domowym wydaniu 🙂 Składniki na 2 słoiki domowego paprykarza szczecińskiego: 1 makrela wędzona (ok. 230 g) 100 g ryżu długoziarnistego (1 torebka) 1 cebula 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g) 150 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól mielony(...)tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i szklimy. Dodajemy tartą marchewkę oraz liście laurowe, podsmażamy przez ok. 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy 150 ml wody, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką i suszonym czosnkiem. Patelnię przykrywamy i dusimy niezbyt długo, aż marchewka zmięknie. Patelnię zdejmujemy z ognia. Dodajemy ugotowany ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępytanie jakie? Pizza z kurkami Składniki: 1 pizza 250 g pszennej mąki 7 g świeżych drożdży 125-140 ml podgrzanego mleka ½ łyżeczki soli 250 g kurek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka winnego octu sól i pieprz do smaku szczypta suszonych ziół prowansalskich 1 cukinia marynowana, tutaj przepis ½ łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku(...)wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na termoobieg na 250ºC. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy i rozwałkuj na cienki placek, około 3 mm grubości. W małym garnuszku wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, oliwą, ziołami prowansalskimi i przyprawami. Posmaruj placek sosem. Kurki pokrój na kawałki jeśli są bardzo duże i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i rozmieść równomiernie na placku
codojedzeniasmak pysznej , soczystej , pomidorowej lazanii. Bardzo długo zastanawiałam się nad jej zrobieniem , ale już wiem , że będzie to jedno z ulubionych dań mojej rodzinki :) W sam raz na zrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki
Różne smaki w kuchnimiała być w wydaniu śmietanowym, jednak ukochane pomidory wygrały. Składniki: 1 cukinia 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów w puszce 200 g makaronu kokardki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku olej sól pieprz bazylia oregano Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2. Na oleju podsmażamy chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. 3. Dodajmy pokrojonego(...)złoty kolor. 4. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast
la cucharapomidorów, np. limy (waga przed usunięciem skórki) 3 średniej wielkości cebule 250-300 g pieczarek sól, pieprz papryka wędzona słodka odrobina oleju ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Na samym początku cebulę obrać i posiekać. Paprykę umyć, odciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do garnka wlać odrobinę oleju i dodać cebulkę. Smażyć, aż do zeszklenia. Następnie dodać paprykę. Gotować(...)obrać, przekroić na pół i usunąć miąższ. Przygotowane kabaczki pokroić w kostkę. Do gotujących się warzyw dodać kabaczki. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką, wędzoną papryką. Ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy (ja pominęłam). Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż do miękkości (zeszklenia się) kabaczka. Przygotowane leczo posmakować, ewentualnie doprawić i przelać do czystych, suchych słoików. Zakręcić na gorąco. Odwrócić do góry dnem
Ugotowaćobiad znów miał być makaron z sosem pomidorowym. Ale ile można jeść jedno i to samo? Nawet najlepsze dania kiedyś muszą się znudzić… I właśnie ta nuda w kuchni spowodowała, że powstał cudowny dahl na mleku kokosowym. Smakuje naprawdę obłędnie! Dahl (w Polsce […] Artykuł Dahl na mleku kokosowym
Vegan TasteZapraszam więc na żołądki :). Duszone żołądki 1,5 kg żołądków drobiowych 1,5 kg marchwi 1 kg cebuli 1/2 szklanki oleju 2 łyżki papryki słodkiej w proszku słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, liść laurowy Żołądki ugotować w bulionie. Marchewkę starkować, wrzucić do garnka, dodać olej i udusić na małym ogniu do miękkości. Do marchewki dodać paprykę i resztę przypraw wraz(...)pokrojoną w kostkę cebulą. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. W brytfance układać warstwowo żołądki i marchew aż do wyczerpania składników. Piec 45 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego :)) Artykuł Duszone żołądki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaBigos 5 kg kiszonej kapusty 1,5 kg mieszanego mięsa ( żeberka, boczek, wołowina, łopatka) 2 garście suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, papryka słodka, majeranek koncentrat pomidorowy Mięso pokroić na kawałki, doprawić, podsmażyć na rumiano. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem, podlać wodą, dodać liść laurowy, ziele, pieprz i poddusić przez około 30 min. Kapustę opłukać(...)dodać kapustę i dusić do miękkości w międzyczasie dodając grzyby. Odstawić, poczekać aż przestygnie i ponownie zagotować wraz z mięsem. Doprawić do smaku papryką, majerankiem, pieprzem i dodać koncentrat pomidorowy. Smacznego. Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniawarzywach na słodko 1 kg filetów z pstrąga (w oryginale miał być sandacz ale aktualnie nie miałam) 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w słupkach 2 cebule 0,5 l przecieru pomidorowego 2-3 łyżki miodu (dałam 5 łyżek) spora garść rodzynek sok z 1 cytryny vegeta goździki (dałam 4 duże) cynamon (2 łyżeczki) mąka, olej, sól Dzień przed przyrządzeniem potrawy filety(...)robię zlałam więc zużyty i dolałam świeżego) wrzucić pokrojone w kostkę cebule i zeszklić, a następnie dodać włoszczyznę, przyprawić jarzynką i dusić do miękkości. Gdy zmiękną dodać przecier pomidorowy, miód, rodzynki, goździki, cynamon, doprawić w razie konieczności solą i zagotować. Tak przygotowanymi warzywami zalać rybę w naczyniu i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Smacznego! Artykuł Pstrąg
Pieguskowa Kuchniagołąbki, skropić resztą oliwy. Rybne gołąbki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, umieścić nad wrzącym bulionem, gotować na parze 20 minut. W przepisie proponują, żeby podawać z czerwonym pomidorowym risotto lub pieczonymi, ziołowymi ziemniakami ja jednak podałam ją z ziemniakami ugotowanymi na parze, ponieważ zdecydowanie bardziej mi tu pasowały. Artykuł Sandacz w liściach kapusty pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniaspotęgowania dyniowego smaku tym bardziej, że w swoim składzie ma nieco przypraw, które bardzo mi tu pasują. Jeżeli nie macie tego keczupu to spokojnie można go zastąpić zwykłym pomidorowym PIZZA NA DYNIOWYM SPODZIE /4 spore porcje pizzy na grubym spodzie CIASTO NA PIZZĘ 1,5 szkl puree z dyni 3 szkl mąki 30 g świeżych drożdży 0,5 szkl
Pieguskowa Kuchniapodsmażyłam, a następnie upiekłam na patelni w piekarniku w 220 st. Patelnia tytanowa Woll to dla mnie naczynie wielofunkcyjne. Z radością przygotowywałam w niej potrawy jednogarnkowe. Makaron w sosie pomidorowym z patelni udał się wspaniale. Nic nie przywarło, wszystko udało sie świetnie. Najbardziej spodobało mi się czyszczenie patelni. Wystarczyło wytrzeć dno suchym ręcznikiem papierowym i po sprawie. Potrawa ześlizgnęła
Pieguskowa KuchniaMoja pierwsza pizza z białym sosem. Jest, tzn była ;), przepyszna i bardzo syta! Biały sos do pizzy, zamiast pomidorowego, to był strzał w 10. Ale jeśli nie możecie się przekonać do białego (mówię Wam jest przeobłędny!), to tutaj macie przepis na idealny pomidorowy sos do pizzy . Ale wracając do białej pizzy - ahhh jeszcze dzisiaj czuję jej smak :P Biały
CookYourselfmogłoby być serwowane w niejednej restauracji :) 600 g schabu bez kości 70 g kaszy jaglanej (waga suchej) łyżeczka mielonej papryki ostrej 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Ciemny Sos Uniwersalny Łowicz łyżka oleju rzepakowego cebula czosnkowa 3 ogórki kiszone łyżka posiekanego koperku Sparzoną i przepłukaną kaszę zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy(...)czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Do ugotowanej kaszy dodajemy przecier pomidorowy, mieloną paprykę oraz pieprz. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso kroimy na 6 kawałków, cienko rozbijamy i smarujemy ugotowaną kaszą jaglaną doprawioną na ostro. Zwijamy i przekładamy do woreczka do pieczenia. Woreczek zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia. Mięso pieczemy przez 40 minut. Na patelni szklimy
Mienta blogKasza jęczmienna z bakłażanem, pomidorami, cebulą i papryką. Całość gotowana w sosie pomidorowym, posypana mozzarellą, bazylią i rozmarynem. Kaszę jęczmienną ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną
Bullio