zrazy - 703 przepisów (strona:29/47)

SOS NELSOŃSKI 275

przyprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować. Sos nelsoński podaje się do ziemniaków, kasz, klusek, zrazów

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bitki ze śledzi 175

stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim” z 1889 rok.  Dzisiaj przedstawiam przepis

królestwo garów
“Fotografia smaku” – recenzja 139

dobrze, pięknym językiem polskim, gdzie kisz magicznie zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę

Ugotowane pozamiatane
Buraczki tarte na zimę 272

www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą się również w awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony. A wy lubicie

Marta Gotuje
Kaczka ze śliwkami 143

oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Do środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką (spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych). Kaczkę oprószyć solą. Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny: po godzinie polać wytworzonym sosem; po dwóch

królestwo garów
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 220

zmieniając tylko farsz.  Na blogu znajdziecie  roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami ,  duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą ,  rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.  Baaardzo nam smakowało ;-)  Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego sera 3 plastry szynki

Walijskie Pichcenie
Bitki z dzika z grzybami leśnymi 204

Bitki, zrazy  – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować  gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę.  700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec

królestwo garów
Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 305

bitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki ze schabu – schab z dzika 224

kurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem

królestwo garów
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 143

Nigdy nie miałam talentu do zawijania zrazów, krokietów i  innych tego typu wynalazków, ale przymusowa dieta rozwija, cały czas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli

Quinoa Raz!
Roladki wołowe z sosem grzybowym 218

Roladki (zrazy) wołowe są ulubionym daniem w moim domu. Może nie robię ich zbyt często ze względu na czas potrzebny do ich przygotowania, ale warto go poświęcić i w efekcie rozkoszować się pysznym daniem. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy

Kuchcik gotuje
Roladki wołowe z papryką i pieczarkami 178

grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda

Smaki Ewy
Karkówka duszona z warzywami 215

Polecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni

e-PrzepisyKulinarne
Wyniki V konkursu urodzinowego bloga Aleex 151

Anika za przepis na SERNIK STRACIATELLA Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 2 miejsce – Ania za przepis na SERNIK Z KOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Wyróżnienie ( bez nagrody ) – agpela za przepis na CHLEB NA ZAKWASIE (przepis bardzo ciekawy, ale zabrakło w nim sposobu zrobienia początkowego zakwasu, więc trudny do przygotowania

W mojej kuchni
przepisy z biblioteczki królestwa garów 149

swego nie znacie, cudze chwalicie”, chyba jest w tym ziarenko prawdy. babka ponczowa bulwy "au gratin" bulwy smażone   jaja poszetowe obsmażane mazurek orzechowy opiekanki z kartofli pieczeń siekana zrazy z dzika "a la Robert

królestwo garów