Zupka koperkowa..tym razem zagęszczona płatkami owsianymi.. bulion koperek marchewka ziemniaki śmietana sól,pieprz listek laurowy,ziele angielskie domowa vegeta płatki owsiane Płatki [ około 1/2 szkl.] zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić .W tym czasie obrać ziemniaki.Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować prawie do miękkości ziemniaków.Pod koniec gotowania dodać
Moje domowe kucharzeniePieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, delikatne(...)filetów Red Snapper (mrożone) kilka gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy Puree ziemniaczane z parmezanem: 4 ziemniaki 1 garść startego parmezanu 1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta białego pieprzu Dodatek z cukinii i oliwek
Wino Francja Kuchniagóry dnem na półmisek. Zrobiłam ją na wzór sałatki ,,leśna polana ” , ale z drobnymi zmianami. Bardzo smaczna sałatka, która prezentuje się bardo ciekawie. Składniki: marchew 3 szt, ziemniak 2 szt, ser żółty starty 1 szklanka, pieczarki marynowane 1 mały słoik, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, pierś kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 2 łyżki, szczypiorek posiekany 5 łyżek, olej do smażenia(...)majonez 5 łyżek, ketchup 2 łyżki, jogurt naturalny 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Pieczarki odcedzamy i układamy w keksówce do góry korzonkami. Następnie posypujemy pieczarki posiekanym szczypiorkiem i mocno dociskamy. Następnie nakładamy pokrojoną marchewkę. Składniki
kulinarne odsłony patiKocham sałatki właśnie za to, że wystarczy kilka świeżych produktów i lokalnych dodatków i w kilka minut pyszne, zdrowe, aromatyczne danie gotowe. Bazę dzisiejszej sałatki stanowi czarna quinoa i ziemniaki truflowe, te nieco egzotyczne składniki skomponowałam z wiosennymi nowalijkami - młodym zielonym groszkiem, rzodkiewką i jej kiełkami, ale świeżość całej kompozycji podkreślają świeże listki mięty i dressing z oleju lnianego(...)octu z kwiatów czarnego bzu. Namówiłam Was? Mam nadzieję ;) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 4 ziemniaki truflowe (fioletowe) garść świeżej mięty 1/3 szklanki zielonego groszku 4 rzodkiewki garść kiełków rzodkiewki 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu z kwiatów czarnego bzu świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himlajska Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w całości w łupinkach, następnie studzimy je obieramy
Quinoa Raz!alergię i zawsze dodawaliśmy sypaną paprykę słodką. Jednak jak dla mnie to wcale nie ujmuje smaku, a nawet smakuje mi bardziej taka wersja… SKŁADNIKI : mięso wołowe – 40 dkg ziemniaki – 4 sztuki kluski kładzione – 15 – 20 sztuk wywar warzywny – 2 szklanki lub woda cebula – 1 sztuka czosnek – 3 ząbki koncentrat pomidorowy – 4 łyżki papryka słodka – 15 g liść laurowy(...)sporo papryki słodkiej i zalać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, lubczyk i gotować pod przykryciem na mniejszym ogniu około 30 minut. Po tym czasie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawić solą i piperzem i gotować jeszcze przez 15 – 20 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dolać wody. Zrobić zasmażkę – na małej patelni roztopić dwie łyżki masła
kuchniabellissima.wordpress.comgości - danie doskonałe. Zachęcam do zrobienia;) Składniki (na 6-7 porcji): ok. 750g schabu lub chudej karkówki 2 łyżeczki pieprzu ziołowego czerwona papryka 3 ząbki czosnku gałązka rozmarynu 6 ziemniaków 3 duże marchewki 2 łyżki oliwy tymianek sól pieprz czarny świeżo mielony opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek lub natka pietruszki Mięso pokroić na 6-7 plastrów o grubości(...)posypać pieprzem ziołowym, solą, czerwoną papryką, listkami rozmarynu i ostawić na 30 minut. Ziemniaki i marchew obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w ćwiartki, marchew w większe kawałki. Warzywa wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek pokroić w plastry, rozłożyć na mięsie. Do rękawa do pieczenia włożyć mięso, warzywa, zawiązać z obu stron. Rękaw nakłuć z wierzchu w kilku miejscach
Obiad gotowyLisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody (opcjonalnie z 3 łyżkami sosu sojowego) 2 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków 3 łyżki kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 świeżej papryczki chili 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę(...)Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, drobno szatkujemy i lekko solimy. Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem. W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kaszę
