mięsa wołowego z kością -1/2 kg buraków -1/2 szklanki suchej fasoli -pęczek włoszczyzny:marchewka, pietruszka, zielona część pora, kawałek selera, cebula -4 ziemniaki -sól, pieprz -dwa listki laurowe -dwa ziela angielskie -1/2 szklanki śmietany 18% -zielenina do posypania Mięso wraz z oczyszczoną włoszczyzną zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła składniki, dodajemy ziele angielskie(...)zalewamy wodą tak, aby tylko przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Kiedy mięso będzie już miękkie, wyciągamy go razem z warzywami. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 15-20 minut. Mięso i warzywa, oprócz pora i cebuli, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Dodajemy wraz z wywarem miękką fasolę i buraki. Odstawiamy
Kulinarne przemysleniakrem jest delikatny, kremowy, ale dzięki imbirowi również bardzo rozgrzewający. Taka zupa najlepiej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Składniki: 600 g dyni Hokkaido 2 marchewki 3 ziemniaki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1L bulionu 100 ml śmietany masło/olej do smażenia świeży imbir sól, pieprz, Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć i obrać. Dynie oraz ziemniaka pokroić(...)drobną kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę z marchewką, gdy zrobią się szkliste, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wszystko razem jeszcze podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, dodać dynie, ziemniaki i wlać bulion, ugotować do miękkości. Gdy warzywa będą gotowe zmiksować. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz świeżym starytm imbirem. Zupę rozlewamy do talerza, dodajemy kleks śmietany oraz grzanki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprostu doskonała dla gości. Taką sałatkę przygotowywałam jeszcze na studiach. Zawsze się sprawdzała. Minimum składników i pyszny smak. Czasem nie trzeba nic więcej. Polecam spróbować Składniki: 2 jajka 1 ziemniak 3 małe ogórki kwaszone 1/2 czerwonej spiczastej papryki około 2 cm pora 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej (u mnie Skworcu) około 4 łyżki majonezu sól himalajska do smaku (u mnie Skworcu(...)pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Skworcu) Przygotowanie: Ziemniaka gotujemy w łupinie, a jajka na twardo. Jajka obieramy i kroimy w kostkę (ja używam sitka do warzyw (krajarki)). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Kolejno kroimy obranego i przestudzonego ziemniaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, posiekanego pora i 1/2 łyżeczki wędzonej słodkie papryki. Na koniec dodajemy majonez oraz doprawiamy
Słodkie okruszkizdrowej zupy. Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula 3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę(...)kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić i gotować ok 20 min,następnie dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki,dorzucić starte warzywa oraz ząbki czosnku - całość gotować do momentu,aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania możemy mięso wyciągnąć,pokroić na mniejsze porcje i ponownie wrzucić do zupy
Niespełnione zdolności kulinarneporze roku często przygotowuję dania jednogarnkowe, które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią. Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą(...)posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki i kostki ziemniaków. Dusimy do miękkości ziemniaków. Możemy zagęścić mąką i śmietaną
Z Majeczką w kuchnikraj wegetariański i taka wersja ziemniaczana jest tradycyjnym i popularnym hinduskim daniem. Proste składniki, swojskie można powiedzieć, a efekt lekko egzotyczny, a przy tym smaczny. Składniki: 400 g małych ziemniaków (najlepiej typu sałatkowego) 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka ciętej fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone) 1 łyżka masła 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka garam(...)masali 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1 bulionetka (do duszenia warzyw lub bulion warzywny) 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę ugotować al dente (osobno). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Dodać czosnek roztarty z 1 łyżeczką soli oraz garam masalę i kumin. Smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ziemniaki i fasolkę. Wymieszać i podsmażyć kolejne
zadanie-gotowaniegnocchi najczęściej robię z dodatkiem sosu pomidorowego i mozzarelli, ale genialnie smakują także z pesto lub jako dodatek do dań mięsnych… Gorąco polecam SKŁADNIKI: 1 kg mięsistych ziemniaków 1 duże jajko 250 g mąki ryżowej 30 g mąki ziemniaczanej sól Ziemianki umyj i ugotuj w łupinach (duże gotują się 35-40 minut). Gorące i ugotowane obierz ze skórki(...)nadziałam je na widelec i obierałam jeszcze bardzo gorące). Ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiksuj blenderem. Na stół wysp mąki, dodaj ziemniaki, sól i jajko. Ciasto zgarniaj do środka i szybko połącz je ze sobą. Ciasta na gnocchi nie wyrabiaj – wymieszaj jedynie składniki.Uformuj kulę, a następnie formuj wałeczki o średnicy 2-3 cm. Waleczek pokrój na kawałki o grubości
