Rozgrzać patelnię grilową, wysmarować ją olem i układać warzywo. Piec z obu strn po około 3-5 minut, aż waezywo będzie miękkie, ale się nie rozpadnie. Podawać z sałatką pomidorową...Smacznego
Gosia gotujełyżka drobno startego imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu 5-6 kropli tabasco 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej(...)miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny
Gosia gotujeAromatyczny kurczak w marynacie z oliwy, czosnku i tymianku, podany z gorącym sosem pomidorowym i brązowym ryżem oraz kleksem jogurtu greckiego. Błyskawiczne danie, które naprawdę robi wrażenie! Jest przy tym niezwykle proste i zdrowe, wręcz dietetyczne :) Marynata i mięso: 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub rozgniecione 1 łyżka tymianku 1 łyżka soku z cytryny
Chocolate Muffin BlogDziś na blogu bardzo czekoladowo! W zasadzie, zamieściłam swoje całe dzisiejsze menu :) Rano ta owsianka, na drugie śniadanie smoothie malinowy , obiad to kurczak w sosie pomidorowym , jako podwieczorek przygotowałam kawę korzenno-czekoladową , a na kolację omlet białkowy . Zapraszam, może któryś przepis Was zainspiruje :) ... a co do owsianki nie trzeba wiele pisać - everything is good, if it's made
Chocolate Muffin BlogDziś mam dla Was spaghetti bolognese , bo dawno nie robiłam i naszła Nas z narzeczonym ochota na taki włoski smak ;) składniki 500g mięsa mielonego z łopatki 2 przeciery pomidorowe 6 cebuli 5 ząbków czosnku makaron przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz, cukier, sól. odrobina parmezanu Makaron gotujemy al dente.Mięso podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu
Cukier&Pudersłoiczkach których cena początkowo może przerazić, jednak dobre pesto jest tak intensywne że stanowi całkiem tanie jedzenie. Jest ono również bardziej wyszukanym daniem niż powszechnie jedzone makarony z sosami pomidorowymi. Składniki: -około 100g ulubionego makaronu (ja akurat miałem pełnoziarniste świderki co nie było najlepszym rozwiązaniem, no ale co poradzę) -dwie łyżeczki (pół małego słoiczka) pesto -dwie łyżki oliwy -jedna
Tanie przepisy studenckieBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę
wyzwania kuchennekawałka folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym, keczupem, sosem czosnkowym lub pieczeniowym. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka oleju 1 cebula 1- 2 papryczki chili 50 dag mięsa mielonego 15 dag startego sera żółtego 1 ząbek czosnku Sól pieprz 5 tortilli Sos pomidorowy: 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 op. krojonych pomidorów lub 400 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki
Fabryka pomysłówSałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka ryżu Basmati 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki imbiru (sypkiego) Papryki myjemy(...)pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, ocet balsamiczny, pół łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę jogurtu naturalnego. Pieprz i zioła do sałatek dodajemy na końcu. Teraz wszystko musimy wyrobić na gładką emulsję. Najlepiej do tego posłuży Wam trzepaczka :) Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty
vegetanieobtaczamy w bułce tartej zmieszanej z otrębami i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Sos : 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryczka jalapeno konserwowa (my kupujemy w Biedronce) cebula czerwona lub biała pieprz, estragon oliwa z oliwek Pomidory z cebulą dusimy na oliwie z oliwek(...)Papryczkę jalapeno 3-4 krązki drobno kroimy i dodajemy do pomidorów. Teraz dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy, pieprz świeżo zmielony i roztarty w rękach estragon. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy 2 duże łyżki kukurydzy. Sos gotowy :) Sałatka : 1/2 opakowania roszponki 1 średnia cebula czerwona, ew. biała 1 średnia papryka słodka, czerwona 2 gałązki selera naciowego 3 łyżki
vegetanieryżowy, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i smażymy na złoty kolor. Odstawiamy, lekko solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy, polewamy odcedzoną fasolkę i mieszamy. Podajemy gorącą do kul ryżowych. Sos czosnkowo-pomidorowy przygotowujemy z jogurtu naturalnego. Dodajemy 2-3 ząbki czosnku, pieprz, łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Smacznego
vegetaniesamym początku gotowania. Zaczynamy od rozgrzania oliwy na głębokiej patelni i wrzucamy na nią cebulę, paprykę i marchewkę. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory, najlepiej jeśli kupicie krojone z sokiem pomidorowym. Jeśli będą całe, to należy je rozdrobnić na patelni, szybciej się rozpadną. Do warzyw dodajemy kolejno pieprz, tymianek, kmin rzymski, kardamon, estragon oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość dusimy
vegetaniełyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią cebulę. Lekko ją dusimy i dodajemy paprykę i pomidory z puszki. Możemy zastąpić je świeżymi i zalać sokiem pomidorowym. Teraz dodajemy sporo słodkiej papryki w proszku. Najlepsza byłaby węgierska wędzona, ale nie łatwo ją u nas kupić, więc ważne, aby była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie
vegetanie