cool and mintydobre na śniadanie, na kolację i do grilla. Skład: 1 kg mąki, 1 łyżka soli, 1/2 kost. drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 szkl. wody, 1/3 szkl. oleju, 1 ziemniak, 20g suszonego czosnku -opakowanie lub 4 ząbki wyciśniętego przez praskę, pieprz, papryka. Zaczyn: woda, drożdże, cukier, 3 łyżki mąki dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, żeby(...)ładnie urosło. Jak widać dałem mąkę pełnoziarnistą ale można dać zwykłą. Ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy sól, czosnek, trochę pieprzu i papryki, olej, zmiksowanego dużego ugotowanego ziemniaka i dolewamy wyrośnięty zaczyn. Całość dobrze mieszamy i potem wyrabiamy ręcznie ciasto. Jeżeli dodaliśmy ciepłego ziemniaka, to nie czekamy na wyrastanie tylko od razu lepimy bułki. Kształty mogą być dowolne
chleba naszegominut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka 2-3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki - u mnie mąka bezglutenowa sól, pieprz, mielony kminek Do rosołu wrzucić poszatkowaną kapustę(...)ziemniaki - obrane i pokrojone w kostkę. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i kapusty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę kminku i gotować dalej na małym ogniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, wrzucić cebulkę pokrojoną w kostkę i usmażyć ją na złoto. Zrumienioną cebulkę zebrać z patelni i wrzucić do zupy, zostawiając większość roztopionego tłuszczu na patelni. Następnie
Ze smakiem bez glutenuwersji bez mięska (tę zajadała moja córa) lub zrobić wersję "na bogato" i dodać trochę chabaniny. Składniki - na ok. 2 litry zupy: 500 g obranej dyni 1 duży ziemniak 1/2 pora - wykorzystałam zieloną część 1 średnia cebulka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, biały pieprz, 1/2 płaskiej łyżeczki cukru mielonka ze słoika lub kiełbasa - najlepiej krucha i rozpadająca się(...)garnka wrzucić ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę oraz dynię, również pokrojoną w kostkę. Dodać pora pokrojonego na grube plastry i cebulę, również pokrojoną w grube plastry. Zalać wodą, tak, aby przykryć wszystkie warzywa. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków i dyni - najlepiej, żeby się rozpadały. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wymieszać. Pogotować chwilę. Zblendować całość na jednolity krem
Ze smakiem bez glutenupieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól(...)pieprz biały Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować do miękkości ziemniaków. W międzyczasie pieczarki oczyścić z ziemi (nie płukać! bo wciągną wodę) i pokroić na równe, raczej grube plasterki - 3-4 mm grubości. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Jak będzie mocno rozgrzany wrzucić
Ze smakiem bez glutenuSkładniki na ok 3 litry zupy: 1/2 małego słoiczka szczawiu - ok 2 czubate łyżki 1 litr bulionu i 1 litr wody lub 2 litry wody 1 marchewka 1 duży ziemniak 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 1/2 małej cebulki 2 łyżki smalcu jajka na twardo Do garnka wlać rosół i wodę (nie więcej niż(...)litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać szczaw i podgotować chwilę. W międzyczasie na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i zrumienić cebulkę pokrojoną w kostkę. Cebulkę dodać do zupy, zbierając jak najmniejszą część tłuszczu z patelni. Na patelnię dołożyć łyżkę smalcu, rozpuścić
Ze smakiem bez glutenuWyszła wzbogacona wersja zwykłych placków ziemniaczanych. U mnie w wersji bezglutenowej ale można je oczywiście zrobić w wersji glutenowej. Składniki - na ok. 12 sporych placków: 5 średnich ziemniaków ok. 250 g szynki w kawałku lub w plasterkach 1 mała cebulka 1 jajko 2 łyżki mąki - z lekkim czubkiem - u mnie bezglutenowa ale można też użyć zwykłej pszennej sól, pieprz(...)ewentualnie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynówce - o grubych oczkach. Cebulę obrać i również zetrzeć na jarzynówce. Dodać szynkę pokrojoną na drobne kawałki - nawet posiekaną. Dodać jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać dokładnie. Na początku masa będzie bardzo sucha ale niech was nie skusi dodawanie jakiegoś płynu. Po chwili ziemniaki
Ze smakiem bez glutenupoprzedniego to można zrobić grochówkę w 40 minut. Dodatek kiełbasy sprawia, że grochóweczka jest sycą i smaczna. Składniki na ok 3 litry: 1,5 szkl suchego grochu 1 duży ziemniak 1 litr rosołu wieprzowego + 1 litr wody jedna laska kiełbasy - wiejska albo inna w miarę swojska 1/2 małej cebulki 1 łyżka mąki na zasmażkę - u mnie bezglutenowa 1 łyżki smalcu(...)Trzeba sprawdzać na bieżąco. Po ugotowaniu groch można z wodą z gotowania przelać do zupy, o ile nie zostało jej za dużo. Do garnka wlać rosół, uzupełnić wodą, dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę i gotować do miękkości. W międzyczasie na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną na półplasterki. I dorzucić do zupy. Kiedy ziemniaki są już prawie miękkie dodać groch
Ze smakiem bez glutenu