trzeba spędzać dużo czasu na przygotowaniach. Lubię eksperymenty. To jedno z wielu dań ,które powstało szybko i było nad wyraz smaczne i kolorowe. Składniki podudzia z kurczaka kilka czerwonych ziemniaków warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex sos z mango ,morelami i kolendrą pieprz i sól do smaku Podudzia umyj i przełóż do szklanej miski, dodaj kilka łyżek sosu(...)mango. Obtocz mięso i włóż na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc. Na drugi dzień rozgrzej patelnię, wrzuć podudzia i kilka cząstek obranych ziemniaków. Ziemniaki w moim przepisie są tylko dodatkiem- to opcja. Patelnię przykryjcie. Po 5 minutach wsypcie zawartość mrożonek Hortex na wierzch i przykryjcie patelnię. Można dosmaczyć oliwą z oliwek. Kiedy wszystko zmięknie, przemieszaj całość i ponownie
Z Kuchni Do Kuchnikremówkę – zupa będzie gęstsza, ale też cięższa 2-3 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie 200 g kukurydzy – świeżej, mrożonej lub z puszki 4 -5 pieczarek – pokrojony w plasterki 50 g mąki sól, pieprz(...)jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga, nie doprowadzać do wrzenia!) mieszając, żeby zupa nie przywierała do dna. Zmniejszyć ogień i gotować około 10-15 minut
Pociąg Do KuchniSkładniki: - ok. 600g karkówki wieprzowej - 2 cebule - ok. 10 plastrów boczku wędzonego - 3 duże marchewki - ok. 10 średnich ziemniaków - 3 łyżki oleju - przyprawy: papryka słodka i ostra, sól, oregano, tymianek Sposób przygotowania: 1. Z oleju i przypraw zrobić marynatę i nasmarować nią pokrojoną w plastry karkówkę. 2. Cebulę kroimy w piórka, marchew- w plastry, ziemniaki- w pół plastry(...)plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcaSkładniki: - ok. 15 sporych ziemniaków - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki oleju rzepakowego - 4 plastry boczku - pół cebuli - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. 2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajka. Łączymy składniki. 3. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Dzięki olejowi nie będą się sklejać
Od łyżki do widelcaTakie proste danie, a jakie smaczne <3 Siła tkwi w prostocie ;) Składniki 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 główki kapusty włoskiej 100 g słoniny wędzonej 200 ml bulionu warzywnego 1 pełna łyżka mąki sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 2/3 ziemniaków obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Studzimy i mielimy. Następnie dodajemy pozostałą ilość ziemniaków, startą na „papkę”, jajko i mąkę. Ciasto dokładnie wyrabiamy, formujemy kluski i gotujemy w osolonym wrzątku, przez 2-3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Słoninę kroimy w kostkę, roztapiamy. Na tłuszcz wrzucamy posiekaną kapustę, chwilę podsmażamy, cały czas mieszając by nam nie przywarła do garnka. Następnie zalewamy gorącym
R'n'G KitchenPrzygotowanie zupy w takiej wersji jest dość szybkie i nieskomplikowane. Nie gotowana na wywarze mięsnym -dlatego uważam, że jest zdrowa i lekka :) Składniki : 4 ziemniaki 2-3 łyżki drobnej kaszy mała marchew, taka sama pietruszka kawałek selera, liść laurowy sól, pieprz, zioła prowansalskie masło klarowane Przygotowanie : Do ok. 1 i 1/2 l. wrzącej wody wsypać kaszę, wrzucić pokrojone drobno(...)ziemniaki, dołożyć liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego, gotować do lekkiej miękkości ziemniaków Marchew zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle, dołożyć do zupy, wsypać drobno pokrojony seler, zetrzeć pietruszką, przesmażyć również na maśle- dodać do zupy, gotować do miękkości wszystkich warzyw Doprawić do smaku solą, pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi. Użyłam drobnej kaszy ponieważ lubię, gdy prawie się
Proste PotrawySkładniki: woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 6 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, kapusta biała 1/2 główki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, masło 2 łyżki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki włoszczyznę obraną w rozdrabniaczu rozdrobnić(...)wsypac do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę białą, kostki rosołowe drobiowe, zagotować gotować do miękkości ziemniaków, pod koniec gotowania dodać kucharka, papryki, pieprz ziołowy, czosnek granulowany na koniec wsypać czosnek niedźwiedzi - zupa jest pyszna, aromatyczna, lekka.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI na 2 porcje: 4 jajka 20 dag pieczarek 2 szalotek 50ml wody Olej do smażenia np. rzepakowy Dodatkowo np ziemniaki 1 łyżka wegety Pieprz Sól PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję, i kroję w drobną kostkę. Szalotkę obieram i również kroję w drobną kostke. Na patelni rozgrzewam olej a nastepnie dodaję pieczarki i szalotke, posypuję wegetą i pieprzem, smażę(...)rumiano. Następnie dodaję ok 50 ml wody i duszę aż cały płyn wyparuje. Jajka rozbijam na rozgrzanej patelni, doprawiam solą i pieprzem. Ja podaję z ugotowanymi ziemniakami. Na ziemniaki kładę jajka a następnie pieczarki. Smacznego
