zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:476/1190)

Szybko i smacznie- Tzatziki 352

niektórzy szczęśliwcy mają jeszcze urlop. Może pogoda pozwoli nam w końcu odetchnąć, wyjść z domu, rozpalić ogień i cieszyć się latem... Marząc o słonecznej sobocie przedstawiam kolejny po sałatce pomidorowej, niezwykle łatwy w wykonaniu, niezbędnik grillowy. Tzatziki! Potrzebne nam będą: ogórki- najlepiej świeże prosto z działki- 3 duże lub kilka mniejszych jogurt grecki- 1 duże opakowani 400g ząbek czosnku

Zapiski Młodej Żony
Bigos po mysliwsku 192

mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca 4 listki laurowe 2 łyżki cukru sól i pieprz Namoczone grzyby gotowałam w szklance wody.Odsączyłam pozostawiając wywar na później i pokroiłam grzyby(...)mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu z ognia wlałam pozostałą cześć wina i dokładnie

Zapiski Młodej Żony
Ciasto na pizze 355

ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy

Zapiski Młodej Żony
Chili con carne 341

sycące danie jednogarnkowe. Zrobione jest z mięsa mielonego w towarzystwie papryki, czerwonej fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni. Post Chili con carne pojawił się poraz

Marta Gotuje
Pasta kanapkowa z puszkowych śledzi 184

Składniki: 2 puszki śledzia w pomidorach GRAAL 2/3 puszki kukurydzy konserwowej ½ cebuli 3 łyżki majonezu sól, pieprz mielony szczypta bazylii   Kukurydzę odsączyć z zalewy. Śledzie bez sosu pomidorowego przekładamy do miski.  Delikatnie rozdrobnić. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, majonez, 2-3 łyżki sosu pomidorowego oraz przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego 305

każdy w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Najlepiej smakują jako danie główne z sałatą, rukolą lub roszponką polane sosem vinegret, można je również podawać z sosem pomidorowym domowej roboty. Smacznego! Post Kotlety z kaszy jaglanej i mięsa mielonego pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki
Pan Pizza - pizza jak z Pizzy Hut 1047

odtłuszczonego mleka w proszku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 opakowanie drożdży instant 4 szklanki mąki 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki Składniki na sos: 3/4 szklanki pasaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Składniki na wierzch: 2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach dodatki

My Culinary Art
Nastroszona zapiekanka z parówkami 246

parówek drobiowych ( hot dog ) -3 jajka -kilka ugotowanych ziemniaków -ok. 5 dkg posiekanego żółtego sera -czerwona papryka -por -3 łyżki mąki ziemniaczanej -3 łyżki majonezu -pieprz -przyprawa warzywna -sos pomidorowy lub ketchup    Jedną parówkę drobniutko kroimy.  Paprykę kroimy w cienkie paseczki a pora w plasterki.    Pozostałe parówki dzielimy na kawałki(...)natłuszczonej formy, układamy nacięte parówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Dzielimy na porcje, dodajemy sos pomidorowy lub ketchup. Smacznego

Maminek kulinarny
Kasza z pomidorowym sosem z piersi kurczaka (porcja - ok. 470 kcal) 224

Szybki, prosty, smaczny przepis :) Składniki (1 porcja - zdjęcie): 125 g piersi z kurczaka (zmielonej lub pokrojonej na małe kawałki) 15 g (czubata łyżeczka) koncentratu pomidorowego 15 g mąki pszennej ok. 180 ml wody 1 łyżka oleju sól ew. łyżka mleka Przygotowanie: 1. Zmieloną/pokrojoną pierś z kurczaka solimy i smażymy na łyżce oleju. 2. Usmażoną pierś (nie musi być(...)całkiem gotowa) zalewamy wodą (na początku można dać trochę mniej a później w razie potrzeby dolać) 3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i trzymamy pod przykryciem na bardzo małym ogniu (tak 15 min wystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy

Malowane smakiem
Burrito 226

mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem(...)patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając sobie wykałaczką aby się nie rozwijała, posypuję startym serem i papryką w proszku lecz słodką :) Zapiekam do rozpuszczenia się sera. Podać

Mechanik w kuchni
Mięsa 237

sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką

Ala piecze i gotuje
Duszone polędwiczki na pierzynce 172

mięsnych. SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa (około 450-500g) 4 łodygi selera naciowego Kalarepa 2 czerwone cebule Papryka czerwona i zielona 100g masła 2 łyżki mąki Mały słoiczek przecieru pomidorowego 0,5 l słodkiej śmietanki 12% Olej do smażenia Sól, pieprz, ostra papryka, cukier, maggi WYKONANIE: Przygotować sos pomidorowo-śmietanowy: rozpuścić w garnku masło, dodać mąkę a następnie zalać(...)wody. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, cukrem i maggi. Dodać śmietankę i gotować delikatnie do zagotowania. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i ostrą papryką i króciutko podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie dodać poszatkowane papryki, cebule, seler naciowy, kalarepę i zalać przygotowanym wcześniej

Pyry na Gaz
Karkówka pod leśnymi grzybami 188

karkówki. Grzyby przesmażone z dodatkiem cebulki są bardzo smacznym i wyrazistym akcentem na soczystym, lekko pikantnym mięsie.   SKŁADNIKI: 4 kawałki karkówki (około 800g) marynata: 2-3 łyżki oliwy pomidorowej lub ew. czystej słodka i ostra papryka sól czarny pieprz ząbek czosnku gorczyca w całości majeranek grzyby: 400g leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc) łyżka masła klarowanego

Pyry na Gaz
Spaghetti Puttanesca 329

łyżeczki cukru sól, czarny pieprz, oregano Sposób przygotowania Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić razem zna oliwę. Dodać pelatti pomidorowe i gotować aż sos nieco się zagęści. Filety z sardeli drobno posiekać, oliwki pokroić na cztery części, kapary odsączyć, chili drobno posiekać. Przygotowane składniki dodać do sosu i dusić

Pyry na Gaz
Chilli con carne 193

Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli(...)carne. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pokrojone w kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem

Pyry na Gaz