zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:473/1190)

Pikantna fasolka po bretońsku 200

wieprzowego (szynka/łopatka) 3 laski kiełbasy (np. śląska ) 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera 1 kostka rosołowa 1 płaska łyżka majeranku szczypta pieprzu cayenne 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( ok. 2 czubatych łyżeczek) sól 2 gałązki lubczyku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki + 3/4 szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Fasolę namoczyć w wodzie w taki(...)pietruszki, a także kostkę rosołową, lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie. 4.Kiełbasę pokroić w dowolny sposób, podsmażyć na patelni. 5. Gdy fasola będzie miękka dodać kiełbasę oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać. 6. Doprawić solą, pieprzem oraz dodać majeranek. 7. Dodać rozmieszaną mąkę w wodzie i gotować przez kolejne kilka minut

A Ty Smakuj Mnie
Zawijaski pizzowe czyli pizzerki 275

Dzisiejsze czyszczenie lodówki zakończyło się tymi o to bułeczkami przrypominajacymi pizzę. Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy dzięki czemu ciasto ma ciekawy kolorek. Pizzerki są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno wiec nie ma pośpiechu z jedzeniem:)  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : 3 szkl mąki 1 szkl ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ziół ( zioła prowansalskie, przyprawa do pizzy ) 50 g świeżych drożdży Nadzienie ( wg gustu u mnie) ketchup szynka drobiowa ogórek konserwowy papryka W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżka do połączenia składników. Następnie krótko wyrabiamy ciasto ( jeśli jest klejące można delikatnie dosypać mąki) Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Karkówka w sosie chrzanowym 283

garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu z sosem koperkowym , Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe

Moje Qulinaria
Pieczeń chwała południa 198

bułką, cebulą, czosnkiem, musztardą, keczupem oraz przyprawami. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć mięso, wierzch posmarować keczupem. Piec w 190C ok 1 godziny. Podawać na ciepło z sosem pomidorowym lub na zimno jako przystawkę - wtedy należy przygotować ją dzień wcześniej i wstawić na całą noc do lodówki aby dobrze stężała. Mojemu mężowi najbardziej smakuje pokrojona w grube plastry

Kto ugości moich gości?
Mój paprykarz rybny 205

zrobienie paprykarza rybnego. Potrzebujemy niewiele składników by zrobić go sobie samemu. Na pewno będzie smaczniejszy od tego kupnego :) Składniki : 4-5 filetów rybnych 2 duże cebule 2 papryki koncentrat pomidorowy, keczup sól, olej do smażenia pieprz, carry, ostra mielona papryka sok z cytryny ewentualnie natka pietruszki Przygotowanie : Filety rybne lekko rozmrozić, posolić i usmażyć je tylko w mące, zdjąć(...)cytryny by całość przypominała nam ulubiony paprykarz :), ale dla mnie jest o niebo lepszy w smaku. Paprykarz podzieliłam na 2 części; do jednej dodałam keczup, a do drugiej pomidorowy sos chili. Ta wersja z sosem chili  była pikantniejsza

Proste Potrawy
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 184

więc zastąpiłam fetą. W składzie są też orzeszki piniowe, ale ostatnie jakie miałam zużyłam do tartinek z czerwoną cebulą :)  ** ten przepis to moja pierwsza propozycja do a kcji pomidorowej Smacznie i pomidorowo

KUCHARNIA
7 powodów, dla których uwielbiam ... 481

ciasta (przypomina ciastolinę).  Gotowe ciasto uformować w kulę, nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować(...)twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno cebulę, następnie paprykę, a po ok. 5 minutach koncentrat pomidorowy i osączonego z zalewy tuńczyka. Zamieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Dodać posiekane drobno jajko, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić.  Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy

