zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:277/1190)

Pieczone fajitas z warzywami 167

gotowych placków tortilli (u mnie pełnoziarniste) - 1 puszkę czerwonej fasoli (400 g/240 g po odsączeniu) - 1 puszkę soczewicy - 2 czerwone papryki - 1 opakowanie pieczarek (500 g) - 300 g przecieru pomidorowego - 250 g tartego sera mozzarella - 3 ząbki czosnku - sok z połowy limonki - 1 łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki - po pół łyżeczki kuminu oraz ostrej papryki - szczyptę chili - sól i pieprz(...)papryka zmiękła (w razie potrzeby należy dolać pół szklanki wody). 4. Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu

Bez Cebuli
Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) 180

żeby wypuścić nadmiar pary. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos Wegańskie burgery z kalafiora (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kalafior 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 2 łyżka natki pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz Drobiowy z Dodatkiem Pieczarek i Papryki 110

żółta 250g pieczarek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 4-5 szklanek wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 czubate łyżeczki ziół prowansalskich 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego firmy Orzech 1/2 szkl zimnej wody 1-2 łyżki mąki WYKONANIE: 1. Filet, paprykę, cebulę, czosnek pokroić w kostkę. 2. Pieczarki pokroić w talarki. 3. 4-5 szkl wody nastawić(...)ziołami. 6. Gdy mięso zacznie się rumienić dodać do niego pieczarki i razem smażyć. 7. Następnie przełożyć do garnka, gotować do miękkości. 8. Dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego firmy Orzech . 9. W pół szkl. zimnej wody rozpuścić mąkę, dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Zagotować

Dziś Ja gotuje
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 167

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
Ciecierzyca po bretońsku 118

szybkie danie, a jakie smaczne! Koniecznie musicie skosztować. Składniki 2 puszki ciecierzycy 200 g boczku wędzonego 2 pętka kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu warzywnego pieprz cayenne majeranek sól, pieprz Przygotowanie Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki i razem z posiekaną cebulą, przysmażamy w garnku. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy

R'n'G Kitchen
Jambalaya z kurczakiem i szynką wędzoną - pyszne danie jednogarnkowe 240

filety z kurczaka 200 g szynki wędzonej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chili 4 łodyżki selera naciowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki passaty 200 g ryżu u mnie basmati 1 łyżka masła 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego świeża natka pietruszki świeży tymianek sól Słona Iwona pieprz 1. Cebule obieramy(...)patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Jak się zeszkli dodajemy czosnek i kurczaka. Podsmażamy. Następnie wsypujemy ryż, podsmażamy około 2 minuty i wlewamy bulion. Gotujemy około 5 minut, dodajemy przecier pomidorowy, passatę, pokrojone papryki (żółtą i czerwoną), papryczkę chili. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Po kilku minutach dodajemy selera naciowego i szynkę. Całość mieszamy. Gotujemy chwilę. 3. Jak sos się zagęści

kruche babeczki
Domowe gnocchi 294

malutkie, sympatyczne kluseczki pochodzą z kuchni włoskiej. Są podobne do naszych kopytek. Możecie podać je z różnymi sosami- pomidorowym lub grzybowym, z bazyliowym pesto lub po prostu z masłem szałwiowym. Zachęcam! ;) Składniki: 1kg ziemniaków łyżka soli 100g mąki pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 roztrzepane jajko Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy

Czerwona Porzeczka
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 145

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
Kalafior po grecku 127

Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por (biała część) 3-4 liście kaffiru 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki sosu sojowego 1 kalafior 1 łyżka sosu ostrygowego cukier palmowy tymianek cynamon sól, pieprz Dodatkowo: ryż natka pietruszki Przygotowanie Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek

R'n'G Kitchen
Chili con carne – danie jednogarnkowe 198

garnek o pojemności 3L 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego) 2 papryki czerwone 2 papryki żółte lub zielone 2 papryczki chili około 250 g cebuli 700 g passaty pomidorowej 1 puszka 400 g pomidorów krojonych 2 puszki 400 g fasoli czerwonej 5 ząbków czosnku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link

Uwaga Babcia Gotuje
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 190

selera naciowego lub kawałek selera korzennego 1 duża cebula ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianku lub 1 ½ łyżki suszonego 1 łyżka rozmarynu świeżego lub ½ łyżki suszonego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe Gałka muszkatołowa – duża szczypta Szklanka piwa stout lub ewentualnie guinessa lub innego portera. Kto nie lubi piwa może dodać szklankę czerwonego, wytrawnego wina Pół szklanki bulionu(...)ogień na mocniejszy i wlewamy do rondla piwo. Mieszamy powstający sos przez 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje, a w rondlu zostanie tyko smak piwa. Dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego. Mieszamy sos. Na koniec dolewamy bulion, a jeśli go nie mamy – pół szklanki wody (choć bulion jest lepszy). Przykrywamy i zagotowujemy sos. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum

Niedzielny kucharz
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 260

się mętna, a kluseczki nie są gładkie a porowate to niechybny znak, że jesteśmy krok od rozgrywania klusek. Gnocchi podajemy podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym (np. według tego przepisu). Artykuł Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 219

brukselki to produkty, które zostały nam z poprzedniego tygodnia. Nie musicie ich kupować, w tym menu chodzi o to by zużyć to co akurat jest w lodówce) Domowy sos pomidorowy lub przecier pomidorowy Zanim zaczniecie robić zakupy, sprawdźcie co macie w lodówce i spiżarce. W tym menu niektórych menu nie trzeba się sztywno trzymać – chodzi o to by zużyć

Niedzielny kucharz
Gulasz z jelenia na czerwonym winie z pieczarkami 250

ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały słoik koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu/wody 2 łyżeczki słodkiej papryki średnia marchewka średnia pietruszka kawałek selera 100 g pieczarek sól pieprz Przepis 1 Mięso kroimy na kawałki o wymiarach(...)międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wino przelewamy do garnka z cebulą i mięsem. 5 Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki. 6 Całość dusimy około 2 godzin na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Mięso powinno

Kuchnia Bazylii
Rolada mięsno-serowa 311

Wkładamy serowe ciasto na blachę i pieczemy w 180ºC (170ºC z termoobiegiem) około 40 minut. Gotową roladę dekorujemy szczypiorkiem i podajemy pokrojoną na plastry wraz z ulubionym sosem (serowym, pomidorowym, pieczarkowym, tatarskim). Zobacz także: Dynia na ostro wg Nigela Slatera Gdy zobaczyłam ten przepis na ciekawym blogu ugotujmyto.pl o... Pasta z zielonego groszku z zielonym pieprzem Tydzień temu zostało

Poezja smaku