zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:305/1190)

Sos warzywny do spaghetti 191

podlewamy całość niewielką ilością wody i dusimy aż marchew delikatnie zmięknie. W razie potrzeby można dodać trochę wody, żeby warzywa się nie przypaliły. Gdy marchewka zmięknie zalewamy warzywa przecierem pomidorowym rozmieszanym i dodajemy wodę. Całość zagotowujemy i pyszny sos warzywny mamy gotowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z makaronem i mięsem mielonym . Praktyczna rada: Polecam to danie szczególnie

Lamarida.pl
Soczewica czerwona z warzywami 180

lekkie i to udało mi się osiągnąć. Składniki: 200 g czerwonej soczewicy, 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 papryka czerwona, 1 cebule czerwona, 3 ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika, 2 łyżki łuskanych ziaren dyni, 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz. Przygotowanie: W dużym garnku na oleju rzepakowym przesmażamy posiekaną cebulę(...)początkowo wlałam około 2 szklanek wody, a potem uzupełniałam ją w miarę jak soczewica wciągała ją w siebie uważając, aby się nie przypaliło. Gdy soczewica jest miękka dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok.10 min. co jakiś czas mieszając. Gotowe dania wykańczamy pestkami słonecznika i dyni

Państwo Wojtczuk gotują
pyszne gołąbki w sosie pomidorowym 248

główka kapusty (najlepiej młodej), 1 szklanka ryżu, około 0,7 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 2 średniej (lub 1 duża) wielkości cebulki, 2 ząbki czosnku, około 500 ml przecieru pomidorowego, 1 litr bulionu lub wody, pieprz i sól, ulubione przyprawy do smaku (słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek oraz liść laurowy i ziele angielskie do bulionu itp.). Przygotowanie: Na początek należy(...)laurowych, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny do miękkości kapusty. Po około 40 minutach do wszystkiego dolewamy przecier pomidorowy. Gotowe. Smacznego

Gar Zdrowia
Kasza jaglana ze strogonowem 170

czasu! Składniki - ok. 60 dag polędwicy wołowej, 25 - 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek 3 - 4 ogórki konserwowe, mały słoiczek papryki konserwowej, 1 łyżka koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów 3/4 szklanki śmietany, 1 łyżka wody, liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 kostka bulionu,   pieprz ziołowy do smaku sól, ok. 1 łyżeczki  ostrej(...)wody, doprawiamy pieprzem ziołowym Skworcu, solą . Całość dusimy na niewielkim ogniu do miękkości (ok. 60 minut). Gdy wołowina będzie już miękka ,przenosimy całość do wysokiego rondla i dodajemy koncentrat pomidorowy , puszkę pomidorów.  Dodajemy również pokrojoną w paski paprykę i całość trzymamy na niewielkim ogniu. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w plasterki ogórki konserwowe i dokładnie mieszamy z całością

Z Kuchni Do Kuchni
Przepis #9 Klopsiki drobiowo-porowe w sosie pomidorowym podawane z ryżem 164

okaże się dla Was inspiracją na dzisiejszy obiad:) Składniki (2-3 porcje) - 1/2  mielonego fileta z piersi kurczaka - 1/2 pora - cebula czerwona - odrobina mąki - 250 ml  przecieru pomidorowego - 1 łyżka śmietany  - szklanka ryżu - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek, papryka słodka, odrobina cukru, tymianek - olej do smażenia Wykonanie Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Do miski(...)razem mieszamy do powstania jednolitej masy. Z tak przygotowanej masy tworzymy kulki i obtaczamy delikatnie w mące.  Podsmażamy pulpeciki na rozgrzanym oleju. Po około 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Dolewamy także trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy do momentu aż sos się zagotuje. Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki

Health-Fit-Life
Przepis #44 Żytnie pierogi z warzywami 173

jajko - pół szklanki letniej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 1-2 marchewki - pól cebuli czerwonej - kawałek selera - kawałek pora - 1 pietruszka - odrobina oleju - 1-2 łyżki passaty pomidorowej - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek Wykonanie Farsz Wszystkie warzywa oczyściłam i starłam na tarce - oprócz cebuli, którą pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Następnie dodałam resztę warzyw i dalej

Health-Fit-Life
Mini tosty w stylu Caprese 254

tosty w każde miejsce na kanapkę i zapiekamy. 4. Na wykałaczki nabijamy listek bazylii, pół pomidorka koktajlowego i po dwa mini tosty z mozzarallą. 5. Podajemy same, z salsą pomidorową lub ulubionym sosem. Smacznego

