Gofry wytrawne z ciasta francuskiego to szybka i bardzo nieskomplikowana propozycja na przekąskę, śniadanie lub kolację na ciepło. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smoksmażonych i pieczonych dań rybnych. Zwłaszcza płastugi, takie jak gładzica, sola, flądra czy tyłek smakują wyśmienicie z przyprawami bazyliowymi. Zioło niekoniecznie musi być jednak przygotowane z pomidorami lub sosami pomidorowymi, jak w wielu przepisach. Czysty sos bazyliowy, przygotowany na bazie słodkiej śmietany, białego wina i posiekanej cebuli, to prawdziwa wskazówka wewnętrzna. Zioła takie jak koper, estragon, pietruszka czy melisa(...)Koper jest uważany za jedno z klasycznych ziół rybnych. Ten dobrze znany parasolowiec jest zawarty w większości północnoniemieckich potraw rybnych. Koper jest niezwykle wszechstronny i może być stosowany w zupach rybnych, rybach smażonych, marynatach rybnych i sosach. Koper jest często używany w połączeniu z musztardą lub chrzanem. Koper należy stosować w miarę możliwości w stanie świeżym lub zamrożonym. Jeśli dostępny
ProstePesto.plfasolkę szparagową trwa sezon w pełni, staram się wykorzystać jej walory w pełni. Gotuję nie tylko jej tradycyjną wersję czyli fasolkę z polaną bułką tartą , czy pyszną zupę z fasolki szparagowej , ale też wiele innych jednogarnkowych szybkich i pysznych dań. Jednym z nich jest właśnie fasolka z mięsem mielonym. To syte danie, w pełni zapewni(...)Składniki: 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej karkówka lub łopatka) sól pieprz słodka papryka ostra papryka olej 250 ml passaty pomidorowej (ew. przecieru pomidorowego lub pomidorów w sosie własnym) Wykonanie: Fasolkę obierany z końcówek, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną
Walijskie PichceniePowoli za oknami robi się szaro i ponuro. To oznacza, że na nasze talerze będą wkraczać sycące tarty, rozgrzewające zupy i ciepłe herbaty z cytryną. Bakłażan kojarzy mi się z sierpniowymi grillami, ale także z wrześniowymi obiadami. Pyszna tartę można przygotować w niedługim czasie i na pewno polubią ją wszyscy domownicy :) Spróbujcie :) Składniki: Kruche ciasto: 125 g mąki szczypta(...)soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 bakłażan 2 kulki sera mozzarella 2 duże pomidory pęczek świeżej bazylii sól, pieprz 3 łyżki passaty pomidorowej 4 łyżki startej mozzarelli oliwa Przygotowanie: Składniki na kruche cisto wykładamy na stolnicę. Masło siekamy nożem, aż powstaną grudki. Szybko wygniatamy. Kiedy ciasto będzie miało stałą i jednolitą konsystencję, rozwałkowujemy
ChilliJemynajlepszą dostępność (sezonowo można spotkać w lidlu). Musicie pamiętać że kupujecie koncentrat a nie zmielone grzyby, a to różnica. Smak koncentratu jest bardzo agresywny, zupełnie jak w koncentracie pomidorowym. Koncentrat z naszej chaty ma w składzie bardzo aromatyczne grzyby takie tak: borowik, podgrzybek i koźlarz czerwony więc nie ma co spodziewać się delikatnych smaków. Prócz samych grzybów(...)moim odczuciu - ciężko było wyczuć jakiekolwiek przyprawy chyba że chodziło o delikatne posolenie i dodanie pieprzu. Do czego można użyć taki koncentrat? Myślę że w grę wchodzą wszelakie zupy, kapusty zasmażane, bigosy, farsze do pierogów czy uszek oraz sosy. Ze względu na wysokie skoncentrowanie smaku nie posmarujecie nim zapiekanki czy pizzy :) Ciekawą sprawą mogłoby być dodanie odrobiny do sałatki
Kuchnia PROzdrowotnaSposób żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe
Kuchenne aromatysoczewica, wzbogacona mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą, ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe(...)niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka, suszona kolendra- 1 łyżeczka, cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż
Kraina Miodem PłynącaBigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł
Humanistka w kuchnizaczęła taką gotować. Samą , z kiełbasą - nie ważne byle była kwaskowato- pomidorowa. Potem jak zaczęłam sama gotować stwierdziłam, że jest to fantastyczny pomysł na ,, zapasowe" obiady. Starczy mieć w zamrażarce porcje obgotowanej kapusty a potem wsadzamy w nią co tam mamy ( gotowane żeberka z zupy, wędzone żeberka, kiełbasę, pulpety itd.) - doprawiamy koncentratem i już. No i obowiązkowo tłuczone
