zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:472/1190)

SAŁATKA SZPINAKOWA Z OLIWKAMI, ANANASEM I OSCYPKIEM. 272

śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 6. Sałatka Jarzynowa 7. Sałatka Fasolowa 8. Sos tatarski mocno grzybowy 9. Sałatka 3 sałaty - świeża

Wypisz Wymaluj
Szpinakowy makaron z sosem i Awokado 168

Składniki: pierś z kurczaka 1 większa cukinia 300g sosu pomidorowego 250g szpinakowego makaronu 1 awokado parmezan sól, pieprz, słodka papryka i chili szcz ypta kminku i oregano ząbek czosnku  czerwona cebula  Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę(...)dodać do mięsa i smaż yć jeszcze z 5min .  Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić w drobną kostkę i dodać do sosu, delikatnie wymieszać.  Makaron odcedzić, pol ać sosem, posypać serem i .... Smacznego

Gaździnka warzy
Pizza z oliwkami 136

drożdży 2 płaskie ły ż eczki so li   4 łyżki oleju 2 łyżeczki cukru ok 250ml ciepłej wody 250g białych pieczarek kilka plast rów wędliny - ulubionej mały koncentrat pomidorowy kilka oliwek kostka żółtego sera o regano, sól, pie prz, słodka i ostra papryka Przygotowanie:    Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem(...)połączyć z mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia .   Koncentrat pomidorowy wymiesza ć ze szczyptą oregano. Pieczarki obrać , pokroić. Ser zetrzeć na większych oczkach. Wyrośnięte ciasto r ozwałkować cieniutko i ułożyć na blachę, posmarować go przyprawionym koncentratem , posypać serem. Poukładać wędlinę

Gaździnka warzy
Ogniste mięso z topinką 356

żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu  Przygotowanie:  Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć na patelni(...)smaku. Natkę , szczypiorek i kilka lis tków bazyli i umyć i osuszyć. Paprykę i ce bulę pokr oić dodać do mięsa, zrumienić.  Wlać sos pomidorowy z ketchupem i pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić).   Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba ( topinkę

Gaździnka warzy
Papryka na parze z kurczakiem i warzywami 230

olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki.  Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować papryki). Świetnie smakują z sosem pomidorowym jak i bez............ Smacznego

Gaździnka warzy
Panierowane kotlety drobiowe zapiekane z marchewką i selerem 304

sukces gwarantowany :) SKŁADNIKI pierś drobiowa ( z kurczaka lub indyka ) jajko bułka tarta 1 kg marchwi pół selera 1 cebula listek laurowy pieprz ziele angielskie sól  1 łyżka koncentratu pomidorowego olej z oliwy olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokrojoną na płaty pierś drobiową panierować w rozbitym jajku i bułce tartej.  Marchew, cebulę i seler obrać ze skórki a następnie(...)garnka  dodać 3 łyżki oleju z oliwy, podsmażyć lekko cebulę a następnie dodać resztę startych warzyw, posolić do smaku. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić wszystko przez około 10 minut. Usmażyć kotlety. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami najpierw warzywa, potem kotlety znowu warzywa i jeszcze raz kotlety.  Zakończyć ostatnią warstwę warzywami i posypać

zielonacukinka
szybkowar-babka galaretkowa drobiowa z oliwkami zielonymi... 209

najlepiej na całą noc w lodówce delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Przepis na klasyczne żeberka z grilla 199

pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 paski żeberek wieprzowych, przycięte z nadmiaru tłuszczu ¾ szklanki ketchupu 1/3 szklanki octu jabłkowego ¼ szklanki melasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do około 150 stopni. W międzyczasie przygotować przyprawę do żeberek mieszając: chili w proszku, kawę, kminek, 2 łyżki brązowego cukru, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, 2 łyżeczki soli(...)godzin aż do momentu aż będą miękkie a mięso łatwo będzie odchodziło od kości. W trakcie pieczenia przygotować sos: w rondelku połączyć: ketchup, ocet, melasę, koncentrat pomidorowy, pozostałe 2 łyżki cukru, ¼ łyżeczki pieprzu cayenne i ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Sos gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut lub do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Powstały

naRuszcie
Schab z warzywami 1421

frytkami z piekarnika z tego przepisu: KLIK . 400g schabu 3 cebule 2 czerwone papryki 2 duże marchewki pietruszka 250g pieczarek 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przyprawy do gulaszu olej, sól, pieprz 1. Cebulę, pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. 2. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Na patelni podsmażamy cebulę(...)minut. 4. Dodajemy paprykę i pieczarki. Podsmażamy 10 minut. 5. Dodajemy marchew i pietruszkę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Pappardelle z mięsem, pieczarkami i chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and chilli 402

zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego) 3/4 szklanki mleka 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 2-3 zielonych papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach sól i pieprz(...)solą i pieprzem, po czym smaż około 8 minut aż mięso przestanie być surowe i wmieszaj posiekane chilli. Wlej mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj koncentrat pomidorowy, pastę chilli, sos sojowy, cukier, i resztę bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne. Zdejmij danie z ognie, wmieszaj makaron i podawaj posypane

karmelowy
Bigos z cukinii 142

Spróbujcie bo warto a i pracy przy nim nie wiele:) Składniki: 6 małych cukinii 1 kg kiełbasy suszonej 0.7 kg wędzonego boczku 4 duże cebule  300 g przecieru pomidorowego Wykonanie: Kiełbasę,boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Cukinie wymyć, obrać i pokroić na kostkę (nie musi być drobna). Gdy cebula i mięso będzie już gotowe(...)przez około godzinę w 200 stopniach, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie, gdy cukinia będzie już miękka, dodać sól i pieprz do smaku. Następnie dodać 300 gram przecieru pomidorowego, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 20 minut w 200 stopniach

Krakowskie smaki Ani
Stromboli 192

miseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule  300 gram boczku wędzonego  opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie:  Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć(...)Stromboli: Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkować dość cienko w prostokąt. Na każdą porcję ciasta nakładać po 2 łyżeczki sosu pomidorowego, 2 plasterki wędliny, 3 łyżeczki farszu a całość przykryć plastrem żółtego sera. Całość zawinąć wzdłuż dłuższej części a boki ciasta podwinąć pod spód. Gotowe Stromboli ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

Krakowskie smaki Ani
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 193

elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić(...)drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki). Następnie dodać startą marchew, pietruszkę i wszystko razem podsmażyć. Doprawić kuminem i pieprzem. Kolejno do jarzyn dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i brokuła oraz zmielone na najdrobniejszych oczkach mięso. Całość zalać bulionem

Krakowskie smaki Ani
Gulasz z ananasem i papryką. 162

Składniki: 800 g karkówki wieprzowej 1 puszka ananasa 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 czerwone papryki 3 średnie pomidory 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 pęczek szczypiorku 250 ml śmietany 18% Wykonanie: Ananasa, paprykę,cebulę pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki. Do rondla wlać(...)zalewę z ananasa, dodać pomidory,paprykę,przecier pomidorowy i połowę cebuli. Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm i oprószyć solą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron wraz z pozostałą cebulą i czosnkiem. Następnie włożyć mięso do rondla z sosem. Dolać 1/2 szklanki wody

O kuchni z uczuciem
Faszerowana papryka podana z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym 164

mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. 2. Mięso doprawić i wyrobić z drobno pokrojoną natką pietruszki. 3.Ryż ugotować, odstawić do całkowitego(...)pomidorów. Cebulę pokroić w grubsze plastry, szybko podsmażyć na patelni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez

A Ty Smakuj Mnie