pół i wydrąż wnętrze. W misce wymieszaj wydrążone wnętrze z serem, warzywami, jogurtem i przyprawami. Wypełnij ziemniaki farszem i podgrzewaj w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty. 3. Kremowa Zupa Dyniowa Składniki: 1/2 małej dyni, obrana i pokrojona 1 cebula, posiekana 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki mleka kokosowego Sól, pieprz i przyprawy do smaku Instrukcje: Umieść pokrojoną dynię(...)posiekaną cebulę w misce. Podgrzewaj w mikrofali przez 5-7 minut, aż będą miękkie. Zblenduj dynię i cebulę razem z bulionem warzywnym i mlekiem kokosowym na gładki krem. Podgrzewaj zupę w mikrofali przez kolejne 2-3 minuty, aż się zagotuje. 4. Ryż z Warzywami Składniki: 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka wody 1/2 szklanki mieszanych warzyw (np. groszek, marchewka) Sól, przyprawy
Podstawy Gotowaniazupie cebulowej Kurczak z cebulą i majonezem Upieczone dane Upieczony kurczak w cieście francuskim z cukinią Gotowe ziemniaki z piekarnika z kurczakiem faszerowanym pieczarkami i serem Czy są tu fani makaronów i kasz? Co powiecie na wersje mięsne z kurczakiem? Palce lizać! Makaron, kasza i ryż z kurczakiem Kurczak z podgrzybkami z makaronem Kuskus z kurczakiem w sosie cukiniowo-pomidorowym
Bardzo Gruby SmokPierogi tureckie oryginalny przepis na tureckie pierożki manti. Pierogi tureckie manti z mięsem mielonym należą do najbardziej znanych tureckich dań. Małe, bardzo smaczne pierożki
Cztery Fajeryzupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym
Niedzielny kucharzDynia jest genialnym, bardzo zdrowym dodatkiem pasującym do wielu dań. Oprócz musu, dyniowego ciasta, kremowej zupy czy dyniowej latte można przygotować z jej dodatkiem wiele innych potraw. Po jesiennym leczo przyszła pora na bigos z dynią. Pyszny! A do czego Wy lubicie dodawać dynię? Na średni garnek bigosu: 600 g łopatki wieprzowej bez kości 300 g dyni hokkaido(...)pieczarek 600 g białej kapusty 300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego smalec do podsmażenia mięsa papryka słodka, kminek sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie smalcu. Mięso umyj, pokrój na kawałki, przypraw słodką papryką i dodaj do cebuli. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż zmięknie. Pieczarki pokrój w plasterki, dynię
Ze smakiem i z pasjąsycące, oraz działać rozgrzewająco. Idealnym składnikiem jesiennych potraw jest fasola . Ma dużą zawartość białka, jest bogata w potas, wapń i fosfor. Można przyrządzić z niej pyszny krem lub zupę fasolową . Tym razem wypróbowałam przepis na fasolę po myśliwsku. Danie wyszło przepyszne. Ma wyrazisty, ostry smak. Będziecie nim zachwyceni, przekonajcie się sami. Składniki: 50 dag fasoli "Jaś" 2 garście suszonych(...)grzybów 15 dag wędzonego boczku 25 dag wędzonej kiełbasy 1 duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 2 cebule 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 4 łyżki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia kilka ziaren jałowca ostra papryka majeranek sól, pieprz Sposób przygotowania: Dzień wcześniej zalewamy fasolę wodą. W osobnym garnku zalewamy wodą grzyby. Następnego dnia w osobnych naczyniach gotujemy
Pobite gary Barbarymomentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę i gotujemy kolejne 10 minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w półplasterki i groszek cukrowy. Doprawiamy do smaku czarnym(...)solą i bazylią. Całość gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy ze świeżym pieczywem bądź ryżem * użyłam wołowiny 20% tłuszczu Notes - pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej konsystencji dania. Leczo nie jest zupą, a sosem z dużą ilością warzyw - jestem miłośniczką chrupiących warzyw, dlatego moje leczo wygląda nie co inaczej niż większość przepisów w sieci, gdzie leczo przypomina papkę. W moim wykonaniu leczo
Wędrówki po kuchniDo spaghetti najlepszy jest sos domowej roboty. Krótko mówiąc wiemy co jemy. Bez konserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach
kuchnia doskizbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków – kapustnica , Ukraińców – капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej. Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana(...)papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku: sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę
