soku z kiszonej kapusty 350 g wołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Zagotować w garnku wodę i włożyć
Gosia gotujesłodko. Śledzie typu matias wymoczyć i pokroić w kostkę (ok. 5 płatów). 2 cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie dodać do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki wody, 2 łyżki miodu, ½ szklankę rodzynek, ½ szklankę żurawiny. Wszystkie składniki wymieszać ze śledziami i odstawić do następnego dnia
Jadło i czytadłokonserwowych, 1 średni słoik papryki konserwowej - wszystko to pokroić w kostkę, dodać 2 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki octu, 1 mały przecier pomidorowy. Całość zagotować. Układać warstwami ryby, warzywa a na końcu zalać zalewą
Jadło i czytadłosię w nim. Poniżej efekt mego z nim "romansowania". 1 duży bakłażan 300 g pieczarek 1 czerwona papryka 400 g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 opakowanie sosu bolońskiego z paczki olej sól, pieprz, majeranek Bakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut
Jadło i czytadłomarchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi 400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę pokroić w piórka i smażyć na oliwię na małym ogniu
Jadło i czytadłomiałam pomysłu jak je przygotować. Postawiłam na pełną improwizację i wyszło skrzydlate miód - cud. Na 2-3 osoby: 6 skrzydełek olej do smażenia 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 3 łyżeczki musztardy 2-3 łyżki miodu odrobinę imbiru w proszku sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Skrzydełka dokładnie umyć, ususzyć, przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem i odstawić
Jadło i czytadłoktórej nie wykorzystamy, dlatego moje gołąbki są mega kapuściane. 1 główka włoskiej kapusty 300 g mięsa mielonego 1 szklanka ryżu 1 cebula 200 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki bulion w kostce lub 2 szklanki rosołu olej, sól, pieprz, maggi 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. 2. Kapustę w całości ugotować tak, aby zewnętrzne liście się
Jadło i czytadłomoich faworytów, gdyż uwielbiam śledziowe receptury w których znajduje się miód. 1 kg śledzi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej
Jadło i czytadłoporcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę ). Do kapusty dodałam
Kuchnia z widokiem na ogródszpinaku rozdrobionego mrożonego np. Hortex 150 g sera feta 3 ząbki czosnku Pieprz 500 g mięsa mielonego wołowego 1 pomidor 1 cebula 2 łyżki keczupu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml wody 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki lubczyku Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak i dusimy
VioletoweKucharzeniegłowie ! Składniki: mięso mielone z łopatki, polecam kupować kawałek mięsa i samodzielnie je zmielić, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, bazylia, sól, pieprz,1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą
Mój Smak na Życielubią. :-) 400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 średniej wielkości korniszony sól, pieprz do smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około
Szefowa kuchniKontynuuję pomidorowy tydzień, choć to wcale nie sezon na pomidory. Pewnie znowu mi się oberwie od nieprzejednanych zwolenników zdrowego stylu życia. Choć ja sama jestem zwolenniczką robienia sobie od czasu do czasu przyjemności, nawet niezgodnej z porą roku. Też dla zdrowia. No a co można zrobić zimą z pomidorami w kuchni? Kiedy intuicyjnie mamy ochotę na coś pożywniejszego ? Dlatego
MODA NA BIO200g kaszy jaglanej 2 filety z kurczaka 2 duże czerwone cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 4 średniej wielkości pomidory lub puszka pomidorów krojonych 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka chilli sól, olej 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w kostkę
Szefowa kuchniłyżce oleju z przyprawami. Do pomidorów dodać tymianek, sok i skórkę otartą z cytryn, doprawić i wymieszać. Ryby przełożyć do brytfanki skropionej olejem, do środka włożyć pomidorowy farsz, z wierzchu oprószyć solą i pieprzem. Brytfankę nakryć szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Na patelni roztopić masło i wymieszać
SzczyptaSmaQ