były pyszne ale w połączeniu z sosem po prostu powaliły mnie na kolana! zresztą nie tylko mnie... psiapsiółce smakowały, a Córcia pozostały sos pożarła także do frytek :) Indyjskie kofty pomidorowy sos curry: 1 duża cebula 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy garść orzechów nerkowca 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki płatków chili(...)łyżeczki cynamonu 600 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta soli olej kuleczki ziemniaczano-serowe (KOFTY) ok. 20 sztuk: 2 szkl. zimnego puree ziemniaczanego 200 g sera typu capri 2 czubate łyżki maki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli olej do głębokiego smażenia Na patelni
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej wielkości 6 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 ząbki czosnku 3oo g mięsa mielonego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanka bulionu kieliszek czerwonego wina kilka listków szałwii pieprz i sól /do smaku Wykonanie: -Piekarnik nagrzać do 200 st.C -Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć. -Przy pomocy(...)pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. -Wymieszać i dusić na małym ogniu ok.30 minut. -Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem. -Upieczone ziemniaki przekroić na połówki
Zakamarki mojej kuchniDzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka -pół papryki - pół cebuli - pół pomidora -koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 1 pierś z kurczaka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą(...)oliwek i smażymy kurczaka. 5. Do warzyw dorzucamy usmażonego kurczaka i wszystko razem dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. 6. Aby wzbogacić smak potrawy dokładamy 2 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Koncentrat z jogurtem przygotowujemy w oddzielnym pojemniku aby uniknąć niechcianego zważenia pod wpływem ciepłej temperatury, dodając kilka łyżek gorącego szpinaku z kurczakiem i mieszając wszystko
Zdrowo kolorowo lifestylowolato, zrobi się cieplej i na jakiś czas zapomnimy o rozgrzewających zapiekankach. Aż do następnej zimy. 300g makaronu 1 filet z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku kulka mozzarelli około 10 listków świeżej bazylii sól, pieprz, papryka słodka, suszona bazylia, oregano 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę i pokrojonego na kawałki fileta, którego wcześniej obsypujemy przyprawami (papryką, bazylią i oregano). Smażymy do zarumienienia. 3. Na patelnię dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Całość mieszamy z makaronem i posiekanymi listkami bazylii. 4. Na wierzch kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze
Szefowa kuchniShakshouka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta) 1 łyżka oliwy 2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli Tao-Tao sól, pieprz, ostra papryka do smaku Nachosy Placki tortilli kroimy na ćwiartki i alb tak zostawiamy, albo kroimy jeszcze na mniejsze kawałki (ja wolę mniejsze ;)). Skrapiamy(...)będzie niedopieczona. Dip Pomidorki kroimy na pół, po czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, sos pomidorowy i przyprawy. Jeśli lubicie nachosy z serem - warto je nim posypać w trakcie podpiekania. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków 150 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła łyżeczka imbiru łyżeczka kardamonu łyżeczka kminu rzymskiego łyżeczka curry łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka sambal oelek pieprz Z mąki, wody, 1/2 kostki masła i soli wyrabiamy twarde ciasto, odstawiamy(...)ściereczką. W czasie kiedy ciasto "nabiera mocy" robimy farsz. Ziemniaki ugotowane w lekko osolonej wodzie przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy jedną łyżkę masła, jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, wiórki kokosowe i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie wszystkie przyprawy wymienione w składnikach wrzucamy na suchą patelnię, poza pieprzem, i prażymy do momentu, aż zaczną
vegetaniemałe 1 łyżka oliwy lub oleju 125 g mozzarelli (1 kulka) 350 g mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki) 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżka masła oregano i bazylia - świeże lub suszone papryka słodka i ostra - do smaku sól, pieprz - do smaku Bakłażana (lub bakłażany) kroimy w grubsze plastry, o szerokości(...)już złota, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy, aż będzie brązowe, od czasu do czasu mieszamy łopatką, żeby nie przywarło do patelni. Na końcu wlewamy sos pomidorowy z kartonika. Dodajemy przyprawy i chwilę gotujemy. Plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą i suszymy na papierowym ręczniku. Na osobnej patelni podgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim bakłażana
