bretońsku . Przepis jest bardzo prosty, wykonanie dość szybkie, a zupa cudownie pyszna. Suchą fasolę dzień wcześniej zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc, następnego dnia gotuję ją do miękkości. Dodaję podsmażoną kiełbasę oraz boczek. Czosnek, ostra papryka oraz duża ilość papryki słodkiej – to wszystko sprawia, że moja zupa jest rozgrzewająca, sycąca i bardzo smaczna. Bez wątpienia fasolka(...)Piękny Jaś’ woda do namoczenia fasoli + 1 litr do gotowania 250 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy np. podwawelska 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 700 ml passaty pomidorowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie
Gotuj z Prezesemdzwonić". Zadzwoniłam 3 razy. Nic. Czekam. Po paru minutach słyszę "no idę, idę". Zza drzew wyszła Pani z wiadrem dopiero co zerwanych pomidorów. A dziś mamy z nich krem pomidorowy. Smakuje? Jeszcze jak :) 740 gram pomidorów czerwona papryka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku kawałek rozmarynu słonecznik oregano, papryka łyżka octu balsamicznego awokado 1/3 sztuki. Pomidory sparzyć obrać ze skórki(...)Dodać pociętą paprykę i dusić pod przykryciem. Pomidory i papryka puszczą dużo wody, więc nie trzeba jej dolewać. Po 20 minutach dodać zioła wlać ocet balsamiczny i odparować. Zupę zmiksować. Podawać polaną oliwą, pestkami słonecznika i kosteczkami awokado oraz ziołami
AZgotuj!Patak’s to najszybszy sposób na przygotowanie pysznego dania. Najłagodniejszy z nich sos Korma idealnie pasuje do łososia, z Butter Chicken robiłam już pizzę oraz zupę dyniową. Tak zupę, sosy te można wykorzystywać również jako dodatek do innych dań czy dip do warzyw. Sosy przygotujesz w 15-20 minut w zależności od dodatków. W ich składzie znajdziecie ocet, naturalny(...)zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka masala. Używałam ich do marynowania mięsa lub ryb, dodatek do sosu (łączę je z sosem pomidorowym lub przygotowuję sos na bazie mleczka kokosowego), idealnie sprawdzają się jako marynata do grilla. Zobaczycie na blogu jeszcze wiele potraw z wykorzystaniem tych past. To jedne z najciekawszych produktów
nietylkopasta.plSałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powrocie z podwórka zasiadł do jedzenia i tyle z tej pomocy miałam ;-). Ciasto identyczne jak na pizzę, proste w wykonaniu, dodatki wedle uznania, na imprezę, my zjedliśmy też do zupy. Ja trochę bardziej rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia(...)drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy
kruche babeczkiwielką fanką makaronów, że we wtorki zawsze będzie makaron na obiad. Poza tym dwa dni w tygodniu, czyli w poniedziałki i w jeszcze jeden dzień w tygodniu będzie jakaś zupa. Wczorajsza, z kapusty jej smakowała, zobaczymy jak będzie dalej. Zrobiłam na obiad danie, którego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, ot tyle ile potrzeba czasu aby woda na makaron(...)przyśpieszenia zawsze gotuję wodę w czajniku). ps. Miśka była obiadem zachwycona, a Gabi lubi wszystko Składniki na 4 duże porcje porcje: opakowanie makaronu 200 g koncentratu pomidorowego puszka 400 ml czerwonej fasoli 1 cebula 2-3 ząbki czosnku łyżka suszonej bazylii 200 ml soku pomarańczowego lub 1 pomarańcza obrana i pokrojona w drobną kostkę łyżeczka soli 2-3 łyżki
greenscarfZwijańce z ciasta francuskiego niezwykle prosta i szybka do przygotowania przekąska idealna na imprezę lub spotkanie w mniejszym gronie. Warto od razu zrobić kilka porcji {"@context
Bardzo Gruby SmokKażdy wielbi "pomidorówkę" i każdy woli swoją wersję, ulubioną czy to w wykonaniu babci, cioci, mamy, siostry, żony, partnerki, dziewczyny czy kochanki. Ja dziś
Moje Małe CzarowanieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 12-15 Składniki: 50 dag średn iej fasoli Jaś, 50 dag ulubionej
JejKuchniaFasolka po bretońsku bez glutenu Składniki: 250 g białej fasoli 200 g kiełbasy 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek selera pietruszka/seler - natka 1
nietadietaZupa dyniowa z dodatkami: jak urozmaicić zupę dyniową dodając orzechy, grzanki, pesto lub ser Zupa dyniowa jest pyszna sama w sobie, ale można ją jeszcze bardziej uatrakcyjnić, dodając różne składniki. Oto kilka pomysłów na to, co możesz dodać do swojej zupy dyniowej: Orzechy : nadają zupie chrupkości i smaku. Możesz użyć orzechów włoskich, nerkowca, laskowych lub pistacjowych. Posyp nimi zupę tuż(...)Dodaj pesto do zupy pod koniec gotowania lub posmaruj nim grzanki. Ser : sprawia, że zupa jest bardziej sycąca i bogata w białko. Możesz użyć dowolnego sera o łagodnym smaku, np. twarogu, ricotty, mascarpone lub kremowego sera topionego. Dodaj ser do zupy pod koniec gotowania lub posyp nim talerze przed podaniem. Dynia nie tylko nadaje się na zupę, ale też
