zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter. Składniki 300 g czerwonej soczewicy 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 2 ząbki czosnku 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża marchew 1 łyżeczka majeranku 3 pętka kiełbasy śląskiej sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie(...)Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn. Kiełbasę kroimy w pół talarki. Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenSkładniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki i seler obieramy(...)ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Gdy woda się zagotuje zdejmujemy szarą pianę i wrzucamy do niej startą włoszczyznę razem z ziemniakami. Dodajemy całą cebulę, ziele angielskie, pieprz, sól i listki laurowe. Ogórki kiszone ścieramy na dużych oczkach tarki (ze skórką), a następnie podduszamy je na patelni z dodatkiem masła. Gdy warzywa w garnku
Qchnia po prostuPyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni. SKŁADNIKI 1 duży ziemniak, 1 por, 2 szkl. bulionu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka masła, 1 liść laurowy, 3 ziela angielskie, 50 g serka topionego śmietankowego Grzanki: 3 łyżki masła, 3 kromki chleba, czosnek granulowany Dodatkowo(...)czarnuszka WYKONANIE Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy. Grzanki
słodki bratekPrzepis autorski mojego Taty :) Musze przyznać, że placuszki z dodatkiem warzyw, podane z pastą rybną to trafiony pomysł! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 czerwona papryka 1 pęczek rzodkiewki sól i pieprz do smaku ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki mąki 1 jajko 1 puszka makreli w pomidorze olej do smażenia ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej Wykonanie placków: Ziemniaki obrać i zetrzeć(...)tarce, natomiast paprykę i rzodkiewkę rozdrobnić blenderem. Do startych ziemniaków dodać połowę przygotowanej papryki i rzodkiewki, mąkę, bułkę tartą, jajko i przyprawy do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Wykonanie nadzienia: Rybę z puszki rozgnieść dokładnie widelcem, dodać resztę papryki i rzodkiewki, paprykę mieloną i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Tak przygotowany farsz ułożyć
Tradycyjna Kuchniatrzeba ich obierać. Pieczenie dyni podbija jej smak, a puree z niej przygotowane możecie przechowywać przez kilka dni w lodówce (3-4) lub zamrozić. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g puree z dyni 1 jajko 120 g mąki pszennej+do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz gałka muszkatołowa Dodatki: masło świeże listki szałwii tarty parmezan Przygotowanie: Ugotowane(...)ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki. Rozgniatamy. Do ziemniaków dodajemy puree z dyni, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Mieszamy. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej, na podsypanej mąką stolnicy, formujemy wałek, który dzielimy na mniejsze części (kopytka). Każdą kluskę turlamy na desce
Smakowity Blog Kulinarnyszklanki płatków kukurydzianych 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych 1 łyżka lnu mielonego sól, pieprz, przyprawa do ryb olej do smażenia Chipsy: 2 duże ziemniaki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy(...)talerz. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Gotowe kotleciki odkładamy na talerz i przystępujemy do robienia chipsów. Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty). W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Następnie wykładamy
Kuchnia MagdaLenyLangosze to tradycyjne węgierskie placki przygotowane z ciasta drożdżowego z dodatkiem ziemniaków. Zwykle podaje się je ze śmietaną lub sosem czosnkowym i serem oraz innymi dodatkami wg uznania. Moja Oliwka twierdzi, że bez dodatków smakują trochę jak pączki ;) Ciasto na langosze: 500g mąki pszennej 14 g drożdży instant (2 op.) 3 płaskie łyżki cukru łyżeczka soli 200 g ugotowanych(...)ziemniaków ok 400 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju Sos czosnkowy: 1/2 szkl gęstej kwaśnej śmietany 1/2 szkl majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ok 15-20 dag sera żółtego olej do głębokiego smażenia Ciasto: Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Wymieszać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do mąki. Wlać olej i tyle ciepłego mleka aby otrzymać gładkie
