zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:474/1190)

GOŁĄBKI W SOSIE 176

oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego! Sos pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, oregano sól, pieprz chilli w proszku ocet jabłkowy oliwa z oliwek

w mojej kuchni
GOLABKI Z ZIEMNIAKAMI--Cavolo farcito con patate 189

nakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.inspiracja był przepis Gessler.... Cavolo farcito con patate ...... INGREDIENTI

w mojej kuchni
Matias z rodzynkami== Matias con uvetta 171

przecier pomidorowy kupny ,lub wlasnej produkcji Tutaj                                                                 3-4 średnie cebule      Zalewa -----na 1lwody(...)godziny .Rodzynki zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy .Obraną cebulkę kroimy w piórka ,sparzamy wrzątkiem ,odcedzamy,i szklimy na rozgrzanym oleju.Do zeszklonej cebulki dodajemy odsączone rodzynki i po chwili przecier pomidorowy ,najlepiej własnej produkcji.Całość doprowadzamy do wrzenia. Ułożyć naprzemiennie w sloiku śledzie ,które zalewamy sosem i znowu sledzie i sos i tak do skończenia produktów .Gotowe śledzie pozostawiamy na kilka godzin

w mojej kuchni
Jajka po hiszpańsku 160

dodać przyprawy i kapary - oprócz pietruszki (dodać na końcu). Gotować aż pasta zgęstnieje. Jajka wbić na gorący tłuszcz i usmażyć jak sadzone. Odcedzić. Kromki chleba lub chałki posmarować pastą pomidorową, na to wyłożyć usmażone jajko. Obsypać wiórkami masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut. Jajka po hiszpańsku podawać posypane szczypiorkiem i świeżą natką pietruszki

w mojej kuchni
Zapiekanka ziemniaczana. 1473

ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy

kgwjanczewo
PASTA Z TWAROGU, MAKRELI W POMIDORACH I OGÓRKA KONSERWOWEGO 233

twarogu puszka makreli w pomidorach 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 1 łyżka ketchupu sól pieprz Wykonanie:  Twaróg mielimy, blendujemy lub dusimy widelcem. Dodajemy makrelę wraz z pomidorową zalewą. Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pasty. Całość solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy łyżkę ketchupu. Mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki

Walijskie Pichcenie
Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami 191

drożdży 240ml mleka łyżeczka cukru 280g maki pszennej tortowej 70g maki żytniej pełnoziarnistej pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek dodatki: kiełbasa swojska boczek cebula orzeszki ziemne sos pomidorowy ser mozarella oregano Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące(...)misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut. Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut

Pyry na Gaz
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 356

batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku(...)Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami

karmelowy
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 373

Powiem Wam, że jej zawartość zmieniła się nie do poznania! Kiedyś nie wyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego

Kitchens Alphabet
Bavette z owocami morza zapiekane w folii 174

Przepis nadesłany przez czytelnika bloga. Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu Bavette Barilla 200 g kalmarów 100 g krewetek 200 g oczyszczonych małży 125 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki oliwy extra virgin 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania w 4 krokach: 1. Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia(...)dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki. 2. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić. 3. Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron Bavette Barilla zgodnie

e-PrzepisyKulinarne
Fasola po bretońsku 243

dużego nakładu pracy, a jest pyszna. Dość często się jej nie gotuje, dlatego zawsze smakuje. Ja ją uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób(...)patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość wrzucamy do garnka już na samym końcu. Kiedy fasolka będzie już miękka, dodajemy przecier pomidorowy, wrzucamy mięso z żeberka, podsmażoną cebulę z kiełbasą. Całość dopiero doprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz dużą ilością majeranku (jeśli ktoś lubi). Jeśli uznacie, że danie mogłoby być troszkę bardziej gęste

upichcic
Fasolka po bretońsku. 219

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

O kuchni z uczuciem
Bigos bezmięsny 244

ziela angielskie, 3 liście laurowe, 3 ziarenka jałowca, 1 łyżka kminku całego, 1 duża marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej(...)godziny, na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby dolewam troszkę wody, gdy odparuje za bardzo. Pod koniec gotowania do kapusty dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Bigos gotujemy (bez pokrywy) tak długo, aż soki nam odparują. Pamiętać należy o częstym mieszaniu. Na sam koniec dodajemy miód, bigos nabierze delikatniejszego

Moniki Smakołyki
Podsumowanie Owsiankowej Akcji. 236

płatkami migdałów, gorzką czekoladą autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 565. Owsianka z pietruszką z karmelizowanym bananem, kokosem, czekoladą i cytryną autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 544. Pieczona marchewkowa owsianka na soku pomidorowym z kukurydzą, ricottą, pestkami dyni autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 540. Budyniowa waniliowa owsianka z pomelo, pestkami dyni, czekoladą, skórką cytrynową autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Pieczona owsianka serowa z bananem

Chocolate Stop Tempting
Gulasznikow Kurkowy z Kopytkami. 160

łyżki mąki ziemniaczanej sól      2.   Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek  litr bulionu  100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona  2 liście laurowe  5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego  oliwa peperoncino  mały jogurt naturalny Gotowanie zaczynamy od obrania(...)zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy mięso (dodając w tym czasie 100 g przecieru pomidorowego) pod przykryciem.  Jeżeli ziemniaki ostygną zaczynamy przygotowania do zrobienia kopytek, musimy przecisnąć przez praskę pyry a następnie dodać jedno jajko wcześniej wyparzone, nadszedł moment na przesianie przez sitko mąki

Wspólne smaki