SKŁADNIKI: 2 marchewki kawałek bulwy selera mała cebula ząbek czosnku łyżka kurkumy 3 ziemniaki 1 młoda cukinia solidna garść rzeżuchy sól łyżka oleju kokosowego 2 łyżki śmietanki kokosowej garść płatków kokosowych WYKONANIE: Marchewki, selera i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki. Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut(...)rozgrzanym oleju kokosowym, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Warzywa oprószyć kurkumą, mieszając smażyć minutę. Dodać ziemniaki i cukinię, zalać taką ilością gorącej wody, aby warzywa były przykryte. Ugotować do miękkości. Do warzyw dodać solidną garść rzeżuchy – im więcej, tym zupa będzie ostrzejsza – całość zmiksować. Doprawić do smaku solą i śmietanką kokosową. Płatki kokosowe zrumienić na suchej patelni. Zupę
Kuchenne zapiski EdytyLekka, słodka, idealna dla malucha i dla kogoś na diecie. Kremowa zupa warzywna ze słodkim ziemniakiem. Super sprawa dla wegetarian. U mnie jednak wersja z tzw. wkładką w postaci klopsików czyli coś dla mięsożerców. Składniki: zupa 1 duży słodki ziemniak ( batat) 2 małe ziemniaki 1 mały por kawałek selera 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki 2-3 liście laurowe kilka
Pysznie & Pięknieokolicach Zamościa i Lublina w różnych konfiguracjach, gdzie soczewica jest bardzo popularnym składnikiem wielu dań. I dalej są, tylko nie wolno, pod żadnym pozorem nazwać ich werbkowickimi :) Składniki: - soczewica - ziemniaki - cebula - bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Soczewicę i kilka ziemniaków ugotować. Zmielić razem. Do masy dodać podsmażoną, drobno pokrojoną cebulę, formować płaskie placki i smażyć na oleju. Można przed smażeniem panierować(...)bułce tartej. Ziemniaki pełnią tylko funkcję lepika, więc znacznie mniej niż soczewicy, ale nie za mało, żeby nam się nie rozwaliło. Jeśli masa nie będzie satysfakcjonująca to dodać jeszcze jednego
Kryzysowa Książka Kucharskabiorąc, coś podobnego, ale ze znaczni ładniejszą nazwą. Chciałbym napisać, że z ciekawszą historią, ale nikt za bardzo nie zna historii tego dania. Składniki: - jakieś parówki - cebula - koncentrat pomidorowy - ziemniaki Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy razem z pokrojonymi w plasterki parówkami. Zalewamy wszystko koncentratem pomidorowym i rozrzedzamy trochę wodą. Podajemy z ziemniakami
Kryzysowa Książka KucharskaNastępnie do tego dolewało się mleka i trochę się soliło. Za okupacji nie było masła to się nie dawało, ale teraz się trochę daje. Myśmy to przeważnie jedli z ziemniakami. Do tego chleb. Na wsi to jedli z białym serem, bo jednak mleka było więcej. U nas mleko było na kartki, ale takiej jakości, że było koloru szarego. Czasami, żeby(...)tych królików to się czasem krew brało i robiło czarninę. Bardzo dobra, wspaniała czarnina. Dawało się tam jabłka, śliwki, gruszki, najczęściej z suszu. Albo się ją jadło z ziemniakami albo z kluseczkami. Inaczej to się nazywa Czarna Polewka . Jak na przyjęciu dostaniesz taką polewkę to już na drugi raz nie masz co przychodzić :) Przez cały tydzień, obiad to był eintopf
Kryzysowa Książka KucharskaCóż można zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków(...)Pieczarki i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż do miękkości pieczarek. Posolić i popieprzyć do smaku. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę. Dodać tą 1/4 część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni
Amatorka kuchennaSKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego np z indyka 20 dag sera żółtego tartego 250 ml przecieru pomidorowego 2 cebule czerwone Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, papryka czerwona, natka pietruszki, bazylia suszona PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Studzę i kroję w plastry. Cebulę obieram i kroje w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni wylewam(...)olej. Smażę cebulę na rumiano. Dodaję przyprawy. Mięso mielone smażę z dodatkiem przypraw a następnie dodaję przecier pomidorowy, duszę jeszcze ok 10 min. Następnie w naczyniu żaroodpornym układam warstwowo ziemniaki, cebulę, mięso. I ty ak do wykończenia składników. Na koniec posypuję serem żółtym. Piekę
Gotowanie Patkibędziesz mieć problemu, co zrobić z pozostałą połową puszki groszku. Jak przygotować sałatkę warzywną? Składniki na sałatkę jarzynową Eli: 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki cebula 2 ogórki kiszone mały zielony ogórek pół czerwonej papryki po pół puszki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej 4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny pieprz i sól Jak przygotować sałatkę jarzynową ? Marchewkę(...)pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zostawiamy do ostudzenia. Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kosteczkę. Mieszamy wszystkie warzywa w dużej misce. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, pieprze i solą. Dodajemy sos do sałatki. Tymczasem Anya Von Bremzen opowiada w swojej książce historię sałatki warzywnej. W Rosji nazywa się z francuska: Olivier
