zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:485/1196)

Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 204

ognia by chwilkę mięso przestygło. Następnie nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 211

tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 218

fasolę gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz

Bon Appetit Małgorzaty
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 208

układamy w woku i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do max. 160 stopni. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Czyli około 10 minut. Nadziewane cukinie możemy podawać z pomidorowym sosemWok granitowy non-stick Ballarini GRANITIUM mile mnie zaskoczył, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekki. Na takie podejrzenie naprowadził mnie mój stary granitowy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemnaczana z mięsem mielonym 256

piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego  200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego goudy2 łyżki oleju  sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku(...)Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku II 213

pieprz3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiegoSposób przygotowania:1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.3

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 222

kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem i papryką mieloną.3. Odstawiamy do wystudzenia.4. Paprykę konserwową kroimy na mniejsze kawałki.5. Mieszamy rybę, paprykę oraz pieczarki z cebulą. Ewentualnie doprawiamy do smaku.6. Całość odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 381

każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam mrożonego)3-4 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%sól, pieprzgałka muszkatołowamasło do smażeniaSos beszamelowy:3 łyżki masła250 ml mleka3 łyżki mąkisól(...)pieprzgałka muszkatołowapieprz cayenneSposób przygotowania:1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda

Kuchnia domowa Ani
Domowy paprykarz szczeciński 213

Teraz kupny paprykarz smakuje zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Dlatego spróbowałam zrobić taki własnej domowej roboty - polecam! Nie będziecie zawiedzeni :)Składniki:1 wędzona makrela50 g ryżu1 marchewka1 cebulakoncentrat pomidorowy - ilość do smakusłodka papryka - ilość do smaku1 liść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Studzimy.2. Dokładnie oczyszczamy rybę z ości

Kuchnia domowa Ani
Bigos z kapusty mieszanej 284

kapusty połączyć.3. Cebulę posiekać, zrumienić na oleju, dodać do kapusty. Dodać też kminek.4. Kiełbasę pokroić w półplasterki, obsmażyć na rumiano i dodać do kapusty.5. Do kapusty dodać koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy i jeszcze chwilę dusić.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem 241

liść, na nim układamy gołąbki. Zalewamy wodą. 8. Całość przykrywamy liściem wierzchnim i pokrywką. Pieczemy godzinę w 180-190 st.C.9. Gołąbki podajemy z ulubionym sosem. My zjedliśmy z sosem pomidorowym z papryką (KLIK). Polecam!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po kaszubsku 1270

listki laurowekilka ziarenek angielskiego ziela1 garść rodzynekCebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia. Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać

Monia miesza i gotuje
Tagliolini z krewetkami 198

gotujących się pomidorów dodajemy chilli i sól do smaku i jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Na talerz wykładamy umytą roszponkę (może być rukola- wedle upodobania ). Nakładamy makaron dodajemy pastę pomidorową. Krewetki nadziewamy na patyczki od szaszłyków.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Pizza trochę inaczej (w dwóch wersjach) 217

dodać takie, które najbardziej lubicie. W ten sposób uzyskacie potrawę w 100% odpowiadającą Waszym gustom.Składniki na 2 małe pizze (2-3 porcje):Wspólne:1 opakowanie ciasta francuskiego1 przecier pomidorowy 200g lub puszka pomidorów bez skórki 1 kulka sera mozzarella 220 g sera żółtego w kawałku (gouda, edamski)1 pomidorpół puszki groszkuprzyprawy: bazylia, oregano, słodka papryka, sól(...)składniki, możemy wreszcie zacząć rozkładać je na cieście, które kroimy na pół i kładziemy na dwóch blachach na papierze do pieczenie lub podkładzie silikonowym. Zaczynamy od równomiernego rozprowadzenia sosu pomidorowego na obu pizzach. Następnie rozkładamy resztę składników, pamiętając, by surowych pomidorów nie kłaść bezpośrednio na spodzie (puszczą sok i mogą rozmoczyć ciasto). Mozzarellę w kostkach dodajemy do pizzy męskiej

Zakręcony Widelec
Śledzie w oleju z cebulką 13180

rybę i jedynie jedzą je w formie paluszków rybnych i to najlepiej w formie zabawnych kształtów ;-) Ja jednak już jako małe dziecko uwielbiałam wszelkie szprotki i śledzie, zwłaszcza w pomidorowym sosie ;) Już nie wspomnąć o moich ulubionych pastach z rybkami, takich jak pasta jajeczna z tuńczykiem, czy pasta jajczna z makrelą. Jako nastolatka byłam zakochana w śledziach firmy Seko

Kulinarne Przeboje