Gotowanie PatkiStoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów, polecam i zapraszam do sklepu on line http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/kasza-jeczmienna-mazurska-ekstra-400-torebki-p-3687 . Składniki : 1 pętko dobrej podsuszanej kiełbasy kawałek wędzonego boczku 4/5 ziemniaków 2 marchewki 1 woreczek kaszy jęczmiennej Mazurskiej Młynów Stoisław kawałek selera i pora natak pietruszki sól, pieprz do smaku kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 100 ml śmietanki(...)dodajemy łyżkę soli, ziarenka ziela i pieprzu, gotujemy około 5 minut następnie dodajemy Kaszę z woreczka i gotujemy około 10 minut. Gdy kasza lekko zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dolewamy wody. Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, jeśli lubicie rzadkie dolejcie więcej wody. Zupę gotujemy na małym ogniu tak długo aż ziemniaki będą all dente. Wyciągamy natkę
Sama słodycz i szczypta chiliFilet z indyka to delikatny kawałek mięsa. Doskonały i dietetyczny. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka soli(...)czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż się skórka zarumieni. Przed podaniem najlepiej odczekać kilka minut. Następnie kroimy w plastry. Do tego przygotowujemy tłuczone ziemniaki i ulubione warzywa i podajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnesię napisać książki tak wzruszającej i wspaniałej jak to zrobił Khaled Hosseini. Gorąco polecam! http://merlin.pl/Tysiac-wspanialych-slonc_Khaled-Hosseini/browse/product/1,616323.html Afgańska frittata Składniki: 25 dag obranych i pokrojonych w ćwiartki ziemniaków 8 jajek 1 pęczek posiekanej kolendry 1 pęczek posiekanej cebuli dymki 15 dag posiekanego szpinaku 1 papryczka jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżki oliwy Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w wodzie (ja gotuję na parze), odcedzić i rozgnieść widelcem. Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z ziemniakami, papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez
Moja Mama Gotujemarchewki 1 pietruszka 1/4 główki posiekanej kapusty 1/3 selera 2 cebule 1 jabłko 2 puszki pomidorów 1/2 puszki białej fasolkii (lub namoczonej i ugotowanej) 80 dag ziemniaków 1/2 łyżeczki kminku 5 ziarenek angielskiego ziela 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku Około 2 litry wody Sól, pieprz do smaku 3 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki oliwy(...)buraki do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. · Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki a następnie ugotuj. Nie wylewaj wody po ugotowaniu. · Pokrój w drobną kosteczkę cebulę i smaż na oliwie, na małym ogniu, przez 2 minuty razem
Moja Mama Gotujejako lekka polewka z młodej kapusty, jak i w zimie, pobudzając krążenie kwaśną wersją z kapusty kwaszonej lub góralską kwaśnicą. My proponujemy zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy(...)minut. Pokrojone pieczarki podsmażamy na 1 łyżce oleju, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i 2 łyżki natki pietruszki. Smażymy jeszcze przez 2 minuty. Warzywa obieramy, ziemniaki kroimy w kostkę, selera w małe słupki, marchewkę ścieramy na grubej tarce, pora drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez chwilę, cały czas mieszając
Moja Mama GotujeŹle obrałeś ziemniaki! Brzydko pokroiłaś pomidora! Za dużo oleju! Za mało soli! chociaż tak na prawdę nie ma się czego czepiać, bo przecież ogólnie patrząc wszystko jest ok, a smakuje i wygląda bardzo przyzwoicie. Z drugiej strony: przepyszne! wspaniałe! niebo w gębie! wyśmienite! choć przełykając kolejne kęsy mocno szczypiemy się w kolano, aby bólem zagłuszyć niesmak w ustach(...)teść zaproponuje. Teściowa zdaje sobie sprawę, że masz sporą wiedzę, szanuje Twoje zdanie, a tak na prawdę chce je po prostu poznać. Dlatego między innymi nie soli Ci ziemniaków do schabowego i posypuje koperkiem. Ona tak zawsze je, ale głowi się, czy owe zielsko z ogródka babci również Tobie smakuje. Ty patrząc na talerz dostajesz lekkich drgawek, a na skroni
Moja Mama Gotujeczęsto przygotowywany. Dzisiaj przygotowałam go w formie kremu, który zniknął błyskawicznie. Żurek - krem z pieczoną kiełbasą, jajkiem i chrzanem Składniki : 250 g wędzonych żeber około 6 -7 większych ziemniaków 2 ząbki czosnku liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz do smaku majeranek 3 kiełbaski białe 3 jajka chrzan Przygotowanie : Do garnka przekładamy żeberka zalewamy około 1 l wody(...)dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy wywar Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru - gotujemy al dente. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy żurkiem - gotujemy do miękkości ziemniaków, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Z żurku wyciągamy żeberka, i całość blendujemy na krem. Jajka gotujemy na twardo. Kiełbasę kroimy w plasterki, pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki