Podstawowym składnikiem tortillowej zapiekanki są oczywiście tortille Układamy z nich warstwy, które przekładamy podsmażonymi warzywami w pomidorowej salsie. Całość zapiekamy i delektujemy się przepysznym smakiem Polecam! Przepis na tę zapiekankę opracowałam jeszcze za dawnych czasów i oryginalnie była ona w wersji mocno nieroślinnej i używałam tortilli kukurydzianych dostępnych w sklepie. Ale od kiedy wymyśliłam wersję bezglutenową placków roti
Lamarida.plrozpaciać wszystkiego. Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół -do temperatury około 160 stopni. Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą.Podlewamy rosołem z indyka. Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy .Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym
Z Kuchni Do Kuchnisporą ilość dyni i pieczarek. Konsystencja jest taka jak powinna być w klopsikach, ale smak jest delikatniejszy i z dodatkową nutą grzybów. To wszystko (oczywiście) zatopione w sosie pomidorowym
Milion SmakówUwaga! Podstępne otręby i płatki owsiane szybko wchłaniają płyny.Możliwe,że będzie trzeba rozwodnić lekko naleśniki Farsz 1marchewka pół cebuli 3 plastry wędliny 3łyżeczki kopiaste kukurydzy 3 łyżeczki sosu pomidorowego oliwa koperek serek naturalny kanapkowy Wykonanie : Posiekaj co się da. Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć marchewkę. Obficie dosyp curry. Dodaj cebulkę. Zarumień. Dodaj wędlinę i kukurydzę oraz(...)pomidorowy. Dopraw pieprzem, słodką papryką, odrobiną soli. (sos miałam z obiadu, można przecież dodać odrobinę koncentratu, ketchupu,a najlepiej pomidory z puszki jeśli cierpimy na brak wyżej wymienionego ukochanego sosu). Podziel farsz na 3 części. Nie dodawaj wszystkich składników na raz! Grozi przypaleniem kukurydzy i niedosmazeniem cebulki czy marchewki
U Fiolkipieczarkach) 2. Rozgrzej tłuszcz w garnku z grubym dnem. Dodaj po szczypcie przypraw (prócz soli) 3. Przesmaż z przyprawami cebulkę,czosnek,pieczarki i marchewkę. 4. Zalej wszystko pomidorową mazią. Dorzuć cukinię, paprykę i cieciorkę 5. Przykryj. Gdy warzywa zmiękną dodaj sól i "dosmacz" dopraw. Podawaj z makaronem lub ulubionym pieczywem. Smacznego! *Przepis przetestowany
U Fiolkikotletów/placków) 1,5 szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej) 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 drobno posiekana czerwona cebula 3/4 puszki kukurydzy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju rzepakowego sproszkowana papryka słodka 3-4 łyżki płatków owsianych sproszkowana papryka wędzona sproszkowane chili garść świeżej kolendry lub 2 szczypty sproszowanej Wykonanie : 1. Ugotuj czerwoną fasolę( namoczoną przez(...)minuty, zalej wodą i gotuj do miękkości) *rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza* 3. Kaszę i fasolę umieść w jednej duże misie/garnku. Dodaj płatki,olej i koncentrat pomidorowy. 4. Dopraw papryką słodką i wędzoną(dałam po jednej łyżeczce),szczyptą soli, pieprzu i dwoma szczyptami chili. 5. Zblenderuj masę,ale tak by widoczne były małe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę
U Fiolkipizze. Ja robię schab z ziemniakami w ziołach. Mini pizze są genialnie proste. Kroimy ciasto francuskie w plastry i smarujemy je jak Sara. Każdy kwadrat dostaje swoja porcję pomidorowej salsy. Na to dziewczyny położyły szynkę i łososia. Posypały parmezanem i włożyłam wszystko do piekarnika. Upieczone posypałam koperkiem! Moje danie również nie było skomplikowane. Jednogarnkowe. Z patelni
Z Kuchni Do KuchniSKŁADNIKI na 4 Osoby: 500 g mięsa mielonego z indyka 15 dag mix warzyw np. chińskich z groszkiem mrożona 350 ml przecieru pomidorowego 7 łyżek kaszy kuskus 200 ml mleczka kokosowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżka bazyli suszonej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku mielonego olej do smażenia(...)pietruszki PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewam olej,dodaję mięso mielone. Solę i pieprze do smaku. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam przyprawami. Smażę na rumiano. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Doprawiam. Do smaku. Dodaję warzywa. Mieszam. Na koniec dodaję ok 7 łyżek kaszy kuskus. Mieszam aż kasza zmięknie. Posypuję drobno siekaną natką pietruszki
Gotowanie PatkiBretońsku - Składniki: 500 g grochu 400 g kiełbasy wiejskiej (najlepiej dobrze podsuszonej) 150 g boczku wędzonego 400 g pomidorów (mogą być także z puszki) 2 duże cebule przecier pomidorowy przyprawy: 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu cząber, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz mielony Fasolka po Bretońsku - Sposób przygotowania: Groch płukamy i zalewamy zimna(...)być miękki, ale nadal jędrny. Gdy groch już będzie prawie miękki wrzucamy pokrojone pomidory i jeszcze chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy ok. 3-4 łyżki koncentratu (przecieru) pomidorowego oraz doprawiamy słodką papryką, ostrą papryką ( po ok. 3/4 łyżeczki) oraz solą i pieprzem. Możemy także dodać dodatkową ilość cząbru oraz majeranku. Moje posty
Słodka Stronawykładamy liśćmi kapusty na to dajemy gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy wodą. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika. Gołąbki pieczemy a 180 stopniach przez 1 godzinę. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym. The post Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyzagotować, gotować 10 minut. Zmniejszyć ogień do minimum i dodać sprawowany czosnek i gotować jeszcze 5 minut. Gotową pastę przełożyć do małych słoiczków (najlepiej po koncentracie pomidorowym) i pasteryzować ok 5-10 minut. Smacznego
Niezły Młynekpieczarek jest niezawodnym sposobem na pyszny obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Składniki: ok 800 g ziemniaków (5 dużych) por 250 g mięsa mielonego 200 g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego masło 1/3 szklanki mleka 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy(...)tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej, na nią układamy mięso mielone z pieczarkami i nakrywamy drugą połową puree. Całość wygładzamy
e-PrzepisyKulinarnejesienne prezenty od natury, dlatego ja wyczarowałam dla Was jesienną lasagne, bo kto powiedział, że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko. Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości! #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne
Wanilia i KardamonSkładniki -1/2 szkl. czerwonej fasoli (może być też z puszki) -1/2 cebuli -1 ząbek czosnku -czerwona papryka -zielona papryka -2 ziemniaki -10 dag pieczarek -2 łyżki koncentratu pomidorowego -sól, pieprz, opcjonalnie zioła. Przygotowanie Czerwoną fasolę namoczyć na noc, ugotować (w przypadku tej z puszki, należy dodać ją na samym końcu gotowania). Cebulę i czosnek obrać, papryki pokroić(...)kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Przesmażyć. Dusić ok. 10 minut pod przykryciem. Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy. Przyprawić. Gotować ok. 15 minut. Smacznego
Zielona Kuchniadrożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, pól łyżeczki soli. Wlać pół szklanki letniej wody. Wymieszaj, odstaw(...)oprószonymi mąką. Blachę piekarnika przykryć papierem do pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego
Zielona Kuchnia