Gotuj z RumcajsemLatem szczególnie lubimy gulasze z dodatkiem dużej ilości młodych warzyw. Taka gęsta zupa jest nie tylko pełna witamin ale też pożywna więc wystarczy za cały obiad. To jedno z niewielu dań, które gotuję na dwa dni, bo na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki(...)cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić w kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagelin corbasi - tak wg przepisu nazywa się ta zupa. Kolejna próba przywołania smaków z Turcji. Tym razem zupa z czerwonej soczewicy z przepysznym bulgurem. Zupa gęsta a więc sycąca. Moja wyszła dosyć ostra, ale to zależy jak dużo chili dodamy. Ja dodawałam też paprykę w płatkach przywiezioną z Turcji - pul biber, sprawdziłam, można dostać na Allegro, polecam, jest znakomita(...)wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu przygotowanie Kaszę
Stare Garywersji light , rozgrzewającej zupy z soczewicy z karmelizowaną cebulą , zupy z zielonej soczewicy czy grochowej w nowym wydaniu . Warzywne chili Składniki: 1 puszka 400 g fasolki czarne oczko 200 g suchej fasoli Jaś 1 czerwona papryka 500 ml przecieru pomidorowego z kartonu 1 mała papryczka chili 1 duża cebula
Kulinarne przygody GatityCoraz zimniejsze te jesienne dni. W kuchni teraz zamiast chłodników robimy ciepłe zupy i potrawki. Dzisiaj u mnie fasolka po bretońsku. Polecam na jesienne wieczory. Z kromką wiejskiego chleba. Składniki : * paczka fasoli Jaś * kawałek surowego wędzonego boczku * kiełbasa podsuszana * 2 cebule * koncentrat pomidorowy * olej rzepakowy * majeranek , ziele angielskie , liść laurowy , sól , pieprz cayenne Przygotowanie : Fasolę
Magiczne Życie Martypomidorową :) Mąż się śmieje bo jak byłam z ciąży z Młodym to pomidorowa była przez kilka miesięcy jedynym daniem, po którym nie miałam mdłości. Ale teraz proszę bez podejrzeń bo żadnych rewelacji się nie spodziewamy :D Cóż, zawsze miałam słabość do tej zupy i lubię ją urozmaicać na różne sposoby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzanadziewane i panierowane naleśniki to jedno z dań, które ja zaliczam do tanich obiadów dla całej rodziny. Po pierwsze, kupuję mięso z kością i gotuję bulion, który wykorzystuję na zupę. Z mięsa przyrządzam nadzienie do naleśników. W ten sposób mam obiad na conajmniej dwa dni, który składa się z dwóch dań, jest pożywny i smaczny. Przepis na krokiety jest niezmiernie(...)mięsa. Według mnie są o wiele smaczniejsze. Domowe krokiety z naleśników najlepiej smakują z ketchupem. Można je również podać z sosem pieczarkowym . Do krokietów z mozzarellą podaję włoski sos pomidorowy marinara. Ale oczywiście nie musicie czuć presji i koniecznie podać krokiety z sosem. Ketchup w zupełności wystarczy. Krokiety z mięsem są najlepsze. Lubię krokiety z indyka , krokiety z wołowiną
codojedzeniaprawdziwą włoską pastę. Do tego typowego dla włoskiej kuchni dania, jakim jest Spaghetti all’amatriciana użyłam bowiem makaronu shirataki . Wspominałam o nim już kiedyś, przy okazji robienia tajskiej zupy tom kha gai. I chociaż na to wskazywałby jego wygląd i pochodzenie, to nadaje się on nie tylko do dań kuchni azjatyckiej. 🙂 Myślę, że można go z powodzeniem dodawać także(...)mniej niż wiele warzyw, nie mówiąc już o prawdziwym zbożowym makaronie… Keto spaghetti all’amatriciana Włoski klasyk w wersji low carb W połączeniu z boczkiem i sosem pomidorowym, makaron shirataki w tym wydaniu to wręcz prawdziwa ketogeniczna bomba! 🙂 Jedna porcja dania z tego przepisu to zaledwie 4,1 g węglowodanów i 23,6 g tłuszczu
Modern Cave GirlW sezonie cukiniowym cukiniowe pizzerinki są obowiązkowe. Będą bardzo dobre niezależnie od pory dnia – sprawdzą się tak samo dobrze na śniadanie, jak i na kolację
Bardzo Gruby SmokDzisiaj chciałabym zabrać Państwa, moim zdaniem, w udaną podróż do Indii. Zapraszam na hinduski dal, pachnący kolendrą. pól szklanki suchej, czerwonej soczewicy pół
Humanistka w kuchniUpały znowu w natarciu! A w takie dni nic nie smakuje nam lepiej niż zimna zupa, czyli chłodnik. Tym razem jest to chłodnik w wersji owocowej, ale zawiera też jeden uwielbiany przeze mnie składnik, a mianowicie mleczko kokosowe. Chłodnik kokosowo-jabłkowy może być też oczywiście podany na ciepło, jeśli tylko macie taką ochotę. Na blogu znajdziecie także inne przepisy(...)chłodniki: Chłodnik jabłkowy z cynamonem Chłodnik z kiszoną botwinką Chłodnik z jarmużem Chłodnik z cielęciną Pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem Chłodnik Gazpacho z pieczoną papryką Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Chłodnik z pieczonych buraków Szpinakowy chłodnik Chłodnik z botwinki z zakwasem buraczanym Chłodnik: pomidory ogórek Gazpacho, hiszpański chłodnik Zielony chłodnik z fetą Chłodnik ogórkowy Chłodnik pomidorowy Chłodnik litewski Chłodnik