Kuchnia bezglutenowaZapomniany post wiosenny ... ale w sumie zawsze możemy użyć mrożonego groszku ;) udko z kurczaka włoszczyzna 3 średnie ziemniaki szklanka groszku świeżego lub mrożonego kilka różyczek kalafiora sól i pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar ( klik ). Ziemniaki obrać, umyć, pokroić i dodać do wywaru - gotować do miękkości, ok dziesięć minut przed końcem gotowania dodać groszek i kalafior. Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć(...)wywaru. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać do zupy ugotowaną marchew pokrojoną w talarki i wraz z pokrojonym drobno mięsem. Doprawić solą i pieprzem
Atlas Smakówjednogarnkowe. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą i gotować do miękkości żeberek. Wywar przecedzić, żeberka odłożyć. Włoszczyznę(...)można wykorzystać do zrobienia sałatki. Kapustę kiszoną pokroić (o ile jest zbyt kwaśna, można ją wypłukać). Do gorącego wywaru włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Pozostawioną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki, marchewkę i podzielone na porcje żeberka włożyć do zupy
królestwo garówBardzo dziękuję również Monice, która cierpliwie wszystko mi tłumaczy :) Wiem, że po świętach każdy odpoczywa po obfitej wyżerce i dlatego proponuję przepis na pyszny chleb na drożdżach z dodatkiem ziemniaków, dzięki którym długo utrzymuje świeżość. Muszę też dodać, że przepis został wyróżniony w konkursie kulinarnym z Młyn Kopytowa 16.00 16.00 Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 400g mąki pszennej 250 ml wody 100g ugotowanych ziemniaków 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 10g świeżych drożdży Wykonanie: Zrobić zaczyn z drożdży, cukru oraz 100ml ciepłej wody i pozostawić na 15 minut
W garach u Gositanią sałatkę, która smakuję naprawdę wybornie, a składniki są tak banalne, że pewnie większość z Was ma je w domu, tak więc zapraszam do kuchni!. Składniki: - 8 średnich ziemniaków - 5 jaj - 30 dag dobrego wędzonego boczku - 4 łyżki kukurydzy, groszku lub fasoli z puszki - 8 średnich kiszonych ogórków - pęczek szczypiorku - 3 łyżeczki majonezu - 3 łyżeczki musztardy - sól i pieprz(...)Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach z jedną łyżeczką soli. Studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Boczek pokrojony w słupki obsmażamy na rumiano i dodajemy do ziemniaków. 2. Następnie dodajemy jeszcze ogórki pokrojone w kostkę oraz drobno posiekany pęczek szczypiorku, musztardę, majonez, kukurydzę i przyprawy, mieszamy
Apetyczna babeczkapomocą. Z wędzonym łososiem, beszamelem, musztardą i oscypkiem, które komponują się ze sobą wyśmienicie. Danie jest łatwe do zrobienia, dlatego polecam wypróbować :) 3-4 porcje: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków ok. 120 g łososia wędzonego na gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki(...)muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki
Mienta blogtych przeziębionych zupa krem z dyni z imbirem będzie naturalnym lekiem na całe zło :) SKŁADNIKI: (4 PORCJE): Ok. 600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4-5 średnich ziemniaków, ok 200 g 25 g masła 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 2 łyżeczki świeżego startego imbiru 1 łyżeczka imbiru w proszku Pół łyżeczki płatków(...)pomidor Ok. 2 szklanki bulionu 1 szklanka mleka DODATKI: prażone pestki dyni jogurt naturalny/ śmietana 18 % PRZYGOTOWANIE: Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w grubszą kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę. W dużym garnku zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plastry czosnek. Następnie dodać do garnka dynię i ziemniaki
Calzonella.comwarzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali. Tak nasze organizmy reagują(...)połączenia. Co dla wielbicieli ziemniaków? Można je połączyć z warzywami opiekanymi czy grillowanymi, lub pod postacią surówek. Do tego sos na bazie naturalnego jogurtu i świeżych ziół. Kolację dobrze jest zjeść na 3-4 godziny przed snem. I nie dajcie się wkręcić, że po 18.00 nie wolno już nic jeść. Godzina ostatniego posiłku niech będzie uzależniona od tego, kiedy kładziemy
Codzienna kuchnia niecodziennatakimi resztkami zrobić. A resztki doskonale nadają się na różne kotleciki. Bardzo lubię na kanapce połączenie wędzonych rybek z puszki i twarogu. Gdy dodamy do tej mieszaniny ugotowane ziemniaki, powstanie naprawdę coś pysznego. Ziemniaki, twaróg i kilka szprotek, to dobre trio. Takim zestawieniem można nadziać pierogi, lub dodać jajko i mąkę i usmażyć kotleciki, które smakują i na ciepło(...)zimno z sosem majonezowym, czy tysiąca wysp. Kotleciki ziemniaczane z twarogiem i szprotkami 180g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 90 g twarogu 3 szprotki z puszki winter sprouts 1 łyżka kaszy manny 30 g mąki 1 małe jajko 1-2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (łyżką, ręką lub widelcem). Formować dłońmi kotleciki i smażyć
Posadzone i zjedzone