bulgur przepis 1. Odcinam ciemnozielone części porów. Pory myję, przekrawam wzdłuż na pół, wkładam do wrzącej wody, zmniejszam płomień

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piracka zupa z tuńczykiem 160

Składniki: 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 papryka żółta 1 papryka zielona 2 puszki tuńczyka w sosie własnym pęczek natki pietruszki 500 g pieczarek 2 garści

ClauditteMissCooking
Dieta 800 kcal – skutki, korzyści i zasady stosowania 35

chia i sezonowych owoców, II śniadanie: smoothie ze szpinakiem, jabłkiem oraz cytryną, obiad: grillowana pierś kurczaka serwowana z sałatką grecką (pomidor, ogórek, feta), podwieczorek: herbata miętowa dla orzeźwienia, kolacja: zupa jarzynowa. Środa: śniadanie: placki owsiane smażone bez tłuszczu, serwowane z jogurtem naturalnym, II śniadanie: koktajl truskawkowy na bazie wody kokosowej, obiad: pieczony łosoś ze szparagami oraz ziemniakami gotowanymi w mundurkach(...)jajeczną, II śniadanie: jabłko pokrojone w plastry i posypane cynamonem, obiad: filet rybny usmażony w minimalnej ilości oleju oraz surówka coleslaw, podwieczorek: zielona herbata jako napój orzeźwiający, kolacja: krem pomidorowy. Sobota: śniadanie: jajecznica przygotowana na maśle klarowanym ze szczypiorkiem, II śniadanie: mieszanka orzechów jako zdrowa przekąska, obiad: kurczak pieczony w aromatycznych przyprawach oraz sałatka warzywna, podwieczorek: sok marchwiowy dla witamin

Marcepanowa kuchnia
Pierogi z soczewicą i cieciorką 189

strączkowych, uprawianej na świecie od zarania dziejów. Soczewica obfituje w białko, kwas foliowy, żelazo i wapń. Jest niskokaloryczna i bardzo sycąca. Stanowi wyśmienite wypełnienie pierogów. Możesz ją dodawać do zup, sałatek, makaronów i pasztetów. Doskonale komponuje się z sosem czosnkowym i przyprawami. Nie wymaga gotowania. Cieciorka konserwowa Rolnik, zwana także włoskim grochem, to smaczny, zdrowy i sycący dodatek do wielu(...)łyżki oleju około 3/4 szklanki ciepłej wody 2 puszki po 400 g cieciorki 1 puszka 400 g soczewicy 1 łyżeczka soli lub do smaku 3 łyżki oliwy smakowej pomidorowej 1 łyżeczka pieprzu szczypta chili 1 cebula  1 łyżka masła Wykonanie : Do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy jajko, wodę i olej, zarabiamy ciast. Następnie przekładamy na stolnicę podsypaną

Sama słodycz i szczypta chili
Kostki rosołowe, trolle i panika. Wegańskie, bezglutenowe batoniki owsiane 405

kwiatku”, że zacytuję Agnieszkę Szulim, żeby olać i potraktować z góry 27 tysięcy osób zarejestrowanych na tej stronie. Ale wróćmy do Grażki. Grażka zaproponowała kotleciki z kostki rosołowej i zupę z kostek i zupek instant. W necie zawrzało. Na stronach blogerskich pojawiły się udostępnienia Grażki pomysłów, rozpętały się dyskusję, analizowano składy kostki i szykowano stos do spalenia kulinarnej czarownicy. Jedyne(...)Grażka objawiła światu kotlet z kostki rosołowej. Na początku tatar z parówek mnie zadziwił, a potem przypomniałam sobie spaghetti, jakie jadłam na studiach. Podły makaron, mielonka najpodlejsza i przecier pomidorowy. Więc tatar z parówek przy tym to mały miki. Teraz takie czasy, że wszyscy spożywają tylko consome i tarty a parówkami gardzą. No może poza singlami, Ci są gotowi przyrządzić

ladykitchen
Gazpacho-hiszpański chłodnik 192

Gazpacho-hiszpański chłodnik. Do dziś nie wiadomo, skąd pochodzi. Gazpacho-to drobno pokrojone kawałeczki pomidorów, ogórka, papryki (dziś miksowane przy pomocy blendera), do których dodaje się

Kopystką po garach
Bigos z młodej kapusty 192

Korzystając z pierwszych sezonowych warzyw, nie sposób pominąć młodą kapustę. Doskonała w postaci zasmażanej, jako dodatek do obiadu, wyśmienita do zup oraz na bigos. Bigos z młodej kapusty przygotowuje się niezwykle szybko. Nie wymaga on długiego pieczenia czy gotowania, jak to mam miejsce przy klasycznym bigosie z kapusty kiszonej. Bigos taki jest obowiązkowych "gościem" na moim wiosenno-letnim stole(...)KAPUSTY Składniki na bigos: 1 główka młodej kapusty 1 cebula 150 g kiełbasy podwawelskiej lub innej 1 dobra konserwa mięsna ( słoik około 300 g ) pęczek koperku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól pieprz Przygotowanie bigosu z młodej kapusty: Z kapusty oberwać wierzchni liście. Główkę kapusty umyć i osuszyć. Przekroić główkę kapusty na pół, każdą z połówek niezbyt

kolorowotorcikowo
Zupa meksykańska 186

Zupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy(...)kukurydzy 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier pomidorowy do smaku oliwa  sól przyprawa meksykańska Sposób: Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru

