zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:309/1196)

Potrawka z indyka z warzywami i kaszą bulgur 143

Składniki: 300 gram piesi z indyka 2 cukinie 2 marchewki 1 duża papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 gram kaszy bulgur 1 puszka ciecierzycy 300 ml. przecieru pomidorowego Słodka i ostra papryka Przyprawa do leczo Sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy olej kokosowy, dodajemy cebulę(...)plastry, dodajemy do mięsa, dusimy do miękkości. Cukinię kroimy na małe kawałki, dodajemy do warzyw i dusimy przez kilka minut. ciecierzycę odsączamy z zalewy, dodajemy do potrawki, wlewamy przecier pomidorowy i przez kilka minut dusimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryka. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, dodajemy do potrawki i dokładnie

Bajeczna Kuchnia
baza do potraw: sos pomidorowy domowy... 186

Składniki: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, cukier 2 łyżeczki, marchew 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, przecier pomidorowy 500 gram, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę posypaną cukrem, wsypać obraną marchew i startą na tarce grubsze oczka, podsmażać z cebulą(...)minut mieszając, dodać z praski wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażać z 2 minuty,dodać kostkę rosołową wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa

W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka drobiowa z pomidorami 222

Taki troszkę eksperymentalny smak, ale muszę przyznać, że całkiem udany. Wielbiciele podrobów na pewno będą zachwyceni!  0,5 kg. wątróbki drobiowej 2 cebule 4 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego natka pietruszki (do dekoracji) sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany gałka muszkatołowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wątróbkę porządnie wypłukać w zimnej wodzie. Oczyścić z błonek i pokroić w większe kawałki. Oprószyć(...)smażenia dodać wcześniej przygotowaną cebulę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę. Dorzucić na patelnię do usmażonej wątróbki z cebulą. Smażyć krótko, następnie dodać przecier pomidorowy i dusić ok 2-3 minuty. Danie doprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i gałką. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bigos z młodej kapusty 208

Składniki: 2 główki młodej kapusty 70 dag szynki wieprzowej 45 dag kiełbasy cienkiej podwawelskiej 35 dag wędzonego boczku 2 cebula 1 marchewka 2 pęczki świeżego koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2-3 liście laurowe 4-5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotwania: Mięso(...)się wytopi a cebulka zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko do gotującej się kapusty, łącznie z pokrojonym mięsem,  doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek, na tłuszczyk  z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia.  Podaję z pieczywem lub ziemniakami

Wanilia i Kardamon
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 175

jest odchudzona , nie jest typowo tradycyjna. Polecam każdemu by spróbował :)  SKŁADNIKI: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴 500 g mięsa mielonego z wieprzowiny 200 g warzyw mrożonych słupki 2 ząbki czosnku 500 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej papryki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴  Patelnię rozgrzewam. Przekładam(...)mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą

Gotowanie Patki
Kurczak tandoori 156

masala 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżki oleju 1 łyżeczka drobno startego imbiru 3-4 drobno starte/posiekane ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny opakowanie jogurtu naturalnego (u mnie 370g) sól opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika W każdym podudziu robimy cztery głębokie (aż do kości) nacięcia, po dwa z każdej strony(...)dobrze solimy. Następie dodajemy papryki ostrą i słodką oraz garam masalę, wszystko polewamy olejem i dokładnie mieszamy. Później dodajemy drobno starty imbir i czosnek, miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli dodajemy barwnik to właśnie teraz). Przykrywamy szczelnie miskę folią spożywczą i odkładamy na całą noc, aby wszystko się zamarynowało. Podudzia wyciągamy z marynaty

PatiGotuje
Sałatka Chili Con Carne 152

Składniki: 400 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego szklanka mleka łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu łyżeczka suszonego oregano 2 porządne łyżki koncentratu pomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette(...)cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw Chili Con Carne) i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i jedną łyżkę ostrego sosu chili lub salsy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy mięso do wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy

PatiGotuje
Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem 153

przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki tradycyjne z mięsem i ryżem pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ciasto na pizzę 200

podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek. Pokrywamy go oliwą z oliwek, sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami. Pizzę pieczemy w 250°C przez około 12-15 minut (w zależności od grubości i dodatków). Podajemy z keczupem, sosem czosnkowym i oliwą z oliwek. Smacznego

PatiGotuje
Zapiekanka hamburgerowa 256

ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 czubata łyżka mąki pszennej (opcjonalnie) 1 łyżka oleju/oliwy z oliwek

PatiGotuje
Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy 213

łyżeczki czosnku granulowanego Galeo 1 łyżeczka curry Galeo szczypta chili pieprz cayenne Galeo 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sriracha lub samba olek pieprz Galeo sól Soczewicę należy dokładnie przepłukać wodą. Zasada jest podobna jak w przypadku ryżu do sushi, płukamy do czasu aż woda będzie w miarę czysta(...)granulowany, curry, cayenne, kolendrę i pieprz. Wszystko podsmażamy około 1 minutę i dorzucamy soczewicę. Soczewicę mieszamy i smażymy około 2-3 minuty po czym zalewamy ją bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i sos sriracha/samba olek. Odrobinę soli i mieszamy. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy około 20 minut do całkowitego odparowania bulionu. Co jakiś czas mieszamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy

PatiGotuje
Gołąbki bez zawijania 202

przykryły gołąbki w 3/4 wysokości. Garnek przykrywamy i dusimy na średnim ogniu około godzinę, aż kapusta będzie miękka, w razie potrzeby dolewając wody/bulionu. Gołąbki najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego Artykuł Gołąbki bez zawijania pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pikantny sos pomidorowy 149

Przepis na pikantny sos pomidorowy. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, do grilla, czy do różnego rodzaju przekąsek. Sos jest smaczny. Dzięki temu, że sami zrobicie sos pikantny macie kontrole nad tym, czy nie będzie za ostry, czy za delikatny. Po prostu wyjdzie taki, jak lubicie. Ale bez zbędnego gadania zabieramy się do przygotowania sosu !  Zapraszam... :) Składniki(...)łyżek ketchupu pikantnego 6 łyżek koncentratu pomidorowego 10-11 łyżek wody 1/3 łyżeczki pieprzu chilli cayenne (jeśli będzie dla was za mało pikantny możecie wsypać odrobinę więcej, ale kontrolujcie na smak, żeby nie paliło za bardzo :) ) 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżeczki suszonej bazylii Przygotowanie: Do miski dodajemy ketchup, koncentrat i wodę. Całość mieszamy łyżką

Gotuj z Mąką
Klopsiki drobiowe z groszkiem – danie do słoika na wyjazd 209

Oczywiście można kupić gotowce ze sklepu , ale jak się przeczyta ich skład , to raczej się odechciewa konsumpcji , a do tego repertuar dość ograniczony , wiadomo bigos,gulasz,klopsiki w sosie pomidorowym , fasolka i..na tyle " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Tortilla z ziemniaków czyli hiszpański przysmak 654

około 5 minut. Gotowe! Tak przyrządzona tortilla de patatas może być podawana jako dodatek do obiadu lub samodzielnie jako danie. Ja najbardziej lubię z sosem czosnkowym lub chrzanowo – pomidorowym

Mama z miasta

Proponowane wyszukiwania