zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:646/1190)

Sos z cukinii i papryk, rewelacyjny 679

pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować. Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać

Kuchnia Pokoleń
Cukinia faszerowana mielonym mięsem 172

małą kostkę i dodać do smażącego się mięsa.    W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował.   Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec

Simply Food
Sałatka z mięsem mielonym 335

mielonym. Wbrew pozorom jest pyszna i niezwykle oryginalna. Składniki na sałatkę z mięsem mielonym: 500g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego) 1/3 kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fasolka po bretońsku 675

mnie Toruńska) 300 - 400 g dobrego chudego boczku wędzonego lub świeżego ze skórą (u mnie świeży) 2 duże dojrzałe pomidory 1 duża marchewka 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie Dawtona) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka cząbru 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka pieprzu ziołowego

Kuchcik gotuje
Bezglutenowa lazania - lasagne klasyczne 182

niego, wmieszaj. Energicznie mieszając powoli wlewaj mleko.   Gdy sos zgęstnieje   dopraw go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstaw z ognia. Na dno naczynia żaroodpornego wylej trochę sosu pomidorowego. Następnie ułóż płaty lasagne, posmaruj je beszamelem, wylej ponownie odrobinę sosu z mięsem i znowu makaron. Na ostatnią warstwę wylej resztę sosu bolognese. Całość posyp spora ilością startego Parmezanu. Lasagne

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowa wytrawna tarta z polędwiczką i marchewką 110

wysmarowaną masłem formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Podpieczony spód wyjmij i wyłóż na niego pomidorowy farsz, poukładaj kostki fety i wsadź ponownie do piekarnika na kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu lekko przestudź i podawaj. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem 203

Papryka faszerowana dynią i mielonym mięsem Dzisiaj musiałam zerwać kilka mało dojrzałych dyń, a one nie są jakieś hiciarskie kulinarnie , tak więc włożyłam je do farszu

Ogrodnik w podróży
Ketchup z cukinii 234

cukinii! Gdy raz go zrobisz, nie zechcesz innego! 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła (ja użyłem bazylię, miętę i szczypiorek) 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą. Następnie należy ją zetrzeć razem z cebulą, zasolić

MarcinChef
Pulpety z łopatki, w sosie pomidorowo - bazyliowym 530

Dzisiaj mam dla Was aromatyczne pulpeciki w sosie pomidorowo - bazyliowym. Pulpety z łopatki, pięknie pachną czosnkiem i ziołami, sos pomidorowy z dużą ilością bazylii, podsmażoną cebulą i cukinią jest gęsty i bardzo aromatyczny. Duża porcja zdrowia na talerzu. Składniki na pulpety (wyszło 9 sztuk): 500 g mielonej łopatki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 50 ml bułki tartej 1 jajko

Smak mojego domu
Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów 359

puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju  1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem, koncentratem, pietruszką i przyprawami. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego :)   Cała pasta wystarczy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomidory suszone 143

pełna olej, zakręć pokrywkę i ustaw słoik do góry dnem.  *  Miąższ z pomidorów można zblendować, przetrzeć przez sito i po odparowaniu wody mamy pyszny przecier pomidorowy.  ** Każdy piekarnik jest inny, dlatego najlepiej pilnować pomidory i dostosować temperaturę i czas pieczenia.  ***  Pomidory są ususzone, kiedy zmniejszą objętość i pomarszczą im się

wegujemy
Spaghetti z soczewicą i kaparami 163

Bezmięsne spaghetti z soczewicą i kaparami. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Smaczne, aromatyczne i szybkie do wykonania danie. 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów

Bullio
domowy przecier pomidorowy 272

składniki: ok. 5000 g pomidorów sól wykonanie: Mocno dojrzałe mięsiste pomidory (np, malinówki, bawole serca), myjemy, usuwamy stwardniałe części i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do

Domowy Smak Jedzenia
DIETETYCZNA PIZZA Z KALAFIORA 143

kroimy, przekładamy do garnka i gotujemy aż sos ładnie zgęstnieje. Dodajemy czosnek i wszystko blendujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i bazylią. Na spód wylewamy sos pomidorowy, rozkładamy pokrojoną szynkę i plasterki mozzarelli. Pizzę pieczemy 10-15 minut w temperaturze 190 % C aż się zarumieni. Podajemy ciepłą

Kulinarne Fantazje Marioli
Tureckie chlebki z mięsnym farszem 141

wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku

Proponowane wyszukiwania