Smakołyki Asikucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata masłowa - w opisie, zielenina - ile potrzeba mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste, pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz(...)następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić z 5 minut SAŁATA: liście sałaty porwać na strzępy, wlać jogurt 200 ml wymieszany do smaku z cukrem, solą, pieprzem, octem winnym, ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem, podać mielonego z ziemniakami, sałatą posypane koperkiem i szczypiorkiem - syty, apetyczny i dość szybki obiad.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz(...)jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika
Cooking Monsterwymuszała wylegiwanie się w pierzach :P Składniki 2 kotlety schabowe (po 200 g) 20 g smalcu 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 300 g ziemniaków 200 ml słodkiej śmietany natka pietruszki 3 łyżki oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso solimy, oprószamy pieprzem. Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy(...)stron, na rozgrzanym smalcu. Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy. Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style
R'n'G Kitchensposób na jej wykorzystanie. Smaczne kąski, kotleciki czy jeszcze inaczej. Zwał jak zwał...idealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem. Mniam... Składniki; 1 średnia cukinia 3 ziemniaki ok pół szklanki startego żółtego sera sól, pieprz, chili lub słodka papryka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej) 3 ząbki czosnku 1 jajko(...)Przygotowanie; Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda to nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.posypałam posiekaną natką, czarnuszką i ostrą papryką. Tak wyglądają placki XXI wieku! A jak smakują! Placki ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, czarnuszką i ostrą papryką Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 średniej cebuli 1 jajko 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 1/3 łyżeczki soli 1 kubeczek serka kremowego ze szczypiorkiem do posypania czarnuszka ostra papryka w proszku posiekana(...)natka z pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i przekładamy najlepiej do malaksera razem z obraną cebulą. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przekładamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy mąkę oraz sól. Mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy podobnej wielkości placki. Osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy, zaraz po przygotowaniu, z serkiem kremowym, posypane czarnuszką
Moja smaczna kuchniabardzo smaczna, a co ważne szybka w przygotowaniu. A więc, do dzieła :) Składniki: -4 kawałki mięsa z udźca indyka ( może być również z udek kurczaka ) -4 średnie ziemniaki -6 małych pomidorów -dwie nieduże marchewki -jedna mała cukinia ( ok.12 cm ) -jedna czerwona papryka -dwie małe cebule -2-3 ząbki czosnku -oliwa lub olej -suszony rozmaryn -sól, pieprz -dwa ziarna ziela(...)angielskiego -dwa liście laurowe Potrzebny będzie głęboki garnek i patelnia. Przygotowujemy wszystkie składniki: Mięso kroimy w niedużą kostkę, rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na rumiano. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w niedużą kostkę, oczyszczoną marchewkę oraz czosnek w talarki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę. Cukinii nie obieramy ze skórki, odkrawamy tylko piętki
Kulinarne przemysleniarobiłam knedli, zawsze robiły to mama albo babcia, nie odczuwałam potrzeby. Pojawienie się Najcierpliwszego, który okazał się być miłośnikiem knedli, zmusiło mnie do stanięcia w szranki z kulą z ziemniaków. Nie byłabym sobą, gdybym nie pokombinowała. I powiem wam, że lubię, jak moje kombinowanie skutkuje pustymi talerzami, maślanym wzrokiem i prośbą o dokładki. Przed Państwem knedle ze śliwkami, orzechami, jabłkiem(...)miodem. Myślicie, że brzmi dziwnie? Może, ale spróbujcie a gwarantuje wam, że będzie to Wasz ulubiony sposób robienia knedli. Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej 3 jajka mąkę pszenną (około 1,5 szklanki) 15 śliwek 1 kwaskowate jabłko garść dowolnych orzechów 1 łyżkę brązowego cukru 1 łyżkę miodu łyżeczkę pasty waniliowej lub ziarenka z jednej laski wanilii ½ łyżeczki
ladykitchenSmaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko. 500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki(...)jogurtu naturalnego pestki dyni groszek ptysiowy Dynię i ziemniaki pokroić w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę z czosnkiem,lekko przysmażyć. Dodać dynię i ziemniaki,chwilę smażyć,dodać starty imbir i kurkumę,zalać bulionem i gotować ( ok.10-15 minut) aż warzywa zmiękną. Całość zmiksować blenderem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić kremem
Kolorowa kuchnia Elki