następnie krój w plastry. Na rozgrzanym oleju smaż krążki cukinii na rumiano, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Można podawać też na zimno i maczać w dipie, np. pomidorowym
Zasmakuj Kuchnimintaj) marchewka - 2 duże szt pietruszka - 1 duża szt seler - 1/2 szt cebula - 4 szt olej lniany SEM CO- 4 łyżki sól i pieprz listki laurowe ziele angielskie koncentrat pomidorowy - 200 ml woda - 2 szkl Panierka: mąka do obtaczania olej do smażenia Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w piórka, przesmażyć na oleju(...)Dodać do podsmażonej cebuli, warzywa i przyprawy, dusić 2 minuty. Następnie wlać wodę i dusić jeszcze kilka minut. Koncentrat pomidorowy dodać na końcu, razem poddusić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczać w mące, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Układać ryby w salaterce warstwami, ryby
Kuchnia DanusiGODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę(...)godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi
JejKuchniaPanierka – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 2 łyżki majonezu Farsz – 2 cebule – 1 puszka ananasa w lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem(...)podsmażyć na oleju, posolić, dusić na słabym ogniu do zeszklenia. – Dodać drobno pokrojony ananas, razem przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. – Dodać koncentrat pomidorowy i kurkumę. – Na koniec wymieszać z natką pietruszki. – Usmażoną rybę położyć na dnie salaterki, na to połowę farszu, ponownie ryba i farsz
To co kochampołączenie jak najbardziej trafione! Kto się jeszcze nie przekonał, zachęcam do wypróbowania:) Tym bardziej zimową porą;):) około 800g – 1kg karkówki 3-4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka miodu kilka listków świeżej bazylii 2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku sól, pieprz Mięso myjemy i osuszamy(...)papierowym ręcznikiem. Kroimy go na około 1,5 cm porcje. Lekko rozbijamy pięścią. Do miski przekładamy ketchup, koncentrat pomidorowy, musztardę, olej i miód. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii. Mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy plasterek karkówki. Przekładamy do zamykanego pojemniczka
Smaki Na Talerzuząbki czosnku – 1/4 szklanki oliwy – 1/2 szklanka soku jabłkowego – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – sok z 1/2 cytryny Przyprawy – kilka ziaren ziela angielskiego – 3 liście laurowe – sól, pieprz, papryka słodka do smaku – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Dodać wszystkie przyprawy i skórkę cytrynową, i dusić 5 minut. – Wlać sok jabłkowy i wino, odparować przez 5 minut cały czas mieszając. – Dodać koncentrat pomidorowy i sok z cytryny, dusić jeszcze 5 minut. Wystudzić sos. – Filety ze śledzia pokroić i wymieszać z sosem. Odłożyć na 24 godziny
To co kochamklasycznych potraw z mięsa mielonego. Składniki (4 porcje) -2 duże bakłażany -100 g komosy ryżowej (quinoa) -500 g mielonego mięsa -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -150 ml passaty pomidorowej -200 g startego sera żółtego -3 łyżki oleju rzepakowego -zioła prowansalskie -soł, pieprz Przygotowanie Bakłążany umyć, osuszyć, rozkroić na pół. Rozciętą stronę obfinie posypać solą i odłożyć na kilkanaście
Zielona Kuchnia480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża cebula (ok. 200g) 300g marchewki 150g korzenia pietruszki 100g korzenia selera sól, pieprz do smaku 50g przecieru pomidorowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Rybę podzielić na 4 kawałki lub na 8 mniejszych (wtedy po 2 kawałki na porcję). Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sitku do parowania i parować(...)przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ryby położyć warstwę warzyw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
Dietologśrednie pietruszki 1 średni lub mniejszy seler 2 cebule ok. 400 ml passaty z pomidorów (lub pomidorów w kawałkach bez skórki i 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego) 2-3 listki laurowe 5-6 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)jarzyny, liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość dusimy, aż warzywa będą miękkie (ok. 40 minut). Na samym końcu dodajemy passatę lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę i przykrywamy jarzynami. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
bistro mamaręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka, bułkę tartą, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz. Rybę umyj, osusz i pokrój na porcje. Każdy kawałek oprósz(...)kostkę. Tłuszcz pozostały ze smażenia ryb ponownie rozgrzej. Na gorącym oleju podsmaż cebule i pieczarki. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, dodaj do nich wodę, ketchup i koncentrat pomidorowy. Całość dopraw octem, cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sos duś przez mniej więcej 40 minut. Na półmisku lub w misce układaj warstwami na przemian gotowy sos i usmażone wcześniej ryby
blog.moje-pasje.infoWigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.commorszczuka, może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 100 g sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko(...)oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy. – Gdy warzywa będą miękkie, dodać starty na tarce ser, jedną łyżkę sera odłożyć. – Jajko, mąkę i majonez roztrzepać. – Filety osuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć
To co kochamRyba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w zalewie pomidorowej PRZEPIS TUTAJ 11. Łosoś *** łosoś pieczony w sosie sojowym z miodem PRZEPIS TUTAJ *** łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ
Blog z ApetytemŚledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas skórka otarta
Obiad gotowypieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki majeranku 2 łyżki słodkiej papryki pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które(...)przypalać, podlewamy go wodą, jednak kapusta powinna puścić tyle wody, że nie będzie to konieczne. Po dwóch i pół godzinach, gdy kapusta zmniejszy swoją objętość i ściemnieje, dodajemy koncentrat pomidorowy i śliwki wraz z wodą. Dusimy kolejną godzinę. W międzyczasie próbujemy czy trzeba doprawić solą, pieprzem czy cukrem, ewentualnie zakwasić winem czy sokiem z kiszonej kapusty. Łącznie bigos powinien się
Poezja smaku