doskonałego smaku. Składniki: ok 200 g makaronu "rurki" średnia cebula 3-4 ząbki czosnku ok 150 g szpinaku,najlepiej świeżego ok 100 g sera feta mały słoiczek przecieru pomidorowego ( u mnie własnej pracy) bądź pomidory w puszcze sól,pieprz Makaron ugotować we wrzątku z solą według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w małą kostkę,wrzucić na rozgrzaną(...)patelni oliwę,dodać przetarty przez praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać
Niespełnione zdolności kulinarnezasadzie farsz do ravioli tylko pozbawiony makaronu. Gnudi (lub malfatti w Sienie) pochodzą z Toskanii, mają delikatną strukturę i są przepyszne. Można je podać ze zwykłym sosem pomidorowym lub masłem i szałwią, ja jednak zrobiłam do nich obłędny sos pomidorowo-maślany. Przygotowując gnudi wzorowałam się na przepisie Giulli Scarpaleggi z książki "Kocham Toskanię". Jednak dostępna w powszechnej sprzedaży
Chilli Czosnek i OliwaPOMARAŃCZAMI * TATAR ZE SLEDZIA * SLEDZIE POD PIERZYNKA, ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI * OCTOWE ROLMOPSY * ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI * ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU
Z Majeczką w kuchnijuż namoczonej 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży por ( tylko biała i jasnozielona część) 1 seler 1 ząbek czosnku (niekoniecznie) 1 duża papryka czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy 6 ziarenek angielskiego ziela 4 listki laurowe 1 łyżka suszonego majeranku Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Suchą fasolkę wsyp do garnka, zalej wodą(...)chwilę mieszając (około 4 minuty). Wsyp mąkę i jeszcze lekko podsmażaj około 2 minuty a następnie dodaj 1/2 szklanki wody, wszystko wymieszaj i wlej do fasolki. Dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, sól, pieprz, majeranek i jeszcze raz zagotuj. Smacznego
Moja Mama Gotujetutaj . Idealne połączenie. Spróbujcie sami! Pikantne kotleciki z kaszy jaglanej Z dodatkiem suszonych pomidorów i musztardy Składniki: 1 i ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki mąki 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju(...)kostkę i szklimy na 2 łyżkach oliwy, po chwili dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy na małym ogniu. Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory, kaszę jaglaną, musztardę, przecier pomidorowy, mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy pestki słonecznika, mieszamy i lepimy małe kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Moja Mama Gotujedodamy do tego cebulę oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie, gdy je przygotujecie! Składniki: 8 matjasów - filetów śledziowych 2 cebula 3/4 szklanki rodzynek szklanka ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej łyżeczka cukru papryka słodka pieprz chili cayenne szczypta soli Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie - czas ich moczenia tak naprawdę zależy od tego jak bardzo słone są śledzie. Najlepiej pozostawić(...)wrzątkiem i odstawiamy do namoknięcia. Cebulę kroimy w piórka. Szklimy na patelni na oleju. Następnie dodajemy do cebuli rodzynki i wszystko razem dusimy. Dodajemy szklankę ketchupu oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy łyżeczką cukru, słodką papryką, pieprzem chilii cayenne oraz szczyptą soli. Jeśli sos jest bardzo gęsty możemy dodać odrobinę wody. Zostawiamy do ostygnięcia. W słoiku układamy na przemian warstwę śledzi
Taste Therapyfrancusku Magdalena Zimowe muffinki z Nutellą Małgorzata Barszcz ukraiński Joanna Bigos z kapusty pekińskiej Kasia Dziki ryż z salsą pomidorową i kaczymi j ajkami Joanna Chleb orkiszowy z oliwkami Agnieszka Sałatka buraczana z jab łkami Aga Podsmażana brukselka z czosnkiem Marta Sałatka
Magiczne Życie Martykocha makaron to na pewno polubi fusilli z kiełbasą i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym. Makaron na obiad przyrządzam przynajmie raz w tygodniu. Często jeśli nie chce mi się gotować. Zawsze mam paczkę makaronu i pomidory z kartonu. Jakaś kiełbasa też się znajdzie…Kilka minut i obiad gotowy. Kiełbasa z makaronem to może niewymyślne danie ale smaczne
codojedzeniaczosnek 1 ząbek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, garam masala pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki, sol i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 1 łyżka, olej do smażenia, salsa pico de gallo: pomidor 1,5 szt, cebula 1/4 szt, chili pół szt, kolendra świeża posiekana 1 łyżka, sol i pieprz do smaku(...)minute, należy przez cały czas mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły. Następnie wsypujemy odcedzon ą ciecierzyce, podlewamy odrobin ą wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Pomidora kroimy w kostkę. Dodajemy posiekan ą cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się
kulinarne odsłony patiDanie jednogarnkowe, na wypasie <3 Składniki 1 kg karkówki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki octu balsamicznego z sokiem figowym 2 łyżki mąki sól pieprz 500 g ziemniaków 500 g marchwi 5 ząbków czosnku 500 g cebuli 3 liście laurowe Przygotowanie Karkówkę pokroiłem w plastry o grubości ok. 2 cm. Wymieszałem dokładnie koncentrat pomidorowy
R'n'G KitchenBagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Bagietki z serkiem śmietankowym, koperkiem, ogórkiem i papryką. Kanapeczki z wędliną, sosem pomidorowym, pomidorem, ogórkiem zielonym i kiszonym, rzodkiewką oraz koperkiem
JejKuchniazłoty kolor cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, paprykę chili i zwykłą paprykę pokrojoną w paski. Dusimy kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem. 2.W sosie pomidorowym robimy 3 wgłębienia i wbijamy jajka, oprószamy solą i zatarem, przykrywamy pokrywka i smażymy na średnim ogniu do czasu aż białko się zetnie. Wierzch szakszuki posypujemy drobno pokrojoną zieloną cebulką
Apetyczna babeczkakmin mielony 1 łyżeczka, kminek pół łyżeczki, liść laurowy 2 szt, kurkuma 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, s ó l do smaku, pieprz czarny pół łyżeczki, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, kuskus 1 szklanka. świeża kolendra 1 łyżka, Sposób przygotowania: Ciecierzyce zalewamy wod ą i moczymy przez noc. Następnego dnia wymieniamy wodę(...)posiekanym chili. Dodajemy pół szklanki wody, pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem, do momentu aż pieczarki będą uduszone. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. W miarę potrzeb podlewamy wod ą i gotowe . Kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy z gotowym sosem. Danie posypujemy świeżo posiekan
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam(...)olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 250 g makaronu penne 500 g mięsa mielonego wołowego 1 0 dag sera żółtego w plastrach 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka papryki czerwonej ostrej 1 /2 łyżeczki chilli 2 łyżki suszonj bazyli 1 łyżeczka suszonej peperoni PRZYGOTOWANIE: Makaron(...)gpyuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone. Dodaję przyprawy i smażę na rumiano. Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje. Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi. Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika. Makaron wykładam do miski a następnie
Gotowanie Patki