bistro mamakrokietów :) oczywiście robię też takie tradycyjne krokiety, na które w najbliższej przyszłości dodam przepis. A tymczasem krokieciki sajgonkowe :) Farsz: 1 puszka białej fasolki 1 duża cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 kawałki kiełbasy śląskiej ½ łyżeczki pieprzu Cayenne Sól Pieprz czarny 30g margaryny Dodatkowo: Ok.15 listków papieru ryżowego (w zależności od wielkości) 1 jajko Bułka tarta Olej(...)tłuszcz do smażenia Kiełbasę i cebulę obieramy, kroimy w kosteczki. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cebulkę z kiełbasą. Dusimy chwile pod przykryciem. Następnie dodajemy pół szklanki wody, przeciśnięty czosnek i przecier pomidorowy. Z fasolki wylewamy zalewę, wysypujemy ją na talerz i miażdżymy widelcem, tak by powstała papkowata masa. Dodajemy ją do reszty farszu i przyprawiamy pieprzem Cayenne, solą i czarnym pieprzem
Smakowy Rajjeść również bez naleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka(...)szklanki mąki Dodatkowo: Ok. 200gr żółtego sera, może być gouda Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki i podpiekamy na patelni, z dodatkiem margaryny. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i szklankę wody lub puszkę pomidorów. Zagotowujemy, po czym dodajemy fasolkę, kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając
Smakowy Rajgdyż jego można potem podgrzać, a z plackami jest już gorzej. Składniki: 75 dag polędwicy 1 duża cebula 200ml słodkiej śmietany (12% lub 30%) 5 łyżek oliwy 1 koncentrat pomidorowy (80-90g) Sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej papryki (łagodnej) 1 łyżka mąki Nać pietruszki Polędwicę myjemy i kroimy w podłużne, cienkie kawałeczki. Cebulę kroimy w ząbki, a następnie rzucamy(...)polędwicę. Każdą część smażymy około 5 minut, po czym przekładamy ją do naczynia z cebulą. Usmażoną polędwicę doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, podlewamy około 100ml śmietanki, dodajemy koncentrat pomidorowy, po czym dusimy około jeszcze około 5 minut. Następnie robimy roztwór z pozostałych 100ml śmietanki i mąki, tak by nie było grudek. Można go zrobić w szklance i mieszać łyżką
Smakowy Rajkromeczkach z batona:) A do picia zielona herbatka z pomarańczą. Śniadanie nr 2 Jabłko + kawa Inka Obiad: Boeuf Strogonow, czyli pyszny gulasz z polędwicy na placku ziemniaczanym, skąpany w pomidorowym sosie i oprószony natką pietruszki Do picia sok własnej produkcji jabłko- mięta. Deserek: Owocowy puchar, z galaretką i bitą śmietanką . Po wszamaniu takiego puchara już przez myśl
Smakowy Rajzrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :) 200g makaronu świderki Składniki sosu: 2 kiełbasy śląskie (około 300-400g) 1 duża cebula Przecier pomidorowy (80g) 20g margaryny 1 łyżka mąki pszennej ½ szklanki wody Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki, po czym wrzucamy do rondelka z rozpuszczoną margaryną, po czym dodajemy przecier(...)pomidorowy wymieszany z około 1/3 szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut, tj. do chwili, gdy cebula będzie miękka. Następnie ½ szklanki wody przelewamy do niewielkiego słoiczka, wsypujemy mąkę, zakręcamy słój i kilka razy nim potrząsamy by mąka się dobrze rozmieszała z wodą. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, do czasu, gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy
Smakowy Rajpaprykowy z kurczakiem idealnie się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros(...)razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie dodajemy przecier pomidorowy, około ¾ szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszoną paprykę. Do pół szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Zawiesinę wlewamy
Smakowy Rajewentualnie olej do smażenia Nadzienie: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 duża papryka (kolor dowolny) 1 łyżka oleju 1 puszka czerwonej fasolki 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka Gyrosu 1 płaska łyżeczka soli Pieprz 2 łyżki mąki Dodatkowo: Ok. 100gr żółtego sera np. gouda Jajka i mleko mieszamy trzepaczką i wsypujemy stopniowo mąką(...)skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy do rondla z olejem i cebulą, po czym dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy kiełbasę, przecier pomidorowy i około ½ szklanki wody. Całość zagotowujemy. Osobno do ½ szklanki wody wsypujemy mąkę i mieszamy tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, by sos się
Smakowy Raj