Kulinarne przygody Gatitydniach nadają się do jedzenia, a im dłużej stoją, tym są kwaśniejsze. Można spożywać je jako lekką przekąskę lub dodatek do sałatek. Z kiszonych pomidorów zrobisz smaczną zupę. Ukisiłam małe pomidorki koktajlowe i o dziwo po miesiącu były nadal jędrne. Smak zależy pewnie i od samych pomidorów i przypraw użytych do kiszenia. Nie wszystkim smakuje ukraiński rarytas. Najlepiej po prostu(...)zrobić je na próbę i przekonać się samemu, zawsze to urozmaicenie diety. Za późno wyczytałam, ale podpowiem, że warto zakisić pomidorki razem z gałązkami. To kwintesencja zapachu i pomidorowego smaku, mają również silne właściwości antybakteryjne i grzybobójcze. Zapobiega to również wypływaniu pomidorów nad powierzchnię wody. Następnym razem ukiszę je na pewno z gałązkami. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych solanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razem - zaraz znalazłby się pewnie jakiś lepszy ode mnie Ukrainiec i wytknął, że wszystko jest nie tak. Ja dobrze wiem, że nie tak. ;) A w tego typu wieloskładnikowej zupie świetne jest to, że można pozwolić sobie na wiele swobody przy dorzucaniu składników, które mamy pod ręką. Zresztą - nigdy nie wolno odebrać sobie swobody! Składniki: 500 g ugotowanych wcześniej (upieczonych) buraków(...)ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 por 1-2 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli (możliwie dużej) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka (z górką) koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny listek laurowy po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 2 litry bulionu 70 ml słodkiej śmietanki oliwa sól koperek Wykonanie: Pora pokroić
zadanie-gotowaniecurry jest multum, a wszystkie oczywiście z przyprawą curry i mleczkiem kokosowym w roli głównej. Dziś prezentuje Wam curry z czerwonej soczewicy: gęstą, sycącą i przyjemnie ostrą w smaku zupę. Polecam Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 4 szklanki wody (lub więcej) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 cm korzenia imbiru (lub 1 łyżka pasty(...)łyżeczki pasty curry ze słoika 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 puszki mleczka kokosowego (około 200 ml) 5 łyżek dobrego koncentratu pomidorowego Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy albo używamy pasty domowej roboty (przepis tutaj ). W niewielkim naczyniu mieszamy przyprawy w połową szklanki wody
Lamarida.plBardzo lubię zupy, więc kombinuję na wszystkie sposoby. Jak się komponuję pomidor z pieczarkami? Znakomicie! Świetne połączenie, które pozostaje na bardzo długo i zachęca do sięgnięcia po dokładkę! Składniki: 1 duży pomidor 5-6 pieczarek włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler) 1 cebula przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu czarnego, przyprawa suszone pomidory, słodka papryka, jarzynka, czosnek granulowany(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 skrzydełka kurczaka 2l wody Sposób przygotowania: Skrzydełka dokładnie myjemy i oczyszczamy. Wrzucamy do bardzo zimnej wody. Czekamy, aż się zagotuję i czekami ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obraną włoszczyznę. Po chwili wrzucamy umytego i pokrojonego pomidora. Kolejno dołączamy umyty, oczyszczone i pokrojone pieczarki. Pod koniec gotowania wrzucamy opaloną cebulę, koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy
Truskawkowa Fiestainni bardziej jak zupę - w zasadzie wszystko jedno, bo zawsze smakuje wybornie i nie da się go zepsuć. Jedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić(...)cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy to np kminek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz, tymianek, liśc laurowy koncentrat pomidorowy (niekonieczny) Jak robimy? Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu i wrzucamy do garnka Mięso kroimy w kostkę (jesli nie jest pokrojone), opruszamy mąką i smażymy na oleju
Snejkusiowe PrzepisyMoim faworytem, jeżeli chodzi o temat wołowych gulaszy, jest zupa berdyczowska ( przepis tutaj ) i choć uchodzi za zupę i tak się ją nazywa, to dla mnie jest to raczej gulasz. Jednak godny polecenia jest też gulasz z warzywami. Słodka marchewka i lekko ostry por łagodnie aromatyzują wołowinę. Dla dwóch osób: 0,5 kg mięsa wołowego gulaszowego 1 duża marchewka(...)mała pietruszka mały kawałek selera 1 średni por 1 duża cebula 1 szklanka bulionu wołowego 1 szklanka passaty pomidorowej liść laurowy, ziele angielskie, 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni na oleju i wrzucić do garnka w którym będziemy gotować gulasz. Pora
Jadło i czytadło