Ugotowane pozamiataneKapuśniak to zupa, której nie gotowało się w moim domu kiedy byłam dzieckiem. Jadałam ją u cioci-sąsiadki. Była kucharką w szkole. Zupy w jej wykonaniu były wspaniałe. A kapuśniak pamiętam do dziś. Ten dzisiejszy przygotowałam z soczewicą. Gotując wspominałam kapuśniak cioci. Miłe wspomnienie. 500 gram kiszonej kapusty 1 łyżeczka papryki wędzonej i słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)liście laurowe i ziela angielskie spora marchew 1/3 selera 1 pietruszka, korzeń cebula olej rzepakowy sól do smaku 3/4 szklanki soczewicy czerwonej lub żółtej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki kminku pieprz Kapustę jeśli jest kwaśna przepłucz i posiekaj. Na tarce zetrzyj warzywa korzeniowe. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj
AZgotuj!cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka(...)musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka
Dorota SmakujeDzisiejszy Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa postanowiłam uczcić jarzynową zupą na winie. Konkretyzując - wrzuciłam do garnka, co tam mi się nawinęło;) Mimo, że bez mięsnego dodatku, wyszło konkretnie i osssstro. Ostro za sprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce(...)Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone z nasion papryczki pokroiłam w paski i włożyłam do garnka. Zagotowałam, zmiejszyłam ogień i gotowałam do miękkości, pod koniec dodając przecier pomidrowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazup, a mimo to brał dokładkę – coś takiego jest w młodych, świeżych warzywach, że smakują zupełnie inaczej. Składniki: 1/2 kg młodej kapusty (ok. pół dużej główki) około 5 szklanek bulionu warzywnego 3 cebule szalotki (lub białe cebulki dymki) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 młode marchewki 4 drobiowe kabanosy (lub chuda, wędzona kiełbasa) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego(...)oliwie z oliwek. Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego koncentrat, kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę. Wrzucamy także pokrojone na mniejsze części kabanosy. Gotujemy ok. 10 minut, po czym przyprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem, ostrą papryką oraz świeżym koperkiem i gotujemy jeszcze następne 10 minut lub do czasu, gdy kapusta będzie miękka. PS: Przepraszam za zdjęcia – nie jestem z nich zadowolona
Poezja smakuBiała fasolka gotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy z pomidorami na koniec zaklepana zasmażką. FASOLKA PO BRETOŃSKU SKŁADNIKI 500 gramów suchej białej fasolki; 400 gramów kiełbasy
Kuchnia TomkaTe grzyby są przeurocze. Można je wykorzystywać na każdy sposób. Śmiało mogą zastąpić mięso. Boczniaki są idealnym zamiennikiem wieprzowiny. Składniki: 250 g boczniaków 1 por 2
R'n'G Kitchensurowy. Ugotowany, uduszony jest lekko twardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia(...)kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie
Niedzielny kucharzKuchnia włoska bazuje przede wszystkim na prostych składników, które w odpowiednim połączeniu tworzą wyśmienite danie. Tym razem będzie to makaron z pomidorkami i parmezanem. Lista składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surowy. Ugotowany, uduszony jest lekko twardawy, nie skleja się jak inne kasze, zachowując indywidualny charakter każdego ziarenka. Pęczak idealnie nadaje się do robienia risotto, jest też wspaniałym dodatkiem do zup, i niekoniecznie musi to być krupnik. Polecamy Wam pyszny krem z kapusty i parmezanu , w którym pęczak, choć stanowi tylko dodatek, odgrywa pierwszoplanową rolę. Zamiast pęczaku możecie użyć do zrobienia(...)kurczaka 200 g surowych krewetek 10 plasterków chorizo 1 szklanka pęczaku 1 szklanka mrożonej marchewki i groszku 100 g groszku cukrowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 3 łyżki oliwy Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Filet z kurczaka pokrój w cienkie paski, podobnie
Niedzielny kucharzKolejna zupka..podobna do tej zupki [klik] , tylko, że ta jest bez brokuła i zamiast domowych kluseczek dałam kupne zacierki. 1 pierś z kurczaka mieszanka
Moje domowe kucharzenienajważniejsze - mają tylko 18 kcal w 100 g produktu. SKŁADNIKI: 2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być to przecedzony rosół) 1 puszka pomidorów 200 ml przecieru lub pasaty pomidorowej (ewentualnie 1 łyżka koncentratu) 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego chilli bazylia oregano sól pieprz DODATKI: Śmietanka lub jogurt Makaron orzo lub inny drobny Bulion(...)oliwy i przesmażyć na niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Nie można doprowadzić do zbrązowienia, bo czosnek stanie się gorzki. Razem z oliwą wlać do garnka z zupą. Dodajemy chilli. Na gazie opalić paprykę, tak aby skórka stała się czarna. Następnie zawinąć w folię aluminiową. Pamiętajmy, aby błyszcząca strona szła do... Zostawić na 10 min. Po tym czasie
Kuchnia od dwojgaFasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1
nietadietazeszklij, stale mieszając drewnianą łyżką (2-3 minuty) 3. Dodaj koncentrat pomidorowy,wymieszaj i smaż minutę. 4. Wrzuć pomidory,gotuj 5 minut i zalej bulionem. 5. Wsyp cukier oraz wrzuć porwane na kawałki pieczywo. 6. Dodaj bazylię w proszku i gotuj aż ciabatta rozgotuje się i zagęści zupę. 7. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem oraz udekorować młodymi listkami bazylii
Proste Potrawy