Ugotowane pozamiataneświąteczna sałatka, która zdecydowanie wyróżnia się smakiem i zostaje w pamięci na długo! Jedna z lepszych sałatek śledziowych jakie jadłam, w tym roku obowiązkowo na wigilijnym stole. Składniki: 500g ziemniaków 400g śledzi matjasów z solanki 3 duże ogórki kiszone (ok. 300g) 4 jajka 1 cebula szalotka 1 duże jabłko lub dwa średnie (ok. 300g) sos 200g majonezu 200g jogurtu(...)wlewamy nową wodę. Następnie śledzie zalewamy mlekiem i moczymy przez 30 minut, dzięki temu będą delikatniejsze i bardziej kruche. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka
Gotowanie i blogowanieDoskonała także za każdym razem, gdy po ugotowaniu rosołu zostaną nam warzywa :) My staramy się ją zawszę troszkę modyfikować i łączyć z innymi składnikami, czasem robimy też wersję bez ziemniaków. Przepis, który znajdziecie poniżej to najbardziej klasyczna jej wersja, jednak zawierająca jeden dodatkowy składnik, a mianowicie: śliwki w occie. Ich słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z całością. Dodanie śliwek(...)bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka na twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki, pietruszki, seler
MyCookBook.plktóry jest w przeciwieństwie do klasycznego, dużo lżejszy, ale właściwości rozgrzewające, ma na tak samo wysokim poziomie. SKŁADNIKI: 2 l bulionu - opcjonalnie * 1/2 kapusty pekińskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka natka pietruszki - opcjonalnie 4 wędzone frankfurterki lub kabanosy (ok. 20 dag) ** 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 kminku(...)chemii, ** można zastąpić cienką kiełbasą, najlepiej wędzoną, ewentualnie wędzonym boczkiem Do garnka wrzucamy posiekaną kapustę, pokrojoną marchew i pietruszkę. Dodajemy przyprawy i zaczynamy gotować pod przykryciem. Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Ważne, aby ich nie płukać po pokrojeniu, powstała skrobia nieco zagęści zupę. Dodajemy do gotującej się zupy ziemniaki. Kroimy frankfurterki i natkę pietruszki i również dorzucamy
Kuchnia od dwojgaSkładniki: woda 3 litry, żołądki indycze 10 sztuk, warzywa mrożone 1 opakowanie, ziemniaki 5 sztuk, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kapusta biała 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, buraki 6 średnie, fasola biała z puszki 1 puszka, majeranek 1 łyżka, pieprz czarny mielony - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba w małej ilości wody zagotować żołądki i wylać(...)wodę, opłukać żołądki, teraz żołądki zalać wodą, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, gotować do miękkości żołądków wsypać pokrojone ziemniaki, kapustę, starte na dużych oczkach buraki, wsypać mrożoną mieszankę z brukselką i gotować do miękkości ziemniaków, wsypać kucharka z puszki wlać fasolkę z zalewą, doprawić majerankiem, pieprzem, podawać ze śmietaną lub jogurtem - rozgrzewająca i sycącą zupa..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKijowie, mówiła że obie te sałatki można kupić gotowe dosłownie wszędzie. Pakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :) Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary(...)się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego
Trzeci talerzpolędwiczką wieprzową , yummy . Polecamy . Składniki 500 g polędwiczek wieprzowych sól pieprz tymianek rozmaryn 250 g prawdziwków ząbek czosnku 2 łyżki oliwy łyżka masła kilka pomidorków koktajlowych 2 średnie ziemniaki Przygotowanie Polędwiczki pokroiłem na plastry. Rozbiłem lekko ręką. Mięso natarłem pokruszonym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i oliwą. Oliwą na koniec koniecznie, gdyż zamknie ona pory mięsa(...)zamarynowane mięso zgrillowałem , doprawiłem solą i pieprzem. Prawdziwki pokroiłem na podłużne plastry. Na patelni rozgrzałem masło, poddusiłem czosnek i usmażyłem grzyby Zgrillowałem pomidorki koktajlowe. Na oliwie usmażyłem talarki ziemniaków. Na talerzu ułożyłem równolegle usmażone ziemniaki, zgrillowane polędwiczki , posypałem posiekaną natką. Dodałem pomidorki w towarzystwie ulubionego sosu
R'n'G Kitchenbulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu(...)pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę
Ugotowane pozamiatane