Zielone, aksamitne puree brokułowe z dodatkiem ziemniaków i szpianaku spokojnie może robić za samodzielne danie. A najlepiej smakuje z kwaśnym mlekiem. Puree może być również dodatkiem do mięsnego obiadu. Ja uwielbiam brokuły, mogę jeść je w każdej postaci. Takie puree robiłam raz na drodze eksperymentu kulinarnego i wyszło pyszne(...)dodatkowo zielony kolor na talerzu nastraja optymistycznie. My jedliśmy jako dodatek do duszonego królika . Składniki: • 4 ziemniaki • 1 duży brokuł • garść liści szpianaku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: • Zagotować posoloną wodę, dodać obrane, pokrojone ziemniaki i gotować 15 minut. • Nastepnie dodać pokrojonego na różyczki brokuła, cukier, i gotować
To co kochamBardzo udany recykling mięsa z kaczki z rosołu. Powstał smaczny pasztet z kaczki, bez glutenu i bez jajek. Zamiast bułki dodałam gotowane ziemniaki, a zamiast jajek mielone siemię lniane. Oczywiście jeśli możecie wszystko jeść, to można dodać 1 bułkę namoczoną i zmieloną oraz 3 jajka. Pasztet najlepiej kroi się po całkowitym(...)ostudzeniu. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu, u mnie bez marchewki, bo zjedliśmy ją z rosołem • 3 ziemniaki ugotowane • 1 szklanka śmietanki 30% • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego • 1 szklanka śliwek suszonych • sól, pieprz do smaku • gałka muszkatołowa • 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki
To co kochamzostała wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych jako danie… śląskie. Obojętnie gdzie to było ale dawniej gospodyni szła do ogrodu, wyrywała główkę kapusty, wykopała kilka ziemniaków, kilka cebul i marchewkę, a ze spiżarni wzięła kawałek słoniny lub boczku i w godzinę miała gotowy obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu(...)sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz • 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. • Dodać obrane
To co kochamsię w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych. Składniki: Kluski • mała miseczka ugotowanych ziemniaków – ok. 2 szklanki puree • mąka ziemniaczana • sól do smaku Sos makowy • 3 łyżki gotowej masy makowej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2-3 łyżki miodu • bakalie wg uznania(...)mnie rodzynki, morele, płatki migdałowe, orzechy włoskie Wykonanie: Kluski • Puree ziemniaczane zagnieść w kulę, rozpłaszczyć ją i podzielić na 4 części. Z jednej części wybrać ziemniaki i uzupełnić mąką ziemniaczaną. • Zagnieść ziemniaki z mąką i szczyptą soli. • Rozwałkować ciasto i wycinać małe gwiazdki. • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia
To co kochamktórej jest zamknięta. Taka zupa smakuje również z czosnkowymi grzankami. Składniki: • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli • 1 cebula • 1/2 małego pora • kawałek selera • 2 pietruszki • 4 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 3 liście laurowe • sól, pieprz, • 5 łyżek oleju do smażenia • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora i czosnek(...)plasterki. • Seler i pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, por i podsmażyć, dodać czosnek, pietruszkę, seler. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, liście laurowe, gotować ok. 10 minut. • Do zupy wrzucić ziemniaki
To co kochamkrem na bazie białych warzyw, w tym kopru włoskiego. Lekki krem można zagęścić podając gotowany ryż jako dodatek. Składniki: • 1 koper włoski • 2 pietruszki • 1 seler • 4 ziemniaki • 1 cebula • pęczek koperku • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie: • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. • Seler(...)pietruszkę obrać i pokroić w talarki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, bulwę kopru włoskiego też pokroić w kostkę. • Rozgrzać 5 łyżek oleju, wrzucić cebulę, podsmażyć, dodać pietruszkę, seler i koper włoski. Podsmażyć ok. 1 minuty. • Wlać ok. 1 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz i gotować ok. 10 minut. • Do zupy
To co kochamrazem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 1 cebula, kawałek pora • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane • 2 liście laurowe • 3 łyżki(...)sosu sojowego • 3/4 szklanki mleka • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać
