zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:480/1190)

Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 222

duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami

Magiczna kuchnia Darii
Ziemniaczane bombay curry / Bombay potato curry 223

olej i wrzucam na niego posiekane szalotki z czosnkiem, papryczką i imbirem. Podsmażam około 3 minut, aż lekko zbrązowieją. Pomidory parzę i obieram ze skórek a następnie miksuję. Pomidorową masę dodaję do podsmażonych składników i dokładnie mieszam. dodaję sproszkowane chilli, słodka paprykę kolendrę, kumin i dodaję szklankę wody. Duszę około 10 minut. Ugotowane ziemniaki obieram i kroje

Magiczna kuchnia Darii
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 259

przyprawy do mięsa mielonegosól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIEW głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję pół szklanki wody. Przyprawiam solą i pieprze oraz dodaję

Magiczna kuchnia Darii
Czerwona fasolka na kwasno 195

Własnie oderwałam się od kolejnego tomu Camili Lackberg i za chwilkę ruszam po dzieciaki. Tymczasem zapraszam na miseczkę pysznej, sycącej, czerwonej fasolki w kwaśnym pomidorowym sosie pełnym smaku.Moja wersja przepisu z "What Katie ate".Czerwona fasolka na kwasnooliwa1 cebula, posiekanasól, pieprz2 ząbki czosnku, przecisnięte150 g chudego boczku pokrojonego w kostkęszczypta świeżych listków tymianku2 puszki krojonych pomidorówszczypta płatków chilipo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizza bianca z ricottą i czerwonym pesto 184

Czyli pomysł na pizzę, gdy w domu mamy wszystko co do pizzy potrzebne, a brakuje najważniejszego: sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego, świeżych pomidorów lub pomidorów w puszce ;)Czytaj więcej

bistro mama
Gulasz wołowy na piwie 233

Gulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze

Poezja smaku
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem 207

SKŁADNIKI:Makaron włoski z pszenicy durumWędzony kurczakSuszone pomidoryMozzarellaPomidorki koktajloweZielone oliwkiBazyliowe lub pomidorowe pestoOregano, sól, pieprz, oliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności musimy ugotować makaron, ważne aby był aldente. Studzimy makaron dodając oliwy aby nam się nie posklejał.Dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka, oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory i ser mozzarella. Dokładamy pesto, dodajemy oliwyz oliwek i doprawiamy

kulinarnyJa
Tagliatelle bolognese 159

posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese

kulinarnyJa
Papryka faszerowana 214

podsmażamy. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Dolewamy bulionu i dusimy na małym ogniu ok. 25 min. Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory. Dodajemy koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano, szczyptą cynamonu, gałka muszkatołową i ostrą papryką. Smażymy wszystkie składniki jeszcze 10 min. Na sam koniec dodajemy świeżo posiekana natkę pietruszki oraz ugotowany ryż.PRZYGOTOWANIE PAPRYKI

kulinarnyJa
Gulasz wołowy z pieczonymi w ziołach ziemniakami 136

Jesień zawitała na całego. Dni co raz krótsze, a noce co raz zimniejsze. Aż prosi się o przygotowanie czegoś gorącego na jesienny obiad. Przedstawiam Wam mój

kulinarnyJa
Bakłażan faszerowany- zapieczony mozzarellą 136

odcedzamy i odstawiamy na bok.Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając.*W między czasie zabieramy się za przygotowanie bakłażana. Myjemy go i osuszamy. Przekrawamy i usuwamy

kulinarnyJa
Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 156

Słoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12

kulinarnyJa
Domowa pizza z salami, pieczarkami i papryką 206

dodatków do pizzy:Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pieczarki w plasterki.PRZYGOTOWANIE sosu do pizzy:Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Przyprawiamy sos solą, pieprzem i oregano. Sos gotujemy, aby go zredukować (zagęścić przez odparowanie wody).PRZYGOTOWANIE pizzy:Formę (blachę) smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto wykładamy do formy i równomiernie

kulinarnyJa
Włoskie śniadanie 366

dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1 ząbek

W kuchni wieczorem
filety śledziowe a`la po grecku... 217

łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże śledzie kupiłam bez głów, ostrym nożem(...)smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski i odstawić do wystudzenia, potem do lodówki najlepiej na całą noc takie śledzie

W Mojej Kuchni Lubię