duże cebule pokrojone w piórka 3/4 szklanki octu 1 l wody 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy, ziele angielskie Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny
Moje domowe kucharzenieMłodą kapustę zawsze przyrządzałam w podobny sposób: z dodatkiem marchewki, cebuli, koncentratu pomidorowego, koperku i soku z cytryny. Jednak postanowiłam coś zmienić i wyszukałam przepis na etiopską wersję tej potrawy. Pomysł pochodzi ze strony veganricha.com. Czytaj więcej
Kasia Sarnaminutach dodaj pomidory z puszki razem z zalewą, przypraw do smaku, dodaj cukier, chwilę duś do połączenia składników. W osolonym wrzątku ugotuj makaron. Gdy będzie gotowy dodaj do sosu pomidorowego, połącz ze sobą, posyp serem i rzeżuchą i ... smacznego:) Smacznego
Zasmakuj Kuchnidługo aż cebulka się zarumieni. Wrzucić wszystko do dużego garnka. Na tej samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo
Kuchnia Pokoleńtrochę zachodu z tym trzykrotnym pasteryzowaniem fasolki, ale zimą wystarczy otworzyć słoik, odcedzić fasolkę na durszlaku i podgrzać… a potem podać np. fasolkę z bułką tartą , fasolkę w sosie pomidorowy m, albo a’la gulsz, Jak przygotować fasolkę szparagową do słoików ? Składniki: fasolka szparagowa w dowolnej ilości na 1 l bardzo gorącej wody, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętheme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 kg cukinii (obranej i wydrążonej) 0,5 kg cebuli 2 szklanka octu 1 kg cukru 800 g koncentratu pomidorowego Roleski 5 łyżek soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do garnka
kulinarnyswiatdomipłaska łyżka soli 6 łyżeczek cukru 2 cebule pokrojone w piórka 10 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie: Piersi kurczaka pokroić na cienkie plastry w kształcie trójkąta (tak, żeby podobnie wyglądały jak ryba w zalewie octowej) Oprószyć każdy kawałek mięsa w przyprawie i panierować w mące (UWAGA
IMPRESJA SMAKUkolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha. Jak już mięso jest prawie złotawe dodać pokrojone na grube plastry pieczarki. Smażyć co chwilkę mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńnami :) Potrzebujemy: 1 bakłażan średniej wielkości 1 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki miodu
Marder&Marder ManufactureSmak domowego ketchupu nie równa się z żadnym innym. Nie jest co prawda taki gęsty jak ten ze sklepu, ale smakuje wspaniale. Mocno pomidorowy z pikantną nutką chilli. Do ketchupu można dodać chilli w proszku, jeśli lubicie ostrzejsze smaki. Można też dodać bazylię lub oregano, otrzymamy wtedy ketchup na włoską nutę. Składniki: 2 kg pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki
Czerwona Porzeczkatemu prezentowałam roladki z mięsa mielonego – bardzo wdzięczny produkt. Dzisiaj przedstawiam kolejną wersję tego dania. Wymaga trochę pracy, ale warto. Składniki: Mięso mielone wołowo – wieprzowe Mix papryk Passata ( przecier pomidorowy ) Sól Pieprz cukier Czosnek Olej
Smaki Ewytakże dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek
Pociąg Do Kuchnisklepowych ketchupów, to niektóre są całkiem dobre. Mamy w domu swoją ulubioną markę, jeszcze z głębokiego PRL-u, której słoiczek musi być zawsze w zapasie. Światowy lider produkcji pomidorowego specyfiku nie przekonuje mnie za to jakoś specjalnie smakiem. Jednak jego butelki, to prawdziwa klasyka, śmiało można powiedzieć, że jedna z ikon Ameryki. Czymże byłby stolik w dinerze bez tej butelki
zadanie-gotowaniemakaronem pappardelle. Nie miałam natchnienia do wyrabiania ciasta na makaron i kupiłam świeży w pobliskim sklepie. Możecie postąpić inaczej niż ja i przygotować go samemu. PS. Dżem pomidorowy Maćka jest pyszny! Biegnijcie do kuchni przygotować słoiczek dla siebie :) Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2-3 dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych) 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki
zadanie-gotowanie