To co kochamjest proste i mało pracochłonne, ale... Wymaga czasu :) To pyszne połączenie racuchów z plackami ziemniaczanymi, podane na słodko z musem jabłkowym smakuje wybornie! Opłaca się zaczekać :) Składniki: 2 ziemniaki 11/2 dag drożdży ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki stopionego tłuszczu 1 łyżka gorącej wody szczypta soli cukier do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować(...)utłuc. Drożdże, cukier rozpuścić w ½ szklance ciepłej wody i dodać do ziemniaków, wymieszać i odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Następnie wsypać mąkę, posolić do smaku, dokładnie wymieszać i znowu odstawić do wieczora. Do ciasta wbić jajko, wlać tłuszcz i rozpuszczoną w jednej łyżce gorącej wody sodę. Dokładnie wymieszać, formować placki i smażyć powoli na lekko wysmarowanej tłuszczem patelni
Tradycyjna Kuchniakiedy został mi nadmiar "ruskiego" farszu a okazały się tak świetne, że były prośby o dokładkę:). 2 arkusze ciasta francuskiego jajko do smarowania 150g boczku Farsz: 500g ziemniaków 500g twarogu półtłustego 3 cebule sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Cebulę i boczek kroimy. Na suchej patelni podsmażamy boczek a kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy cebulę. Smażymy(...)miękkości, co jakiś czas podlewając wodą. Ziemniaki rozgniatamy razem z twarogiem, dodajemy cebulę, boczek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. 2. Każdy arkusz ciasta francuskiego kroimy na 8 równych prostokątów. Na środek 4 z nich układamy dużą ilość farszu, przykrywamy pozostałymi kawałkami ciasta (dla efektu wizualnego możemy je ponacinać). Brzegi mocno dociskamy widelcem, smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni
Szefowa kuchniProsty przepis na zapiekankę ziemniaczaną, która zachwyci każdego! Składniki: 1 kg ziemniaków 3 białe cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz i na tej samej oliwie podsmażyć posiekaną cebulę. Następnie do cebuli wlać(...)wino i wymieszać z przecierem i bułką tartą. Połączyć z ziemniakami, przyprawić do smaku. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna Kuchniaklopsiki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka śmietany 18% 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz Składniki na zupę: 4 listki laurowe 1 marchew 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/4 sporego selera 1/2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki 1 garść świeżych liści bazylii 2 łyżki koperku 1 łyżka dymki 1 łyżka śmietany do zabielenia 2 litry wody 1 kostka rosołowa(...)warzywna - opcjonalnie sól pieprz Najpierw zupa :) Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki Pietruszkę i seler obieramy, myjemy i jak kto woli: albo ucieramy na tarce o dużych oczkach albo kroimy w większe kawałki. U mnie ta druga opcja. Potem wyjmuję z zupy Bazylię, dymkę, koperek - siekamy Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, mieloną
Szczęśliwa kuchniauzupełniają wrażenia. Babka ziemniaczana jest takim smakiem. Przygotowywała ją moja Babcia. Teraz robi ją Mama. Za każdym razem jest to domowa uczta. Składniki (na dwie blaszki pasztetowe ): 2 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag boczku, ewentualnie podgardla chudego lub mięsa ulubionego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka. Doprawiamy solą(...)smaku. Porządnie mieszamy. Na patelni podsmażamy boczek/mięso/podgardle, dodajemy cebulę i czosnek. Po ich zeszkleniu wlewamy gorące do masy ziemniaczanej jednocześnie mieszając. Wytopiony, gorący tłuszcz zaparza nasze ziemniaki. Masę wlewamy do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Pieczemy ok. 1,5 godz. w temperaturze 180 stopni. Babka gotowa. Najpyszniejsza jest wprost po zrobieniu jednak odsmażana na patelni też jest boska. Mama zawsze
Kuchnia po mojemuCiasto dojrzewające na piernik staropolski już „leżakuje” w lodówce, ciasto na pierniczki również, więc żeby piernikowy smak poczuć przed świętami upiekłam te pyszne, mięciutki pierniczki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które udekorowałam lukrem, polewą czekoladową i obsypałam kolorową posypką. Pierniczki są idealne do zjedzenia teraz, zaraz... w każdej chwili Składnik na około 120 sztuki: 250 g miodu prawdziwego 150 g cukru(...)masła (min. 82 %) 250 g ziemniaków ugotowanych, przetartych przez praskę 500 g mąki tortowej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko (ze wsi) Ponadto do wykonania lukru: cukier puder odrobina wody Do wykonania polewy czekoladowej: 80 g dobrej czekolady 18 g dobrego masła (min. 82%) Wykonanie: Miód, cukier i masło zagrzałam
Kuchnia u KrysiSmaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką
słodki bratek