Polecam! Lasagne z soczewicą Składniki: 250g makaronu lasagne 1 cebula ząbek czosnku 200 g pieczarek szklanka ugotowanej soczewicy puszka krojonych pomidorów lub szklanka domowego przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, ostra papryka świeża natka pietruszki i świeża bazylia, posiekane 1 mozzarella Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500-600ml mleka(...)papryką. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec dodajemy świeżą bazylię i natkę pietruszki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek beszamelu, układamy warstwę makaronu. Na makaron wykładamy trochę sosu pomidorowego, następnie beszamel. Ponownie układamy makaron i powtarzamy warstwy do wykończenia składników. Ostatnią warstwą powinien być makaron, który pokrywamy beszamelem i obsypujemy startą mozzarellą. Lasagne zapiekamy w 170 stopniach około
Smak mojej kuchni800g mięsa wołowego na gulasz 200g boczku 200g pieczarek 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku 400ml wytrawnego czerwonego wina 400ml bulionu wołowego lub warzywnego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, świeży rozmaryn i tymianek (po 1 gałązce), 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę(...)zrumienia, przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę tłuszczu, partiami przesmażamy obtoczone w mące mięso, przekładamy do warzyw. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy drewnianą łyżka tak, by zebrać resztki pozostałe ze smażenia mięsa. Po zagotowaniu bulion wlewamy do garnka, dodajemy wino, przyprawy, wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy
Smak mojej kuchniprzed pieczeniem możemy posypać pokrojoną szynką, papryką i fetą. Polecam! Muffiny wytrawne Składniki na 12 sztuk: 200g mąki pszennej 2 jajka 2/3 szklanki mleka pół szklanki oleju łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki bazylii 6 plastrów szynki wieprzowej, pokrojonej w drobną kostkę 1/4 papryki czerwonej, pokrojonej w drobną kostkę 50g startego(...)suszone pomidory, drobno posiekane 12 kostek sera feta Wykonanie: Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, proszkiem do pieczenia i bazylią. W drugiej misce mieszamy mleko, olej, jajka i koncentrat pomidorowy. Suche składniki mieszamy z mokrymi. Do masy dodajemy szynkę, paprykę, pomidory, mieszamy. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Masę nakładamy do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą
Smak mojej kuchnistaje na wysokości zadania. Składniki 300 g makaronu spaghetti 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 łyżki oleju 500 ml passaty pomidorowej sól czosnkowa estragon sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Na rozgrzanym oleju smażymy posiekaną
R'n'G Kitchenczosnek i smaż przez dosłownie minutę. Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, czarnego pieprzu i cukru. Wrzuć posiekaną bazylię, wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu(...)fasoli, np. piękny jaś karłowy 500 g mięsa mielonego z indyka (u mnie 5,8% tłuszczu) 190 g cebuli (1 duża) 2 ząbki czosnku odrobina oleju 190 g koncentratu pomidorowego 300 ml wody 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki sosu Worcestershire lub ewentualnie sosu sojowego szczypta cukru kokosowego – można pominąć szczypta czarnego, mielonego pieprzu szczypta soli
Eat me! Fit me!pierś kurczaka 200 g makaronu tagliatelle 1 por (biała część) 1 puszka cieciorki konserwowej 8-10 suszonych pomidorów z oleju + 2-3 łyżki oleju spod nich 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 3/4 szkl. przegotowanej, gorącej wody do podlewania Sposób przygotowania: Makaron tagliatelle gotujemy (aby był al'dente) w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie. Pierś(...)drobne kawałki i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać
Kolorowy Przepisownikschabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Placki Ziemniaczane: 5 duż ych ziemniak(...)mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk
Słodka Stronapomidorami farsz warzywny cukinia - 1 mała papryka - 1 mała pieczarki - 5 szt(większe) cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki świeże zioła rozmaryn/bazylia jarmuż - garść świeżych liści oliwa koncentrat pomidorowy - 1 łyżka sól/pieprz/bazylia/papryka suszona - wg uznania Sos Śmietana 18% - 5 łyżek Serek kremowy Arla Apetina Grilowana papryka i oliwki lub pomidor i bazylia - 5 łyżek Mozarella - wg uznania Pomidorki(...)Etap I - Farsz wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. Podsmaż w kolejności cebula, czosnek, gdy się przyrumieni dodaj paprykę, cukinię,pieczarki oraz liście jarmużu. Chwilę podsmaż, dodaj łyżeczkę koncentrat pomidorowy. Dopraw do smaku. Etap II - Makaron Płaty makaronu ugotuj aldente (tak aby swobodnie można było zwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku
Wylizany Rondelnasz kulinarny świat:). 400g filetów z kurczaka 2 papryki czerwone 2 cebule 1 puszka ananasa 1/2 szklani soku z puszki ananasa 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie: sól, pieprz, imbir, kolendra, kurkuma, kumin, czosnek granulowany 1. Filety kroimy w cienkie paski. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę, cebulę drobno siekamy(...)soku z puszki dolewamy 1/4 zimnej wody i mąkę - dokładnie mieszamy. Przelewamy na patelnie, dusimy przez 10 minut. 3. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i koncentrat pomidorowy. Podajemy z ryżem
Szefowa kuchnischabu 3 duże ząbki czosnku 4 liście laurowe ok. 7 kuleczek ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wody olej łyżeczka musztardy sarepskiej łyżeczka przecieru pomidorowego (opcjonalnie) czubata łyżka kwaśnej śmietany 12-18% (opcjonalnie) przyprawy: słodka papryka ostra papryka czosnek w proszku pieprz tymianek ma j eranek sól Gulasz Wieprzowy (ze Schabu) - Sposób przygotowania: Mięso kroimy(...)mięsa i całość zalewamy wodą . Wrzucamy liście laurowe, ziela angielskie, pieprz oraz szczyptę soli. Całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok. godzinę. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy , łyżeczkę przecier u pomidorowego oraz doprawiamy szczyptą tymianku, majeranku oraz słodkiej papryki. Możemy także doprawić dodatkow ą ilością soli oraz pie prz u. Gdyby po tym czasie woda całkowicie się wygotowała tro szeczk
Słodka Stronapstrąga serek kremowy Apetina "Grilowana papryka i oliwki" 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym
Pełny talerzsmaku solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt sypki to możemy dodać 1 lub 2 łyżki masła. Sos: 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki bazylia oregano sól pieprz Przygotowanie: Do rosołu dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy zioła, doprawiamy solą, pieprzem
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemięsa mielonego z indyka (może być też wieprzowe) 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki sojowej garść siemienia lnianego ok. 0,5 litra rosołu 200 g przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 sztuk ziela angielskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Do mięsa dodajemy jajko, 2 łyżki mąki oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko(...)mięso się ścięło) na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli preferujemy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieciasto podwoi objętość wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować wykroić okręgi, lub jak tam wolicie. Smaruję sosem pomidorowym z ziołami. Cieniuteńko w piórka siekam cebule , następnie szynkę, pieczarki i na co tylko macie ochotę. Serem posypuje jak już mini pizze
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbyła za sucha dodać oliwę i odrobine wody w której się gotowała. Doprawić według uznania majerankiem, solą, pieprzem, przyprawą chili. Na samym końcu wmieszać płatki chilii. Salsa pomidorowa 1/2 puszki pomidorów 1/2 główki czerwonej cebuli 1/2 główki białej cebuli 2 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1 mała papryczka chilii 1/2 papryczki jalapeno 1/2 pęczka świeżej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk