Wiosenne roladki drobiowe 201miksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej ( tak jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno
Ogrodnik w podróży
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 201Mąka powinna się zrumienić. Rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać sos z deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam z kaszą owsianą i szpinakiem. Nie solę mięsa, sól z sosu wystarczy. zastawa
królestwo garów
Zasmażane buraczki 447dzisiaj legendarne zasmażane buraczki na ciepło zagościły na moim stole. Prosty i smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do drugiego dania. U mnie w parze z kaszą oraz zrazami. Bardzo tradycyjnie i klasycznie, bez żadnych wydumek, ale ja uwielbiam wracać do starych babcinych i maminych przepisów. Składniki: około 1 kg czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny
na moim stole...
Pasta z wędzonej makreli 209pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty (w kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie "podkręca" smak całości. Dzięki temu pasta może stanowić np. jedną z pozycji na śniadaniu wielkanocnym
Garniec Magalie
Roladki schabowe z szynką dojrzewająca, kozim serem i suszonymi pomidorami 245schabu a w środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny
Smaczna Pyza
Zrazy z karkówki z żurawiną 203majerankiem i oprószyć pieprzem. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni. Połowę przełożyć do garnka, a resztę wymieszać z żurawiną. Farsz nałożyć na kotlety, zrolować i przebić wykałaczką. Zrazy delikatnie obtoczyć w mące i obsmażyć na odrobinie tłuszczu (na rumiano). Przełożyć do garnka z cebulą. Całość zalać 1/2 litra ciepłego bulionu/wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i doprowadzić
Di gotuje
Mielone drobiowe z pieczarkami 184oczyścić, drobno posiekać razem z cebulą. Następnie przysmażyć na maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz pieczarkowy i formować zrazy. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchnia
Wielkopolskie pyzy 257zawiesistych sosów i modrej kapusty. To zazwyczaj standardowy repertuar niedzielnych spotkań na łonie rodziny. Pamiętam gdy byłam dzieckiem jeździliśmy do Babci i Dziadzi, zazwyczaj w niedzielę, na obiad. Były zrazy wołowe, pyzy oraz kapusta modra (swoją droga strasznie tłusta, ale babcia przyrządzała ją najlepiej na świecie). Jeżeli wybieracie się do Poznania w odwiedziny do znajomych to możecie być prawie
Szybko Tanio Smacznie
Kluski śląskie 212Kluski śląskie są obowiązkową pozycją w kuchni polskiej. Idealne do zrazów, pieczeni czy gulaszu. Doskonale komponują się z modrą kapustą lub buraczkami. Są łatwe do wykonanie, pyszne i uwielbiane przez dzieci. Serdecznie zapraszam do ich ugotowania, naprawdę warto :) Ilość porcji: 6 osób Czas przygotowania: około 30 minut Składniki: 1kg ugotowanych ziemniaków ( możemy je gotować specjalnie do klusek lub użyć
Kolizje Smaków
Przyjaciele i znajomi? 228burzliwy okres. Znajome i przyjaciółki, idealne określenie Nas samych. Dlatego oto tak knajpa. Zaczynamy... Menu sięga do tradycji kuchni polskiej, w szczególności dolnego śląska, czyli? między innymi kluski i zrazy śląskie, żurek śląski, karp czy ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką. Czy takie potrawy można zamówić w tej knajpie? Przekonajmy się. Zacznijmy może od wystroju lokalu, wg nas jest surowy
Bike By Life
Duszona ,czerwona kapusta 208czerwona kapusta . To doskonała ciepła przystawka , coś w rodzaju bigosu , ale o zupełnie innym smaku . Piękny purpurowy kolor i cudowny aromat . Pasuje doskonale do każdej pieczeni , oczywiste że do zrazów i rolad śląskich. Bardzo prosta w przygotowaniu . No cóż wszystko pięknie , tylko moi chłopcy jakoś się do niej przekonać nie chcą ..cóż może z czasem , są smaki do których
Ogrodnik w podróży
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 285Jeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka
bistro mama
Kluski śląskie 173Kluski śląskie, kiedyś dość często gościły na moim stole. Podawałam je do mięs w sosie : zrazów czy bitek. Te zrobiłam z podsmażoną cebulką - były wyśmienite. Składniki : ziemniaki np. 1,5 kg mąka ziemniaczana Sposób wykonania: Ziemniaki umyć obrać i ugotować. Przestudzić, zmielić na maszynce o małych oczkach. Wyłożyć do miski. Podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki
Darcia w kuchni
SAŁATKA Z KISZONYCH OGÓRKÓW 220kawałki. Dodałam do nich plasterki czerwonej cebuli. Do miski powędrowała również marynowana czerwona papryka. Polałam wszystko odrobiną oliwy ,doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Sałatka idealnie pasuje np.do zrazów wołowych . Smacznego
potrawyregionalne