style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 główki sałaty masłowej liście sałat lodowych i rzymskich ( pęczek, dość spory ) około 10 liści rukoli 1 cebula , dość duża 1 duży ziemniak 4 ząbki czosnku 2 L wody 100 ml kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru 3 kostki bulionowe warzywne 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku mały pęczek trybuli Cebulę , czosnek ,siekamy(...)pokrojone , liście sałat , rukoli i większą część trybuli , smażymy na maśle do chwili, aż zielenina zrobi się miękka ( trwa to około minuty ) . Zalewamy całość wodą , wrzucamy kostki bulionowe , obranego ziemniaka ( przekrojonego na kawałki ) , cukier , sól do smaku i gotujemy do momentu ,aż ziemniak będzie się rozpadać . Następnie całość , miksujemy blenderem . Doprawiamy śmietanką kremówką , pieprzem i posypujemy resztą trybuli . Oczywiście ilość
Ogrodnik w podróżyŁatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany(...)ziemniakami puree pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plporcji) 1 duży pęczek botwiny (2 buraczki + zielone liście i gałązki) Pół pęczka koperku Włoszczyzna na bulion (marchewka, pietruszka, seler) Kawałek indyka (opcjonalnie) 400-500 g młodych ziemniaków 2 litry wody przyprawy: łyżka cukru, pieprz, sól ok. 2 łyżeczki soku z cytryny 2-3 łyżki śmietany kremówki 30 % ( może być 18%) Przygotuj wszystkie składniki na bulion. Ziemniaki obierz i pokrój(...)kostkę. Podsmaż ziemniaki w dużym garnku na oliwie lub maśle i odstaw. Odetnij liście botwinki od buraczków, dokładnie umyj liście i obierz buraczki. Liście posiekać na desce, razem z gałązkami, buraczki pokrój na cienkie plasterki, odstaw. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlej wodę, dodaj mięso jeśli używasz i wrzuć wszystkie warzywa
Calzonella.comwschodniej Polski. W niektórych rejonach nazywana kartoflakiem, babką ziemniaczaną. Ale żeby nie przedłużać zapraszam do dalszej części postu, gdzie znajdziecie przepis! :) Składniki na blachę 25x11cm: 0,5kg obranych ziemniaków 100g wędzonego boczku 1-2 pętka kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1 jajko sól pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy(...)boczku. Kiedy boczek zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w pół talarki. Wszystko razem smażymy aż całość będzie podsmażone. Stopień wysmażenia zależy jak lubicie :) Obrane ziemniaki trzemy w maszynce lub na tarce o drobnych oczkach jeśli nie macie maszynki. Mleko zagotowujemy. Do startych ziemniaków wrzucamy przesmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie dodajemy czosnek, gorące mleko
Gotuj z Mąkąbędzie to krem z kalafiora, a tradycyjna polska zupa, którą przygotować można w ekspresowym tempie Zupa kalafiorowa z kładzionymi kluseczkami Składniki: 1 kalafior marchewka pietruszka kawałek selera 2 średnie ziemniaki łyżka masła 2 l bulionu 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 łyżki śmietany sól Kładzione kluseczki: 2 jajka 6 łyżek mąki sól Marchewkę, pietruszką, seler(...)ziemniaki cienko obieramy. Wszystko dokładnie myjemy. Marchewkę kroimy na plasterki, a pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i nasze warzywa. Chwilę je podsmażamy i zalewamy ok. 2 litrami wody. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i kostkę rosołową (jeśli ją dodajemy). Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dorzucamy do gotującej się
PatiGotujeresztę pieczarek cieniutko pokroiłam i postanowiłam ususzyć. Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami dla 4-6 osób Składniki: 600 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1 średniej wielkości ziemniak 2 łyżki masła 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Na czosnkowe grzanki: pieczywo (około 3-4 bułki, np. kajzerki lub 7-8 kromek chleba) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)trochę się podpieką. Odkładamy 2-3 łyżki tak przygotowanych pieczarek, bo będą nam potrzebne do dekoracji. Resztę zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować, ja jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki
PatiGotujebabci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie około 6 ziarenek czarnego pieprzu opcjonalnie łodyga lubczyku 2-3 łyżki śmietany 18% sól Kurczaka zalewamy około(...)litrami zimnej wody i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy szumowiny i gotujemy około 30 minut. W tym czasie obieramy warzywa. Marchewki kroimy na plasterki, a ziemniaki w kostkę. Pietruszkę i seler zostawiamy w całości. Do gotującego się wywaru dorzucamy obraną pietruszkę, seler, liście kapusty, pokrojone marchewki i ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i jeśli
PatiGotujeZupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem przegryzę;)) lub z ziemniakami - ale te ziemniaki mają być roztarte i podane na jednym talerzu, a niektórzy wolą, gdy mają je osobno. W tym wypadku nawet nie chodzi o późniejsze zmywanie(...)garnka. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Na talerzach podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. A Ty lubisz botwinkę? Wolisz z jajkiem czy z ziemniakami? A może masz jeszcze inne sposoby przygotowania i podania - koniecznie napisz mi o tym w komentarzu
Kolorowy Przepisownikrelaksowałam się i można rzec, że byłam prawie w niebie.. no dobrze, w niebie nie ale w swoim żywiole z pewnością :) Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia Dodatkowo(...)średniej wielkości gotuję wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotuję przez minutę do półtorej. Wyławiam jajko i postępuję analogicznie z kolejnym. Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, odciskam z nadmiaru płynu. Szalotkę i czosnek siekam drobno i smażę na maśle do zarumienienia. Mieszam ze startymi ziemniakami. Dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie
Mango PapajaKolejna zupka..tym razem ogórkowa z dodatkiem kalafiora.. bulion 1-2 marchewki kilka ziemniaków kawałek kalafiora kilka ogórków kiszonych śmietana 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,kalafiora podzielić na różyczki.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde
Moje domowe kucharzeniekawiorem lub wędzonym łososiem. Ale placki ziemniaczane to placki ziemniaczane. Taki mały złocisty wehikuł czasu. Poniżej mój przepis na placki. Najprostszy możliwy. Bez dodatku mąki. Wyjdą nawet z młodych ziemniaków. Każdemu Składniki (zwykle wychodzi mi ok. 6 placków) : 6 średnich ziemniaków 2 nieduże cebule 2 jajka sól do smaku olej do smażenia śmietana „18” czarny lub czerwony kawior/wędzony łosoś(...)Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę ścieram na tarce o małych oczkach. Kiedyś miałam fazę na placki z kombimaszyny na T, ale zdecydowanie zarzuciłam ten proceder. Zbrodnia na placku! Dodaję odrobinę soli wg uznania i zostawiam na chwilę. Następnie dokładnie i mocno odciskam ziemniaczane wiórki z nadmiaru wody. Dodaję jajka i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej – taką ilość, żeby placki
Kate's KitchenZiemniaki, buraki, selery, chylcie bulwy topinamburowi. Spróbujcie kilka razy tego warzywa, a ziemniaki już nigdy Wam nie będą smakować jak wcześniej. Napisałam "kilka razy", bo do smaku topinambura niekiedy trzeba się przekonać. A gdy to już nastąpi, to będziecie po niego często sięgać. Dla mnie frytki z topinambura smakowo przerosły nawet te z ziemniaka lub selera. Dlatego zaopatrzyłam
Jeść, by żyć w zdrowiurównie smaczną. Składniki: 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp) 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj) 1 łyżeczka papryki słodkiej Do smaku: sól(...)pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Dodatkowo: 150 g zielonej soczewicy Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni
Ala piecze i gotujewyszłabym z siebie i stanęła obok... A kto by się tym kiedyś przejmował :D Wracając jednak do zupy, to jakiś czas temu już jedną robiłam. Wtedy jednak ziemniak był bardziej wysunięty na pierwszy plan. Dziś postarałam się, by czuć było aromat wędzonego żeberka i nieskromnie powiem, że mi to bardzo dobrze wyszło :P Składniki dla 4 osób(...)wędzonych żeberek 700ml wody 1 marchewka 1 pietruszka Mały kawałek selera 1 większy ząbek czosnku Ok 100g liści szczawiu 4 ziemniaki 100ml słodkiej śmietanki 30% Sól, pieprze do smaku 1 łyżka masła np. klarowanego Jajka na twardo do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: W misie urządzenia umieszczamy najpierw nóż ultra blade (przyda się w dalszej części gotowania), a następnie
Kuchnia w czekoladziejest dla 4 osób), zajadaliśmy ją przez 3 dni, a każdego smakowała równie pysznie. Polecam bardzo gorąco. Przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie(...)łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy przez ok. 4 minuty obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok.1-2 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kurkumę i gotujemy ok.10-15 minut, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Szparagi myjemy, odłamujemy (i wyrzucamy) twarde, dolne
Smaczne Zdrowe