Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Podobnie jak bitki, można przygotować gulasz z dzika , wówczas mięso należy pokroić w kostkę. 700 g szynki z dzika, mąka do oprószenia mięsa, 2 cebule, 500 g oczyszczonych grzybów leśnych* 4 owoce jałowca, gałązka rozmarynu, listek laurowy, 6 ziaren pieprzu czarnego, sól, cukier tłuszcz – smalec
królestwo garówbitki wieprzowe z karkówki w pysznym, naturalnym pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia mięsa. My lubimy wszelakie dania mięsne z wieprzowiny szczególnie polecamy przepis na szynkę duszoną , czy żeberka , zrazy wieprzowe zawijane Jak zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurek (pieprznik jadalny), 2 cebule, mąka do oprószenia, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 8 jagód jałowca, 150 ml wina białego wytrawnego, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi) Bitki, zrazy – to po prostu bite kotlety, uformowane a następnie smażone. Mięso oczyścić z błon, pokroić na grube kotlety. Kotlety ze schabu z dzika delikatnie roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem oraz zmielonym jałowcem
królestwo garówNigdy nie miałam talentu do zawijania zrazów, krokietów i innych tego typu wynalazków, ale przymusowa dieta rozwija, cały czas się uczę. Miałam ochotę na sajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli
Quinoa Raz!Roladki (zrazy) wołowe są ulubionym daniem w moim domu. Może nie robię ich zbyt często ze względu na czas potrzebny do ich przygotowania, ale warto go poświęcić i w efekcie rozkoszować się pysznym daniem. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmuje zawijanie roladek, gdyż samo duszenie nie absorbuje już tak bardzo naszej uwagi. Do przygotowania roladek użyłam tym razem ligawy
Kuchcik gotujegrill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe. Składniki: Wołowina ( dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry ) Sól Pieprz Musztarda francuska 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 300 gram pieczarek Plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 cebula Niewielka ilość oleju Bulion / woda
Smaki EwyPolecam przepis na pyszne zrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni
e-PrzepisyKulinarneAnika za przepis na SERNIK STRACIATELLA Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM 2 miejsce – Ania za przepis na SERNIK Z KOKOSOWĄ NUTĄ, MALINAMI I MALINOWYM GANACHE 3 miejsce – Aneta za przepis na ZRAZY Z PŁATKÓW OWSIANYCH Wyróżnienie ( bez nagrody ) – agpela za przepis na CHLEB NA ZAKWASIE (przepis bardzo ciekawy, ale zabrakło w nim sposobu zrobienia początkowego zakwasu, więc trudny do przygotowania
W mojej kuchniswego nie znacie, cudze chwalicie”, chyba jest w tym ziarenko prawdy. babka ponczowa bulwy "au gratin" bulwy smażone jaja poszetowe obsmażane mazurek orzechowy opiekanki z kartofli pieczeń siekana zrazy z dzika "a la Robert
królestwo garówdzisiaj proponuję roladki z kurczaka z baleronem. Proste w wykonaniu, mogą zastąpić typowe zrazy. Jednak znacznie szybciej się je robi. Oczywiście można dodać do nich jeszcze więcej składników. Ja skończyłam na dwóch dodatkach. Składniki: Filet z kurczaka ( dowolna ilość ) Plastry baleronu ( tyle ile będziemy mieli kotletów ) Ogórki kiszone Sól Pieprz Słodka mielona papryka Suszona pietruszka Olej do smażenia Wykonanie
Smaki Ewymiksujemy blenderem na gładkie pure . Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej ( tak jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno
Ogrodnik w podróżyMąka powinna się zrumienić. Rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać sos z deglasowania patelni i gotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos przetrzeć przez sito, dodać musztardę i sos Worcester do smaku. Zrazy z sosem musztardowym „a la Robert” podałam z kaszą owsianą i szpinakiem. Nie solę mięsa, sól z sosu wystarczy. zastawa
królestwo garówdzisiaj legendarne zasmażane buraczki na ciepło zagościły na moim stole. Prosty i smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do drugiego dania. U mnie w parze z kaszą oraz zrazami. Bardzo tradycyjnie i klasycznie, bez żadnych wydumek, ale ja uwielbiam wracać do starych babcinych i maminych przepisów. Składniki: około 1 kg czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny
na moim stole...pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty (w kuchni królową była Mama). Robił też świetne zrazy wołowe i piętrowe kanapki z niczego. :) Bazowy przepis wzbogaciłam o nutkę chrzanu, świetnie "podkręca" smak całości. Dzięki temu pasta może stanowić np. jedną z pozycji na śniadaniu wielkanocnym
Garniec Magalieschabu a w środku aromatyczne pomidory, pyszna szynka i kremowy, kozi ser. To pyszne danie na rodzinny obiad. Podałam je z pęczakiem bo bardzo lubimy tę kaszę. To takie zrazy zawijane , ale z wieprzowiny, równie miękkie i smaczne. Schab wieprzowy to wdzięczne mięso na rolady - można w nim zamknąć pyszne nadzienie i duszą się szybciej niż te z wołowiny
Smaczna Pyza