Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą
Panda i jej światlanguage:EN-US;} 2 cebule, 300 g pokrojonego mangolda , 200 g kopru włoskiego, 170 g jarmużu, 4 ząbki czosnku, chili, sól, cukier, oliwa, 3 jajka, 750 ml zagęszczonego soku pomidorowego lub płynnego przecieru, pieprz młotkowany, 90 g startego sera pecorino, 250 g lasagne – pół paczki, Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na szklisto na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru
królestwo garówpłatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby
królestwo garówprzepis się nie pojawi, gdyż odkryto iż zawarta w ogórku askorbinaza* niszczy witaminę C. Zaledwie 1 łyżeczka soku z ogórka wystarczy na zabicie witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Ogórków nie należy łączyć nie tylko z pomidorami ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C – papryką, natką pietruszki... Jednak jest sposób na ogórka z pomidorem – należy dodać śmietanę lub ocet
królestwo garówciepłym sosem o konsystencji majonezu. Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła. Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon, sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę
królestwo garówDzisiaj przepis na tradycyjne gołąbki w wersji wegetariańskiej, z dodatkiem bardzo zdrowej kapusty pekińskiej, istotą tego przepisu jest bardzo duża ilość przypraw, które wydobywają niesamowity smak farszu i sosu pomidorowego. Składniki: - główka kapusty pekińskiej - pół szklanki kaszy (owsianej lub jaglanej) - 8 pieczarek - kilka suszonych pomidorów - 1 cebula - karton krojonych pomidorów - przyprawy ( słodka papryka, czosnek, kminek, majeranek, oregano, szczypiorek
zdrowa vege kuchniaściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów z zalewy 1/2 papryki świeże listki bazylii wykonanie: Ciasto smarujemy sosem. Ser rozdrabniamy palcami i układamy
Domowy Smak Jedzeniakolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego smak i ewentualnie dodajemy soli do smaku. Gotowe danie podajemy
Emcia PichciDorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać, aby kawałki ryby były całe i piękne. Ryba ma być usmażona. Dodamy warzywa, sos pomidorowy i ryż a powstanie smaczne danie. Składniki: -1 kg dorsza -3 cebule -2 marchewki -czerwona papryka -10 dkg ryżu ( ugotować na sypko ) -puszka krojonych pomidorów -sól, pieprz, słodka papryka -pieprz ziołowy
Maminek kulinarnychowanego w polu z pszenicą, malowanie kreda po jezdni za blokiem… Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zeszli na temat jedzenia ;) Zaczęło się od przedszkola i obrzydliwej zupy pomidorowej. I tak od słowa do słowa, aż padło hasło: placki serowe! - słodki smak mojego dzieciństwa :) Chcecie spróbować? SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 400 g białego sera (tłustego
W kuchni KatieSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką
Kuchnia domowa Anisuchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą do oliwek i szczyptą płatków chili oraz doprawić odrobiną cukru i soli) SMACZNEGO... ... i umiarkowania w jedzeniu, którego mi zabrakło
Kuchnia po mojemuwyjęłam dla niego kawałek łososia i już miałam go przyrządzić w sprawdzony, lubiany przez Maksia cytrynowy sposób , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. W końcu przecież mamy pełnię sezonu pomidorowego. Trzeba więc wykorzystać te owoce póki są świeże, mięsiste i pełne słonecznego aromatu. I tak w zupełnie nieplanowany sposób, powstał nowy maksiowy obiad - łosoś pieczony w świeżych pomidorach. Składniki
Kuchnia po mojemuszynki wieprzowej bez kości 1/2 papryki czerwonej 2-3 grzyby suszone 1/2 średniej cebuli 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej do smażenia mąka (do obtoczenia mięsa) szczypta tymianku i rozmarynu (lub inne ulubione zioła) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Przygotowanie: Umyte mięso kroimy w średnio grubą kostkę (w zależności od preferencji
Kuchnia po mojemukilka plasterków ulubionej wędliny 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka kilka plasterków pora 1/2 marchewki 1/2 papryki (ja dodałam po kawałku żółtej i czerwonej) 1/2 małej cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz odrobina vegety 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki jogurtu naturalnego olej do podsmażenia Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w całości na półmiękko, a następnie
Kuchnia po mojemu