zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:314/1190)

Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 156

tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 125 g sera mozzarella (1 kulka) ok. 6 pomidorów suszonych

Kucharzyca
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 147

smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu lub wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam  cirio 1 mała puszka kukurydzy 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki posiekanej natki pietruszki DODATKOWO(...)ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i  pokrojone pomidory. Zagotowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1-2 godziny. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem

cool and minty
Miodowe pałki kurczaka 208

Poza kilkoma prostymi czynnościami robi się praktycznie samo. Żeby ułatwić sobie pracę, warto mięso zamarynować wieczorem. 10 pałek z kurczaka 4 łyżki kefiru 1 łyżka miodu 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżeczki musztardy 1-2 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz biały, pieprz ziołowy, szczypta mielonego kminku Każdą pałkę myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)czasie mięso osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym i oprószamy solą. Odkładamy w chłodne miejsce na kolejne 30 minut. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w garnuszku mieszamy kefir, miód, przecier pomidorowy, musztardę, olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso. Przekładamy do zamykanego pojemnika i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc). Możemy jeszcze

Smaki Na Talerzu
Bigos wędzony 187

SKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku i uznania -koncentrat pomidorowy -magii -liść laurowy -ziele angielskie -owoc jałowca -pieprz ziołowy i czarny -sól warzona nie jodowana -warzywa suszone (spora ilość) -papryka słodka -wywar z parzenia wędzonek lub woda jeśli ktoś nie posiada(...)kapusta nie zacznie robić się miękka. Gdy tak się stanie dodajemy resztę przypraw i dokładnie mieszamy. Teraz mieszamy częściej i dłużej. Próbujemy i dosalamy do smaku. Teraz dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w niewielkiej ilości wody. Gotujemy jeszcze chwilę i wyłączamy gaz. Bigos jest gotowy. Ma wyraźny zapach wędzonki i delikatny jej smak. Dodatkowo zioła i przyprawy dopełniają reszty smaku.:) SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle 299

grzybami i winem, później tylko śmietanka, przyprawy i danie praktycznie gotowe. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, polecam też szybki makaron z mięsem mielonym i oliwkami w pikantnym sosie pomidorowym , pycha! Zapraszam! Scroll down for recipe in English Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami (4 porcje) Składniki : 300 g steka wołowego (u mnie piękny rostbef), pokrojonego w cieńsze plasterki

karmelowy
Bigos z młodej kapusty z koperkiem 196

zapraszam na bigos z szynką wieprzową oraz koperkiem. Składniki:  1 duża młoda kapusta 1 marchewka 2 cebule 1 łyżka wędzonej papryki szynka wieprzowa 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz do smaku 3 listki laurowe   5 kulek ziela angielskiego 100 ml oleju, u mnie był to olej, który pozostał mi po zjedzeniu suszonych pomidorów z oleju(...)czas dusimy mięso z szynki pokrojone w kostkę. Podlewamy wodą jeśli tego potrzebuje. Miękkie mięso dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dużooo koperku świeżego

Życie zaczyna się w kuchni
Kurczak tikka masala 140

czosnku, obrane i posiekane 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżka brązowego cukru ½ łyżeczki kolendry mielonej w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 -6 dużych łyżek jogurtu naturalnego Opcjonalnie Garść świeżej kolendry do podania olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Rozgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, włóż cebulę i smaż(...)smaż przez 2-3 minuty. Dodaj chili w proszku, kurkumę, kolendrę, garam masalę i cukier, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty, by wydobyć aromat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się

Fabryka pomysłów
Pizza z mąki pełnoziarnistej z jajkiem i szczypiorkiem 177

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ∙ 25 g świeżych drożdży ∙ 1 łyżeczka soli morskiej ∙ 0,5 łyżeczki cukru ∙ 200 ml letniej wody ∙ 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: ∙ 2 łyżki koncentratu pomidorowego ∙ kilka łyżek ciepłej wody ∙ 2 ząbki czosnku ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz Pozostałe składniki: ∙ 1 kula mozzarelli ∙ pęczek szczypiorku ∙ 1 jajko ∙ świeżo mielony pieprz i odrobina oliwy z oliwek ∙ kilka(...)szklanek mąki dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i wyrośnięte drożdże, zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15-20 minut. 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 4. Do koncentratu pomidorowego dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 5. Rozwałkowujemy ciasto na papierze do pieczenia, smarujemy je sosem, układamy plastry mozzarelli, posypujemy połową

Gocha gotuje!
Naleśnikowe szlafroczki 155

małych   kiełbasek z szynki 3 oczyszczone i posiekane pieczarki mała puszka   kukurydzy (140 g netto), może być z fasolką ser żółty (ulubiony) starty na tarce jarzynowej sos pomidorowy Wykonanie: Naleśniki posmarowałam 1 łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce,   po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę

Kuchnia u Krysi
Paprykarz z wędzonym tuńczykiem i papryką 203

łącznie 200 g tuńczyka) 50 g ryżu 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki   (u mnie przyprawy  Skworcu ) 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki  mielonych liści laurowych   1/4 płaskiej łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około 1-2 minuty, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Do warzyw dolewamy 1 szklankę wody, dodajemy przecier pomidorowy, słodką paprykę, ostrą paprykę, mielone liście laurowe, mielone ziele angielskie i całość dusimy (pod przykryciem), aż warzywa będą miękkie (około 40 minut). W międzyczasie całość solimy i pieprzymy

Smak mojego domu
Sos do makaron z soczewicy 165

się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki  1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek mała cebula 300 ml pomidorowej passaty 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną

Delusional Trine
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 312

wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony – 2 łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE : 3 jajka ugotować(...)twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę i również dodać do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszać. Odmrozić szpinak i odcisnąć wodę. Dodać do niego śmietanę i posiekany lub zmielony czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com
Leczo z bakłażanem. Danie wegetariańskie 190

Leczo Składniki: 3 bakłażany 1 czerwona papryka 2 czerwone cebule 3 ząbki czosnku 150 ml sosu pomidorowego oliwa z oliwek sól pieprz papryka w proszku Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę, następnie dodałam bakłażan i paprykę. Po 5-ciu minutach smażenia dodałam sos pomidorowy i przyprawy. Całość dusiłam 30 minut

nietadieta
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 172

zapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty na coś więcej. Na szczęście tutaj nie zawiodło danie główne. Pełen przepychu

Food Square
Pomidorowa pieczeń z warstwą makaronu penne 216

penne 500 g mięsa mielonego wieprzowego 4 łyżki kukurydzy 1 marchew Kawałek selera korzeniowego 3 jajka 2 łyżki bułki tartej 150 g sera korycińskiego lub goudy 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 łyżka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Świeża natka pietruszki do dekoracji Czerwony pieprz do dekoracji Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchew(...)oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser również ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do mięsa dodajemy warzywa, kukurydzę, ser, koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy na gładką i zwartą masę. W foremce keksowej wykładamy 1/3 mięsa. Na mięsie układamy makaron, na makaronie resztę

VioletoweKucharzenie