KUCHARNIA
Czas na cebulki. Tapas. 177

często pinchos , od wykałaczki, na którą nadziane są przekąski. Do najpopularniejszych tapas należą oliwki nadziewane anchois lub czerwoną papryką; patatas bravas , czyli smażone cząstki ziemniaków podawane z ostrym sosem pomidorowym; chorizo al vino - kiełbasa chorizo gotowana w czerwonym winie; pierożki empanadillas (pokazywałam je w tym i tym poście - klik); krążki smażonych kalmarów, kostki sera Manchego, czy oreja - smażone ucho

KUCHARNIA
Karnawał dla wytrawnych. Występują serowe biscotti z zielonym pieprzem i confit z czosnku. 222

biscotti . Nie te tradycyjne, słodkie, ale wytrawne, serowe . Z zielonym pieprzem i suszonymi pomidorami. Lubię takie zabawy, gdy słodkie zamienia się w wytrawne i na odwrót. Pamiętacie ciasto pomidorowe i lody z camemberta ? Taki kulinarny bal przebierańców. Tym razem padło na wytrawne biscotii , od których zdążyłam się już uzależnić. Są rewelacyjne! Zielony pieprz cudownie tu ekscytuje, choć daje się

KUCHARNIA
Smak lata, warsztaty i róża dla ... Update:) 136

przed kulinarną podróżą do Szwecji - relacja po powrocie:) Słonecznego weekendu!  Jak smakuje lato? Porzeczkami, malinami,  śliwkami rwanymi prosto z drzewa, miodową słodyczą gruszek czy może jest bardziej pomidorowe? Lato przepełnia zmysłowość.  Kolory intensywne, kuszące. Smaki dojrzałe, świadome. Skórka gładka, jedwabista. Miąższ słodki, kapiący sokiem, którego krople powoli spływają po szyi, a niezłapane w porę zuchwale wędrują

KUCHARNIA
Śledzik po wileńsku 173

Składniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia            ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić(...)rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami z octu

w mojej kuchni
gołąbki ziemniaczane 145

zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.Przepis wzorowany na przepisie Gessler.SMACZNEGO

w mojej kuchni
Gulasz po tatarsku gulasz po tatarsku 191

łyżki przecieru pomidorowego ,                                                                                                                 liść(...)słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku. Odłożyć na bok.Na tej samej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać do niej przecier pomidorowy, podsmażyć. gulasz po tatarsku Dodać mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem lub wodą i gotować do miękkości mięsa ok. 50 minut.Dobrze doprawić. gulasz po tatarsku Ziemniaki usmażyć

w mojej kuchni
FASOLKA PO BRETOŃSKU 156

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/fasolka.html fasolka Składniki 50 dag fasoli suchej-u mnie czarna i brązowa pół szkl. przecieru pomidorowego , szczypta cukru,lub pomidory z puszki 30 dag kiełbasy czosnkowej ( lub innej grubo mielonej smacznej ) 3 cebule 2 listki laurowe , 2 ziela angielskie sól , pieprz świeżo mielony majeranek 5-6 ząbków czosnku WYKONANIE Fasolka po bretońsku z szybkowaru Fasolę moczyć całą(...)oleju uważając by nie przypalić cebuli,Pod koniec smażenia dodać posiekane ząbki czosnku. Odparować szybkowar , pozostawić na ogniu . Gdy szybkowar zostanie otworzony, dodać kiełbasę z cebulą, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, ostrą paprykę, majeranek i tymianek. trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut i ... gotowe

w mojej kuchni
Paprykarz 163

kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/paprykarz.html   Składniki 2 makrele wędzone 3 marchewki 1 torebka ryżu(100g) 2 średnie cebule 3-4 pieczarki słoiczek koncentratu pomidorowego ćwiartka duzego selera(...)dusić pod przykryciem chwilę na wolnym ogniu. Pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej , dodać do warzyw  i wszystko dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć ości z makreli, mięsko rozdrobnić. Wszystkie składniki razem wymieszać. Powstałą masę odstawić aby składniki dobrze się połączyły. Podawać z pieczywem. Paprykarz łatwy

w mojej kuchni