Podwójnaporcja
Dorsz w pomidorach z marchewką 185

poczuć autentyczny smak niewielu składników. Błyskawiczna przekąska na śniadanie lub na nagły napad głodu, można pasteryzować w słoiczkach, przechowując potem w lodówce. Składniki filety z dorsza (ile chcesz) sos pomidorowy w butelce marchewka olej kokosowy  do smażenia pieprz ziołowy sól himalajska drobnoziarnista różowa Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na dużych oczkach. Filety pokrój w kawałki. Na patelni rozgrzej niewielką(...)ilość marchewki, dosmacz solą i pieprzem. Duś przez chwilkę, dodaj przecier pomidorowy z butelki. Jeśli chcesz możesz dodać odrobinę wody. Włóż kawałki dorsza , lekko zamieszaj, przykryj pokrywę i duś na małym ogniu, aż ryba zmięknie. W zasadzie danie jest gotowe. Jeśli chcesz je zapasteryzować - nie ma problemu. Włóż rybę w pomidorach prosto do słoiczków i zakręć. Pasteryzuj delikatnie przez godzinę

Z Kuchni Do Kuchni
Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy 224

Przygotowałam to danie, bo miałam niesamowitą ochotę na makaron ale jakiś inny, niż z sosem pomidorowym. Oliwki, pomidorki i chili z anchois występujące w przepisie wygrały tego dnia casting na talerzowego bohatera. Ach...no i bardzo intrygująca nazwa! Pierwsza historia na jej temat jest taka, że owym makaronem częstowano gości w jednym z włoskich domów publicznych. Był szybki, niedrogi

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szybka cieciorka w pomidorach 196

cieciorka w pomidorach 1 szkl. suchej ciecierzycy (oczywiście w wersji super szybkiej możemy użyć cieciorki z puszki) 1 cebulka 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego (dodałam od siebie) 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki klarowanego masła po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego curry i majeranku sól i pieprz do smaku Ciecierzycę namaczamy przez(...)ciecierzycy z puszki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy posiekany czosnek, kmin, ziele angielskie i liście laurowe, podsmażamy pól minuty a następnie dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Dusimy a gdy zaczną parować dorzucamy ciecierzycę i majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok 20 minut co i rusz mieszając. Doprawiamy sola i pieprzem i podajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stromboli czyli zwijana pizza, zapraszam po przepis 226

właśnie poznaliśmy strombolę.  Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy.  Strombola  przepis(...)pizzę   stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego  10 plasterków salami  10 plasterków szynki  1 mozzarella  10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego  sól, pieprz, oregano  jajko+ jedna łyżka mleka    Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy. Na nim układamy wszystko według tego jak mamy ochotę

Kuchnia na wzgórzu
,,Cukinia faszerowana pomidorkami koktajlowymi i oliwkami’’ 159

doprawiona ziołami smakuje wyśmienicie i jest prosta w przygotowaniu. Składniki: • 2 większe cukinie, przekrojone wzdłuż • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę • 1 cebula • 2-3 łyżki pasty pomidorowej • 10 pomidorków koktajlowych żółtych pokrojonych wzdłuż • 1 łyżka słodkiego sosu chili • czarne oliwki • mozzarella • świeża pietruszka, bazylia, • pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, Przygotowanie: Z cukinii wybieramy łyżeczką farsz

Podróż w kulinaria
Bakłażanowo pomidorowa potrawka z dodatkiem śliwek i moreli 162

gara. Na samym końcu dorzuć poprzekrawane na pół pomidorki koktajlowe i oraz posiekaną pietruszkę. Po 2-3 minutach gotowe! Podaj z kaszą kus kus lub ryżem. Artykuł Bakłażanowo pomidorowa potrawka z dodatkiem śliwek i moreli pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Wielka księga słoików 170

wszystko. Wyobraźcie sobie spiżarnię pełną marynowanych czereśni, gruszek z rozmarynem i wanilią, pikantnych brzoskwiń czy pieprznych truskawek w occie balsamicznym. Albo chilli z brzoskwiniami i pieczoną słodką papryką, salsę pomidorową z ostrą papryką i pomarańczami, paprykowy barbecue z kawą. Wyobraźcie sobie morelowy czatnej z daktylami i rodzynkami albo ten z pomarańczy, daktyli i cebuli. Albo ten z mango

GRUBY WAŁEK
Śledzie w pomidorach z rodzynkami. 187

dostałam go od koleżanki. Zachwalała, że takie pyszne śledzie i rzeczywiście miała racje! To co, zapraszam. Składniki; 40 dag solonych śledzi 15 dag rodzynków Skworcu 4 cebule słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag ok 1/3 szklanki oleju sól himalajska Skworcu  do smaku pieprz  burbonese Skworcu  do smaku 1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu   Przygotowanie; Śledzie wymoczyć, odcedzić(...)romby. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić

Radość kipiąca uśmiechem.