zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:279/1190)

GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 254

przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 1928 kcal

Ola la LCHF
Najpopularniejsze przepisy 2017 roku (Le ricette più popolari del 2017) 349

ziemniaczane z kukurydzą, bekonem i serem cheddar (Frittelle di patate con mais, bacon e cheddar) **** Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) **** Spaghetti zapiekane z sosie śmietanowo-pomidorowym z brokułami, szynką i pieczarkami (Spaghetti con broccoletti, prosciutto e champignon al forno) **** Pulpeciki z kurczaka w sosie musztardowym (Polpettine di pollo con salsa alla senape) **** Jabłkowe ciasto

La grande e la piccola cuoca
RYBA PO GRECKU 170

ziarenek ziela angielskiego  (użyłam Skworcu) * 3 liście laurowe  (użyłam Skworcu) * pieprz do smaku  (użyłam Skworcu) * przyprawa do ryby  (użyłam Skworcu) * olej do smażenia * 1 koncentrat pomidorowy * odrobina cukru do smaku * mąka do obtoczenia ryby Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i wszystko dusić pod przykryciem na małym(...)palniku.  Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (ewentualnie można podlać odrobiną wody).  Filety rybne posolić, posypać przyprawą do ryby, obtoczyć w mące i usmażyć.   W misce układać warstwowo warzywa-ryba-warzywa-ryba, ostatnią warstwą powinny być warzywa. Ryba po grecku

Zrób to smacznie
Patelnia tytanowa Woll Saphir Lite – recenzja 166

mięsko, sosik i resztę składników. Udusiłam pod przykryciem. Wyszło pysznie i co najważniejsze wszystko się zmieściło! Testy pojemnościowe przeszła również patelnia podczas duszenia 40 sztuk pulpecików wołowych w sosie pomidorowym: Upiekłam na niej również filety z łososia na niewielkiej ilości tłuszczu i podsmażyłam ugotowane wcześniej brokuły: Podsumowując, patelnie marki WOLL nie są absolutnie przereklamowane. Są naprawdę najwyżej jakości

Moja Delicja
FORSZMAK 199

kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 2 łyżeczki majeranku - sól i swieżo mielony pieprz - ziele (u mnie 4 kulki) - liść laurowy - 1-2 łyżki(...)dodałam liść laurowy, ziela angielskie, majeranek, paprykę ostrą i słodką, całość zagotowałam. Gotowałam pod przykryciem (na małym palniku) 10 minut. Następnie dodałam pokrojone w paski ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy. Można zagęścić danie mąką, my nie przepadamy za sosami, dlatego ja mąkę pominęłam. Po ok.5 minutach wyłączamy palnik. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Ja dodałam także 2 łyzki wody

Smaczne Zdrowe
Śledzie po sułtańsku 127

Składniki 4 podwójne płaty śledziowe w occie 1 szkl. rodzynków 4 średniej wielkości cebule 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (dobrej jakości) olej pieprz Sposób Rodzynki zalać gorącą wodą na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać odsączone rodzynki oraz odrobinę świeżo zmielonego pieprzu, chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy oraz 1/4 szkl. wody, zagotować i ostudzić

Kuchenne aromaty
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 166

bolognese 400 gram mielonego mięsa drobiowego  1/3 papryki czerwonej  1/2 cebuli czerwonej  ząbek czosnku  łyżka oliwy z oliwek  1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili, cukru, bazylii i oregano  Dodatkowo: 400 gram tartej mozzarelli  jajko do posmarowania wierzchu bułeczek  sos słodko- kwaśny lub barbecue do podania  Na oliwie(...)smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka minut. Wlewam bulion oraz koncentrat pomidorowy i duszę składniki jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Studzę.  Przygotowuję dwie duże blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Niewielką porcję wyrośniętego ciasta rozciągam w dłoniach na kształt koła

Mango Papaja
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 187

obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić warzywa(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki takie na jeden kęs i wrzucić do sosu. Danie podawać z dużą ilością natki kolendry. 1/2018 Okładka książki "Na ścieżkach złudzeń" Joanny

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 168

mielonej piersi z indyka 3 łyżki otrębów (ja użyłam żytnich) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu pół pęczka koperku 1 jajko 300 ml wody 400 ml passaty pomidorowej szczypta cukru sól pieprz Mięso wrzucamy do miski, dodajemy do niego otręby, startą cebulę, rozdrobniony czosnek, rozmaryn, poszatkowany koperek i jajko, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wszystko dokładnie

Kardamonovy
Wytrawne ciastka francuskie z cheddarem i oliwkami 203

cheddar i oliwkami. Dla koloru i smaku nie zabrakło koktajlowych pomidorków. Smakują nam na ciepło lub zimno. Podaję je z dipami, najczęściej czosnkowym na jogurcie, pomidorowo-ziołowym lub ostrym pomidorowym. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka czarnych oliwek tarty cheddar kilkanaście pomidorków koktajlowych suszone przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra papryka oliwa Przygotowanie: Pomidorki kroję w cienkie plasterki, oliwki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka meksykańska. 473

przepis. Sałatka ta to istny król imprezy - nawet koronę ma! Uwielbiają ją dorośli i dzieci - głównie dzięki zawartości chipsów. Sałatka meksykańska składniki: mięso mielone 500g pieczarki 500 g przecier pomidorowy 4 łyżki puszka kukurydzy puszka fasolki czerwonej jogurt naturalny 500 ml 6 łyżek majonezu pół główki sałaty lodowej 4 pomidowy 2 czerwone cebule 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka(...)czosnku opakowanie nachos Sałatka meksykańska sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone przesmażamy na odrobinie oliwy wraz z cebulą i przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Przesmażamy je na maśle. Sałatę lodową myjemy, rwiemy i układamy ją na dnie miski. Pomidory kroimy w kostkę i układamy

Pani domowa
Gulasz/sos myśliwski 284

wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam!   Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy olej do smażenia     *** Mięso myjemy(...)grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki si połączyły *** *** Podajemy

Blog z Apetytem
Bavette w sosie pomidorowym 182

płaskich i wąskich nitek makaronowych. Do jego przyrządzenia potrzeba pomidorów, jak nie macie świeżych można użyć tych z puszki. Zapraszam do kuchni i odkrywania pysznych smaków. Bavette w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bakłażany faszerowane kurczakiem i pieczarkami 201

Warzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane w piecu, wspaniałe gorące mięsno-warzywne danie, polecam! Składniki: 2 bakłażany 1 mniejsza podwójna pierś z kurczaka puszka krojonych pomidorów 6 pieczarek 1 cebula 2 suszone pomidory ząbek czosnku 2 łyżki serka naturalnego

Zasmakuj Kuchni
Kapusta pekińska zasmażana 156

dodajemy ją do kapusty, całość chwilę gotujemy i mieszamy Można dodać koperek lub natkę pietruszki. Kapusta gotowana na soku jabłkowym ma trochę inny smak niż gotowana na occie, koncentracie pomidorowym czy soku cytrynowym. Mnie smakowała

Proste Potrawy