Kuchenne aromaty
Młoda kapusta na słodko - kwaśno 253

garnka, zalać 1,5 litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na patelni(...)słodko - kwaśny smak, więc należy ją dobrze przyprawić octem i cukrem. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, a z dodatku koperku zrezygnować. Smak kapusty można wzbogacić o pomidory, koncentrat pomidorowy czy ketchup. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Smalec warzywny 55

niedziela, to i królowa polskich zup, rosół. Z tym rosołem to jest tak, że mięso i warzywa są spożywane w bardzo ograniczony sposób. Nie wiem dlaczego, ale większość ma "kły" do tego typu przysmaków. U mnie jest to samo, więc staram się to w jakiś sposób zagospodarować i stworzyć coś w stylu warzywa czy mięcho reanimacja :P Tym razem postawiłem(...)fajny dodatek do kanapek z pieczonym boczkiem, który właśnie wyciągnąłem z piekarnika. Bo wiecie, jak mam wolne to od rana przy garach siedzę. Do 10 i gołąbki, i sos pomidorowy do nich był gotowy. Na jutro już szykuje się rosół, no i myślę o szybkim cieście z truskawkami.... Wracając do tematu, gorąco polecam Wam wykorzystanie rosołowych warzyw, jeśli takie zostaną

R'n'G Kitchen
Sałatka z buraków, jabłek i cebuli 246

się uprzecie to dobrze też wejdzie ze schabowymi. Bo z tymi schabowymi to różnie bywa, mnie akurat najbardziej pasuje do nich mizeria. Mielone – buraki, schabowe – mizeria. Pomidorowa z ryżem i placki ziemniaczane zdecydowanie nie z cukrem. No i ten majonez na k. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia. Obecnie mamy sezon na buraki, jabłka, kiedy z niego korzystać(...)chodzi o dodatek octu/cytryny, dodajcie co lubicie. Ja jestem wielkim fanem łączenia octu z burakami, więc to ten najczęściej ląduje w ich towarzystwie. Dodaję go więc do sałatek, do zup, do przetworów. Znam jednak sporo osób, które częściej używają w kuchni jednak soku z cytryny. Wlejcie więc to co uważacie za stosowne. Róbcie i jedzcie na zdrowie. Składniki: 4 średnie

Kardamonovy
Pieczone bataty z mięsem mielonym 113

całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem  tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich(...)mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość

Pieprzyć z Fantazją
SOK POMIDOROWY 208

roku moja spiżarnia wzbogaciła się o domowy sok pomidorowy. Wyszło przypadkiem, nie było go w planach, a tak nam zasmakował, że będzie jeszcze druga tura, tym razem już z 20kg. Pierwsza partia powstała z 10kg pysznych, słodkich pomidorów. Ten rok jest wyjątkowy, pomidory dojrzewające w słońcu mają mnóstwo naturalnej słodyczy. To moje drugie podejście do pomidorów lima (pierwsze kilka(...)oporami, to przerobiłam je na genialny jak się okazało sok. Taki sok świetnie sprawdzi się do picia (stąd u mnie różnej wielkości słoiki, słoiczki), a także do przygotowywania zup, sosów, itp. Wyszedł dość gęsty, pomidory były bardzo mięsiste. Składniki: - 10kg pomidorów (u mnie lima) - 1 łyżka soli himalajskiej (lub dowolnie, do smaku) Pomidory dokładnie umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
pieczone bataty z mięsem mielonym 170

całkiem dawno. Na przeszkodzie by je przygotować zawsze stała ich cena. Jednak pewnego dnia, korzystając z naprawdę dobrej promocji w sklepie kupiłam 3 sztuki tych ziemniaków. Z jednego zrobiłam zupę krem  tutaj , która bardzo posmakowała domownikom. Pozostałe dwa bataty postanowiłam upiec. By ustrzec się przed wyrzuceniem do kosza nieudanego obiadu podpytywałam, oglądałam i czytałam. Na podstawie właśnie takich(...)mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty ser * sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra Bataty wyszorowałam pod bieżącą wodą i odkroiłam ogonki. Przekroiłam je na pół i nacięłam nożem środek w kratkę na głębokość

Pieprzyć z Fantazją
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 154

obrońców tradycji" burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego(...)powstało nam gęste, ale lejące się ciasto. Moczymy zielone pomidory w cieście, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i smażymy. Podajemy w bułce razem z dojrzałymi pomidorami i np. ketchupem, oczywiście pomidorowym

Kryzysowa Książka Kucharska