nowy miks warzyw, tworzący pyszne i odżywcze leczo :) Składniki: 1 duża cukinia 1 mała główka młodej kapusty 2 czerwone papryki 10-15 pomidorków koktajlowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż, przez ok. 3 minuty pokrojoną
Zdrowie na języku :Ppłaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 6 plastrów żółtego sera 9 plastrów kiełbasy salami oregano 3-4 łyżki sosu pomidorowego 3 łyżki mleka do posmarowania Ciasto : Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, jajko i oliwę, wymieszać i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby
Smakołyki Asispory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste odmiany pomidorów, ja wybrałam polne. Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny pomidorowy przepis, tym razem ketchup w domowej wersji. Jest z nim trochę pracy, ale warto dla efektu końcowego ;) Porcja nie wyszła mi zbyt duża, bo z 2 kg pomidorów (przed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja "biedronkowa" ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej
FitKotZawsze warto zrobić takie leczo. Idealne na obiady, kolacje czy lunch. Wystarczy tylko rozmrozić i podgrzać lub wyjąć ze słoika. To wszystko tylko zależy jak je
Kuchnia Pokoleńpotrawom smaku charakterystycznego dla paprykowych chipsów. Mięso i marynata: 500g schabu 250g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej Sos: 500ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki 12% 1. Schab kroimy w plastry a następnie w paski. Dodajemy jogurt naturalny, paprykę, curry, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Szefowa kuchniSkładniki: 500 mielonej wołowiny albo wieprzowiny marchew por cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa trochę mleka parmezan lub inny żółty ser bazylia, tymianek, pieprz, sól makaron spaghetti Malma Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone i smażmy, aż straci różowy kolor. Dodać warzywa, mleko, przetarte pomidory, bulion, koncentrat, przyprawy
Gotowanie jest łatwemyliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :) Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 2,5 kg dojrzałych pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
FitKotOstatnio zauważyłam, że jeszcze nie wstawiłam tu żadnego przepisu na zupę. Postanowiłam to dzisiaj nadrobić i pokazać Wam jak przygotować zupę pomidorową. Do dzieła ! Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaJedynym sokiem, który robiłam do tej pory na zimę to sok pomidorowy. Dziś znajoma dała mi banalnie prosty przepis na sok miętowo-cytrynowy. Myślę, sobie, że będzie dobry z cytryną do obiadu, czy po prostu, aby zagasić pragnienie. A może do mojito? Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 l wody 1 kg.cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 2-3 cytryn
Kuchnia BeatyPrzepis na szybkie danie, idealne do przygotowania w sezonie na cukinię. Składniki: średnia cukinia papryka czerwona cebula podwójna pierś z kurczaka 2 pętka kiełbasy średnia marchew 80 ml koncentratu pomidorowego łyżka sosu sojowego czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy sól, pieprz Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy ok pół łyżeczki soli i odstawiamy na około pół godziny. Piersi
e-PrzepisyKulinarneczerwonej papryki 1 kg cebuli 1,5 kg młodej cukinii lub kabaczka 1 szklanka oleju 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki soli Cebulę pokroić w piórka, kabaczka bez obierania skórki pokroić w kostkę, posolić i ostawić na 2-3 godziny. Po tym czasie odlać powstałą wodę. Olej, cukier, koncentrat i ocet
Jadło i czytadłoziołowy szczypta do smaku oregano na oko tak z łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę
Różowa kuchniaróżnych kompozycji nadzienia. Dziś wersja wegetariańska z wykorzysytaniem sezonu na dynię. Dynia bardzo dobrze komponuje się z pieczarkami, więc nadzienie jest proste i smaczne. Do tego dobrze przyprawiony sos pomidorowy i mamy całe danie
Milion Smakówcebuli pokrojonej w plastry 1 dorodne soczyste jabłko 1 łyżeczka suszonego imbiru 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie
MamaOskarka