Buniabaje w kuchnitanio? Może pomidorową? W zależności od stanu portfela możemy wykonać ją w wersji podstawowej albo na bogato. Więc, jeżeli zawartość portfela pozwala nam na kupienie 2 udek lub 2 skrzydełek z kurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki(...)wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego miękkości. Mięso wyjmujemy, dodajemy przecier i zagotowujemy. Jeżeli dodajemy śmietanę/jogurt do garnka - pamiętajmy o wcześniejszym wymieszaniu ich z kilkoma łyżkami zupy w osobnym naczyniu, a następnie stopniowym dolewaniu do zupy, by uniknąć ich zwarzenia. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili wedle uznania. Możemy dodać kawałki mięsa do zupy. Jeżeli nie używamy
Be Fit Be StrongZapiekanki z kalafiora to prawdziwy HIT! Na przepis natknęłam się przeglądając internet i od razu postanowiłam go wypróbować. Nie rozczarowałam się - te zapiekanki są mega pyszne
Kuchnia MagdaLenywarzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem karmelowy – robi się go z cukru i zielonej(...)wiosny Nawruz. Nie żeby suszony nabiał, mleko z wielbłąda i surówka z surowego ziemniaka nie były dziwne, ale sumalak, to klasa sama w sobie. Lato to czas szaszłyków, sałatki pomidorowej, nadziewanej papryki i bogactwa owoców. Jesienią Uzbecy jedzą młodą jagnięcinę i manty z dynią. To też czas winogron i melonów. A zimą? Plow, mięso, dżemy i suszone owoce
Ugotowane pozamiataneDziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)papryka 1 marchewka 1 puszka białej fasoli ok. 200g patisona łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane
Waniliowe Improwizacjerównież, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole, zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może(...)ukraińskiego. Wyszło bardzo smacznie i pożywnie. Więc dzielimy się z Wami przepisem. Składniki: 2 główki boćwiny 4 ziemniaki 2 marchewki 200 g białej fasoli 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu z kaczki ksylitol sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyła. Ziemniaki kroimy
R'n'G KitchenPożywna zupa na którą przepis znalazłam na blogu KARMELOWY . Białe wytrawne wino zastąpiłam czerwony - takie akurat miałam pod ręką. Zupa najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Składniki 400 g wołowiny pokrojonej w grubszą kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki 1 marchew pokrojona w kostkę 1 pietruszka pokrojona w kostkę 2 łyżki klarowanego masła(...)łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć
Kuchenne aromatywyszukane, nie są drogie a ich smak..mniamm uszczęśliwi każdego łasucha. Dziś proponuję pyszną zapiekankę z kaszą pęczak. Kasza pęczak przez wielu zapomniana , nadaje się do zup, dań jednogarnowych ale również do duszonych owoców czy warzyw. Mój mąż ją uwielbia, kasza ta jest zdecydowanym faworytem wśród innych. Dlaczego? Pęczak jest bardziej zwarty, jest większy, i bardziej(...)Powinni ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. SKŁADNIKI: 2 torebki kaszy pęczak 1 pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu
Gotowanie Patkitych tradycyjnych, goszczących w polskich domach. Robiona zazwyczaj po niedzielnym rosole, zwana potocznie "poniedziałkową"...teraz to może trochę odchodzi się od takiej tradycji, ale u nas jest to zupa sentymentalna, przywodząca na myśl dzieciństwo. Składniki 2 udka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka 2 podudzia z kurczaka 150 g żołądków drobiowych 200 wołowiny (np szponder) 1 kapelusz podgrzybka(...)biała część) kawałek kapusty włoskiej gałązka estragonu gałązka natki pietruszki 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego gałązka lubczyku 1 ząbek czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 150 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej śmietany świeża bazylia 1 łyżka ziół toskańskich 100 g ryżu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso umyłem, osuszyłem, przełożyłem
R'n'G Kitchenpostanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami. Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni ;) Suma summarum wyszła potrawka, i to nie byle jaka! Mięsna, syta aczkolwiek lekka(...)świeżości. Składniki: - 2 ziemniaki - mieszanka z rekinem i łososiem (Sklep Biedronka, 400g w cenie 9,99PLN) - 1 szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski
upichcona