zrazy - 703 przepisów (strona:29/47)

Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 331

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry

Kopystką po garach
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 193

tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab ze śliwką 699

Schab ze śliwką to obok zrazów wołowych jeden z najpopularniejszych obiadów świątecznych. Poza tym świetnie się również sprawdza jako wędlina na kanapki. Schab ze śliwką – Składniki: 1,6kg schabu 5 łyżeczek majeranku 5 łyżeczek papryki słodkiej mielonej 3-4 ząbki czosnku pieprz, sól do smaku 5 łyżek oleju rzepakowego śliwki suszone, np. kalifornijskie (ok. 150g) Schab

Kulinarne Przeboje
Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem 249

Dawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: Szynka wieprzowa Boczek pieczony Śliwki suszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka olej Bulion/ woda Śmietana słodka 18% Wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą

Smaki Ewy
Wolnowar Crock-Pot recenzja. 189

odparował. Mus się nie przypalił, przygotowany był bez cukru, a jego smak, oraz kolor były idealne! Rolady wieprzowe, przygotowałam z wieprzowiny, a zrobiłam je we wstępnej fazie jak w zrazy wołowe zawijane. Po obsmażeniu mięsa i cebuli przełożyłam wszystko do wolnowara, dodałam jeszcze sos paprykowo-warzywny i dusiłam na funkcji „high” ok. 5 godzin. Po tym czasie duszona rolada

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Siekane kotleciki drobiowe z serem + RECENZJA Wielkiej Księgi Kuchni Polskiej 192

zdjęcie upieczonych golonek. Z kością. A w przepisie "2 1/2 kg tylnej szynki wieprzowej bez kości , ze skórą". Inny przykład, również na zdjęciach: Kurczak nadziewany kaszą jęczmienną. Obok zdjęcie zrazów, najpewniej wołowych, sądząc po kolorze, podanych obok kaszy, ale wydaje mi się, że to gryczana. Uważam, że jak już w książce jest zdjęcie, to powinno dokładnie pasować do przepisu

Anioszek w kuchni
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 178

jest tak ostra, że ja jej nie zjem, choć sama ją robię (śmiech). U nas i tak stopień ostrości jest mniejszy, aby było to w ogóle jadalne. Mamy również zrazy Beksińskiego, inne od wszystkich bo nie zawinięte. U nas jest to wołowina, rozbita w sosie własnym gotowana z dużą ilością czosnku i pieprzu. Duszona, nie smażona. Nic nie robimy

Czarnawisienka
GULASZ Z PLACKAMI Z KASZY GRYCZANEJ 184

serca czy mózgu,zapobiega też cukrzycy.Mogą ją jeść osoby na diecie bezglutenowej bo kasza gryczana jest  dla takich też osób ,bo nie powoduje alergii.Podajemy na sypko do zrazów,kotletów i pieczeni,faszerowaniu drobiu i kaszanki.Kaszę gryczaną gotujemy na wodzie lub mleku w stosunku 1:2 dodając łyżeczkę tłuszczu na szklankę kaszy co powoduje ,że się

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SOS NELSOŃSKI 248

przyprawić solą i pieprzem. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do sosu. Tuż przed podaniem wymieszać sos ze śmietaną. Już nie gotować. Sos nelsoński podaje się do ziemniaków, kasz, klusek, zrazów

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bitki ze śledzi 144

stałe wejdą do naszego menu? Bitki ze śledzi były popularne w Polsce na przełomie wieku XIX i XX. Przepisy na nie można znaleźć pod różnymi nazwami (kotlety, bitki, zrazy) w kilku książkach: Aliny Gniewkowskiej „współczesna kuchnia domowa” z 1927 roku „uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku Marii Ochorowicz Monatowej, „praktycznym kucharzu warszawskim” z 1889 rok.  Dzisiaj przedstawiam przepis

królestwo garów
“Fotografia smaku” – recenzja 118

dobrze, pięknym językiem polskim, gdzie kisz magicznie zamienia się w serowiec, a vitello tonato w cielęcinę w sosie tuńczykowym.   Co miałabym ochotę ugotować z tej książki? Na pewno zrazy a la Radziwiłł, kwiaty bzu w cieście, zupę koperkową i deser Celiny, który przypomina nieco PRLowską białą galaretkę. Na pewno ugotuję jednak coś więcej, a to przez wygodę

Ugotowane pozamiatane
Buraczki tarte na zimę 245

www.mgotuje.pl Buraczki tarte do słoików robię co roku, aby móc cieszyć się ich smakiem przez całą zimę Są niezastąpionym dodatkiem do obiadu szczególnie do kotletów czy zrazów. Przydadzą się również w awaryjnej sytuacji kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki do obiadu lub gdy chcemy przygotować barszcz czerwony. A wy lubicie

Marta Gotuje
Kaczka ze śliwkami 114

oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć końcówki skrzydeł, kuperek – zawsze go odcinam. Do środka kaczki włożyć nadzienie, otwór spiąć wykałaczką (spinam metalową szpilką do zrazów zawijanych). Kaczkę oprószyć solą. Ułożyć kaczkę na blasze (brzuchem do góry) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piec trzy godziny: po godzinie polać wytworzonym sosem; po dwóch

królestwo garów
SCHABOWE ROLADY Z SEREM, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 196

zmieniając tylko farsz.  Na blogu znajdziecie  roladki schabowe z szynką parmeńską i brokułami ,  duszone roladki ze schabu z białą kiełbasą ,  rolady ze schabu a'la zrazy , a dziś zapraszam na rolady nafaszerowane serem, szynką i suszonymi pomidorami.  Baaardzo nam smakowało ;-)  Składniki: 800g schabu bez kości 3 plastry żółtego sera 3 plastry szynki

Walijskie Pichcenie