szynka gotowana - 6092 przepisów (strona:275/407)

Gołąbki z farszem z kaszy jaglanej i mięsa wieprzowego 172

SKŁADNIKI: 400 g  kaszy jaglanej 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach) 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek(...)zmiękła i aby łatwiej odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu.  SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól

ClauditteMissCooking
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 167

pokroiłam je na 4-5 cm kawałki.   Łodyżki można ugotować na parze lub w wodzie przez około 3-5 minut. powinny być miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam(...)talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI

potrawyregionalne
Pasztet do słoików z szynką 181

boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej(...)mieszankę przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut. Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio

Marder&Marder Manufacture
Placek po węgiersku 194

Ja od dłuższego czasu miałam ochotę na ostre danie. Ciągle się hamowałam, bo uważałam, że jako matka karmiąca mi nie wolno. Ostatnio będąc w gości u

dom-agi.pl
Szybka sałatka warzywna 218

Szybka sałatka warzywna to danie, które chyba zna każdy i idealnie sprawdzi się w każdej sytuacji. Taka sałatka pojawia się praktycznie zawszy przy okazji jakiejś uroczystości

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kanapka z awokado i jajko w koszulce 199

Awokado ma sobie wiele składników odżywczych, jest dietetyczne i bardzo często zalecane praktycznie w każdej diecie. Tym razem spróbujemy przygotować proste, a z drugiej strony bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z brokułem i jajkiem 315

Sałatka z brokułem i jajkiem to lekka i pożywna propozycja na kolację. Przygotujemy ją dość szybko i w bardzo prosty sposób. Smak podkreśli nam kurczak w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe bułki z serem i pieczarkami 107

Dziś przepis na pyszne drugie śniadanie lub przekąskę - drożdżowe bułki z serem i pieczarkami. Elegancka wersja zapiekanek z pieczarkami. Pyszne, pulchne, drożdżowe bułeczki z zamkniętym farszem

Smaczny zeszyt
Pasta z wędzonego kurczaka, jajek i zieleniny 260

Sezon na nowalijki w pełni i na straganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli

Gosia gotuje
Sałatka akademicka 1622

składników, które wystarczy zetrzeć na tarce i połączyć ze sobą przy użyciu majonezu i jogurtu naturalnego. Całą sałatkę można przygotować w 15 minut, ponieważ nie trzeba do niej nic gotować ani smażyć. Przepis na sałatkę akademicką jest banalnie prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy kilku składników, które możecie zakupić w każdym sklepie. Ta sałatka akademicka będzie idealną opcją na szybki posiłek(...)Zapraszam do zapoznania się z przepisem na szybką i smaczną sałatkę akademicką. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. PRZEPIS NA SAŁATKĘ AKADEMICKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 200 g szynki 200 g sera żółtego 1 słoik selera konserwowego 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy Dodatkowo: 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Wykonanie Szynkę oraz ser ścieramy

Przepiski.pl
Tortellini ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 136

winem – makaron z polędwicą – makaron z tuńczykiem – makaron z cukinią – makaron z kurczakiem – makaron z szynką TORTELLINI ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 15 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 300 g gotowych pierożków tortellini (możesz użyć tych z nadzieniem serowym lub z szynką) – 50 g goronzoli lub podobnego sera pleśniowego – 1 łyżka oliwy – 2 ząbki czosnku(...)zeszkli dodaj gorgonzolę, śmietanę i wodę lub wino i podgrzewaj aż gorgonzola się rozpuści i stworzy się sos. Sos powinien być dość rzadki. Na patelnię dodaj gotowe tortellini, zwykle gotuje się je 2-3 minuty, dlatego w sosie podgrzewaj je około minuty dłużej niż czas na opakowaniu, przekręcając w trakcie. W tym czasie pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki

nietylkopasta.pl
Różowe jajka z ziołowym serkiem 128

faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Różowe jajka z ziołowym serkiem Różowe jajka z ziołowym serkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka Marynata(...)łyżki majonezu  1 łyżeczka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej natki pieprz  sól Wykonanie: Buraki kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Gotujemy przez 10 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Obrane jajka wkładamy do marynaty na 2 godziny. W międzyczasie mieszamy składniki na serek ziołowy. Jajka wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa Paprykowa 137

Zupa Paprykowa Pyszna rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Składniki: ·        1 szynka wieprzowa ·        ½ kg ziemniaków ·        2 duże marchewki ·        4 papryki czerwone ·        Kostka rosołowa ·        100 g pasty(...)dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 4.   Dodajemy mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową i przyprawy ziele oraz pieprz. 5.   10 minut przed końcem gotowania, dodajemy papryki pokrojone w paseczki i pastę paprykową. 6.   Zupka gotowa. 7.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 187

przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej kapusty - opcjonalnie dodatkowo kiszona(...)lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli

Stare Gary