zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:275/1196)

Mocno pomidorowa zapiekanka z kurczakiem 379

ryżu,  dużej ilości świeżych pomidorów, aromatycznych przypraw oraz słodkiej cebuli połączonej z wyrazistym smakiem czosnku. Całość zapieczona z mozzarellą smakuje znakomicie. Składniki: 500g fileta z kurczaka 500g przecieru pomidorowego 4 pomidory 500ml bulionu drobiowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 300g dzikiego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki kurkumy 120g(...)Kurczaka pokroić w dowolne paski i podsmażyć z cebulą i czosnkiem  na niewielkiej ilości oliwy. 3.  Gdy kurczak będzie już miękki dodać papryki, kurkumę, świeże pomidory, przecier pomidorowy, kukurydzę, bulion drobiowy oraz surowy ryż. Całość doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać  i zagotować. 4.  Po zagotowaniu wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec  w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Dania jednogarnkowe – najlepsze pomysły na szybkie i pyszne obiady! 1582

gołąbki PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie PRZEPIS TUTAJ *** *** Chili z indykiem PRZEPIS TUTAJ *** *** Serowy garnek PRZEPIS TUTAJ *** *** Wiejski kociołek PRZEPIS TUTAJ *** *** Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe Risotto PRZEPIS TUTAJ *** *** Schab po meksykańsku PRZEPIS TUTAJ *** *** Jednogarnkowe spaghetti PRZEPIS TUTAJ *** *** Klopsiki w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem PRZEPIS TUTAJ *** *** Leczo z mięsem mielonym PRZEPIS

Blog z Apetytem
Szakszuka z kiełbasą podwawelską 254

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Szakszuka z kiełbasą podwawelską ekstra Szakszuka to znane danie kuchni tunezyjskiej, które oznacza „wielki bałagan”. To ugotowane jajka w lekko ostrym, pomidorowym sosie. Obowiązkową przyprawą w tym daniu jest kumin rzymski. Szakszuka to danie idealne na sycące śniadanie obiad lub kolację na ciepło. Do szakszuki warto

Marta Gotuje
Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym… 293

mapie zaznaczając miejsca, które odwiedzimy, dopytuje o to, co tam zobaczymy i zaciera ręce na myśl o tych wszystkich bagietkach oraz pizzy,… Czytaj dalej Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym

brunetkawkuchni
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 185

mała pierś kurczaka 2 małe cukinie 2 duże cebule 1 czerwona  papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera(...)chwili dodać resztę warzyw razem z cukinią, kilka plasterków zostawić do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną doprawić je solą oraz pieprzem, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi.  Połączyć z rozdrobnionymi brokułami. Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną  masła  wyłożyć połową warzyw

Wanilia i Kardamon
Gulasz z indykiem, dynią i papryką / Turkey, pumpkin and pepper stew 329

chłodne dni niż gulasz. Pyszny, gęsty i rozgrzewający i najlepiej łatwy w przygotowaniu. Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj przepis na gulasz z indykiem, dynią, papryką i grzybami w sosie pomidorowym z dodatkiem ziół i odrobiny śmietanki. Świetny pomsył na łatwy i pożywny obiad dla całej rodziny! Jeżeli posiadasz Tefal Companion to on zrobi ten gulasz praktycznie za Ciebie, szczegóły poniżej

karmelowy
Czosnkowe bułeczki zapiekane z pulpecikami 199

łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku  woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy mąkę z solą i oliwą. Dodajemy rozmieszane drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto należy zagniatać(...)pulpeciki będą mięciutkie i soczyste. Z gotowej masy formujemy małe kotleciki, które obsmażamy z każdej strony na rumiano. Nasze pulpety wykładamy na podrośnięte drożdżowe bułeczki posmarowane cienką warstwą sosu pomidorowego z borowikami. Całość posypujemy serem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30 minut. Zajadamy póki ciepłe, smacznego! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Bazyliowe ślimaczki 180

Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem na wegetariańską, lekką przystawkę lub imprezową przekąskę. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 300g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz Pesto: 50g liści świeżej bazylii 60g ziemnych orzeszków

Szalona Kuchnia Eweliny
Indyjska potrawka z kurczakiem 167

czerwona cebula 4 ząbki czosnku 30g świeżego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki curry 2 łyżki octu winnego 1 puszka pomidorów bez skórki 125g przecieru pomidorowego 1 drobiowa kostka rosołowa 100ml śmietany 30% 250ml wody 100g orzechów nerkowca 75g masła ekstra 82% 1/2 doniczki świeżej kolendry sól pieprz 150g dzikiego ryżu Wykonanie: 1.  Fileta umyć(...)cebulę, czosnek  oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wszystko wymieszać i smażyć do momentu aż cebula i czosnek się zeszklą, następnie dodać ocet winny, śmietanę, przecier pomidorowy, pomidory  z puszki, cynamon, curry, ostrą paprykę, pokruszoną w dłoniach kostkę rosołową oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić  do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu zredukowania

Szalona Kuchnia Eweliny
Klasyczna lasagne 179

Moja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane

Szalona Kuchnia Eweliny
Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 192

meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczkę chilli(...)liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli,   pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gotować około 15 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
CIABATTY FASZEROWANE 162

SKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli • 1 ostra papryczka • sól, pieprz • 50 g żółtego sera • olej PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni, dodajemy(...)pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy startym serem, zapiekamy w temp. 180 stopni przez

KUCHNIA POLSKA
GULASZ WIEPRZOWY Z WARZYWAMI 189

Cóż nie jestem fotografem. Składniki: 60 dag mięsa wieprzowego np szynka, łopatka  1 marchewka 1 pietruszka  2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryki  4 ziemniaki przecier pomidorowy sól,pieprz 3 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej bądź ostrej 1/2 łyżeczki chilli ( jeśli lubicie ostre potrawy ) Mięso umyć,osuszyć i pokroić w grubą kostkę(...)wolnym ogniu pod przykryciem ok 40 min. Po tym czasie dodajemy ziemniaki i gotujemy,aż zrobią się miękkie tj ok 15-20 min. Pod koniec dodajemy do smaku przecier pomidorowy, sól,pieprz,paprykę i chilli

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierś kurczaka duszona w pomidorach 184

kurczaka duszona w pomidorach to przepis na obiad zaciągnięty z włoskiej kuchni. Troszkę go przerobiłam pod potrzeby moich synów, tzn. duże kawałki piersi pokroiłam w kostkę, dodałam także przecier pomidorowy – dzieciakom obiad smakował. Dla koloru na talerze prócz czerwonego sosu pomidorowego podałam zieloną fasolkę z ryżem basmati. Składniki na: Pierś kurczaka duszona w... Więcej The post Pierś kurczaka duszona

Magiczny Garnek
Gulasz Z Szynki 213

domowe warzywko  <- klik przyprawa do gulaszu   np. od Smaki Natury mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1. 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej(...)także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu. Całość gotujemy około 1 godziny lub więcej, do czasu kiedy mięsko zmięknie. 4. Pod koniec gotowania możemy dodać 2 łyżeczki konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego

Gotowanie...to proste !