główka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku(...)garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką papryką, chilli, majerankiem, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprze wedle własnych upodobań. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze
kulinarnyJazarówno z słodkimi dodatkami jak i podane w sposób wytrawny. Najbardziej znane jest oczywiście znany makaron spaghetti z sosem bolognese, jak i tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Dzisiaj przedstawiam przepis na makaron penne z kremowym sosem, który jest z dodatkiem sera koziego i suszonej bazylii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, możecie zastąpić go zwykłym żółtym
Jaglusiajeden z tych szybkich i bez problemowych obiadów, jakim zdarza się gościć na wiewiórczym stole. Makarony kocham niemalże pod każdą postacią, sosy pomidorowe również! Do przygotowania tego pesto zainspirowała mnie Nigella a dokładnie jej książka "Nigellissima". Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny, tak bardzo MÓJ, wegański sos! Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów
Dzieje kuchennej WiewióryKruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu. 5 dużych udek Przyprawa do kurczaka 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu
VioletoweKucharzenierazu woła, że to fajna kapustka i podobnie smakuje, więc z góry skazany był na powodzenie ;) Polecam takie danie nie tylko do makaronu (każdy się nada, jak Ci od pomidorowej zostanie to też;)), ale też do innych dodatków, bo dobrze się skomponuje nawet z ziemniakami, a już idealnie z kaszą czy ryżem. Mozzarellę możesz rozpuścić jak ja, lub podzielić
Kolorowy Przepisownikpoprowadzić trzy edycje warsztatów kulinarnych dla seniorów w Kuchni IKEA. Wszyscy uczestnicy byli zadowoleni i najedzeni, co traktuję jako mój wielki sukces. Wspólnie ugotowaliśmy ciecierzycę z cukinią w sosie pomidorowym, duszoną kapustę czerwoną z tempeh, ciasteczka owsiane z bananem, gorzką czekoladą i nasionkami chia, ciasto marchewkowe z ananasem i wiele wiele innych dań. Udane warsztaty zaowocowały zaproszeniem do poprowadzenia
Looking for Cookingbardzo zadowolona. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje Składniki: (na około 4 porcje) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 większej czerwonej papryki 1 opakowanie pomidorów krojonych w soku pomidorowym z cebulą 390 g 100 g margaryny 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki
Słodkie okruszkiskładniki na 4 porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych dwie kulki mozzarelli 500 g mielonego mięsa 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki olej do smażenia czarny pieprz sól sos 150 g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku(...)solą i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wstawiamy na pół godziny do lodówki. Mielone mięso smażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, pod koniec smażenia do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy solą,czarnym pieprzem słodką i ostrą papryką, mieszamy i jeszcze krótko razem podsmażamy, po czym zdejmujmey z ognia i dokładnie studzimy. Umytą i osuszoną kapustę pekińską oraz czerwoną
Smakowite DaniaLasagne składająca się z trzech, kolorowych warstw (pomidorowej, szpinakowej i pieczarkowej). Przepis brał udział w konkursie „Twoja Zielona Rewolucja” (link). Było o co walczyć, bo zwycięzcy wystąpią w programie prowadzonym
Bulliogłówka kapusty młodej 1/2 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 1/4 selera 1 pietruszka (korzeń) 2 pory 1 cebula biała 1 jabłko 1/2 szklanki rodzynek lub żurawiny 250 ml koncentratu pomidorowego 30% 5 liści laurowych 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku(...)garnku. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. lub do momentu, gdy kapusta zmięknie. Co jakiś czas bigos należy przemieszać. Do gotującej się kapusty dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Zagotowujemy i przyprawiamy słodką papryką, chilli, majerankiem, wędzoną solą i świeżo zmielonym pieprze wedle własnych upodobań. Doprawiony bigos gotujemy jeszcze
kulinarnyJaminerałów . Regularne jego picie zapobiega chorobom oczu, wzmacnia układ odpornościowy, wzmacnia kości i zęby. Redukuje także ilość złego cholesterolu. Warto go więc spożywać. Składniki : 300 ml naturalnego soku pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki szczypta mielonej papryczki chili ( opcjonalnie ) szczypta soli morskiej ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : Sok pomidorowy wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami. Od razu wypij
Przepisy i porady kulinarnedodałam odrobinę mąki bezglutenowej. Pizza w moim domu bardzo smakowała. 500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku 1 stek z tuńczyka oliwa z oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól
AZgotuj!mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe około 800 ml wody(...)brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;) 6. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy. 7. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie
Gotowanie...to proste !innego roślinnego - 1 duża cebula - 2 cm startego imbiru - 1 łyżeczka startego czosnku - 2 świeże pomidory lub 1 puszkę pomidorów - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) - 200 ml mleka kokosowego (połowa puszki) - przyprawy: 2 nasiona kardamonu, po łyżeczce mielonego kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry mielonej (może być ziarnista rozdrobniona w młynku do kawy), słodkiej papryki(...)ciecierzycy gdyby składniki chciały przywierać do dna garnka, smażyć wszystko jeszcze przez minutę. Pomidory sparzyć (jeżeli używamy świeżych), obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do garnka, wlać przecier pomidorowy, posolić i gotować przez ok. 10 minut co chwilę mieszając. Dodać ciecierzycę wraz z zalewą i zagotować. Gotować przez ok. 20 - 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać
Calzonella.comZapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku gęsty sok pomidorowy lub 2 czubate łyżki koncentratu rozpuszczonego w szkl. wody 2 jajka 2 woreczki ryżu sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 łyżka oliwy z oliwek vegeta WYKONANIE: filet zmielić(...)soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze), położyć grubą warstwę masy mięsno-ryżowej(może następnym razem zrobię 2 cienkie warstwy), na masę kładziemy liście kapusty, polewamy resztą soku i zapiekamy
Kuchnia Beaty