Sezon pomidorowy w pełni. To idealny czas żeby zachować smak lata w słoiku. Jednym z najlepszych znanych mi sposobów na zatrzymanie smaku pomidorów jest ich suszenie i marynowanie w oliwie z przyprawami. Suszenie jest czasochłonne ale ten czas się opłaci gdy zimą otworzysz słoik aromatycznych, pachnących czosnkiem i oregano suszonych pomidorów. Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami SKŁADNIKI
Pyry na Gazryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki chili średnia cukinia 3 duże cebule oliwa do smażenia 6 kiełbas śląskich warzywko pół pęczka posiekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE
Pyry na Gazmargaryny 2 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40 - 45 st.) 2,5 szklanki mąki pszennej razowej 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 – 6 suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka prażonej cebulki ¼ łyżeczki kminku mielonego Sposób wykonania: Rozrobić drożdże z wodą wodą i cukrem. Odstawić na 5 – 10 minut
Na słodko lub wytrawniemąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka
Na słodko lub wytrawniepastę z jajek i pomidorów. Polecam :-) Szybko się ją robi a jeszcze szybciej znika. Przepis dla dwóch osób. Składniki: 3 jajka 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 mały obrany pomidor Bazylia Sól Pieprz do smaku Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo, wystudzone rozdrobnić blenderem wraz z pomidorem. Dodać ketchup, koncentrat, sól pieprz, bazylię do smaku
Na słodko lub wytrawniemięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru pomidorowego na grzyby: 1 miseczka mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie
Kuchnia w opałacharomatu papryki. SKŁADNIKI: 7-8 strąków białej papryki 500g mielonego mięsa 2 woreczki ryżu 1 duża cebula 400 g pieczarek 2 ząbki czosnku sól pieprz olej 2 łyżeczki przecieru pomidorowego A jak to zrobić: Papryki umyć i usunąć z nich nasiona. Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Ryż ugotować
Kuchnia w opałachSKŁADNIKI: 500 g fasoli Jaś 200 g wędzonego boczku 400 g dobrej, nietłustej kiełbasy 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g przetartych pomidorów (można kupić gotowe) 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 listki laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego majeranek 1/2 łyżeczki kminku mielonego 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki sól pieprz A jak to zrobić : Fasolę namoczyć w wodzie (najlepiej
Kuchnia w opałachskosem) 1/2 strączka papryczki chilli 1 puszka białej fasoli 1 szalotka 1 duży ząbek czosnku 50 g chorizo 12 pomidorków koktajlowych (użyłam czerwonych i żółtych) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (użyłam z bazylią) sól pieprz szczypiorek oliwa z oliwek A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać oliwę i dodać posiekaną szalotkę, chilli i czosnek, chwilkę przesmażyć. Dodać wypłukaną fasolę, pokrojone
Kuchnia w opałachradzi na opakowaniu – zielonych oliwek. Powiem Wam , że dodatek tych oliwek kompletnie zmienił smak placków i nabrały one charakteru. Jak smakuja placki ziemniaczane Babci Zosi? A jak zupa pomidorowa? Tego dowiecie się już w następnym poście. Szykuję dla Was konkurs, gdzie do wygrania będzie zestaw Dań Babci Zosi do wypróbowania na własnych kupkach smakowych! Polecam
Z Kuchni Do Kuchniplacek. Smażymy tortille na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Placek ma się lekko zrumienić z każdej strony (ma mieć przypalone ciemne plamy). SOS CZERWONY PIKANTNY 2 puszki/słoiki dobrego koncentratu pomidorowego (2×70 g) 2 łyżeczki tabasco 2 łyżeczki sosu worcestershire 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki cukru 1/2 chilli sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY
OstryKęswięc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania
OstryKęsPomysł podsunął mi kolega z pracy... i przepis przyjął się już na dobre. Ja taki dżem dodaję do marynat do mięs, sosu pomidorowego lub odrobinę na kanapkę. Zastosowań jest wiele. Podaną porcję oczywiście można zmniejszyć bo słoiczków wychodzi bardzo dużo:-) Składniki: 2 kg papryczek chili (piri piri) 1 kg słodkiej czerwonej papryki 3 opakowania cukru żelującego (2:1 - 500g
IMPRESJA SMAKUzmniejszyć wszystkie składniki minimum o połowę. Ps. Sos jest gęsty słodko - pikantny Składniki: 1 szklanka pikantnego ketchupu (ja użyłam włocławskiego, ale można wciąć jakikolwiek gęsty ketchup) 190 g koncentratu pomidorowego (tj. 1 słoiczek) 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki octu z czerwonego wina 2 łyżki miodu 1 i 1/2 łyżki masła 2 łyżki sosu terijaki 2 łyżeczki czosnku w proszku
IMPRESJA SMAKUsmaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak. Składniki: 600-700 g śledzi (np. matiasów) 190 g koncentratu pomidorowego 3 czubate łyżki ketchupu 2 listki laurowe 2 czubate łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu 2 garście rodzynek 2 cebule Wykonanie
IMPRESJA SMAKU