Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie. Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki(...)bulion, wrzucam obgotowane grzyby świeże i dodaję garstkę suszonych. Jeśli mam marchewkę z bulionu, to również ją dodaję. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na małym ogniu. Zabielam mlekiem. Dodaję ziemniaki. Przy podaniu posypuję natką pietruszki bezpośrednio na talerzu
Karczma HonoriettySKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną część, pokroić na plasterki. Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę. 2. W garnku roztopić masło, delikatnie podsmażyć cebulę. Dodać por i ziemniaki. Podgrzewać na średnim ogniu przez kilka minut, aż warzywa trochę zmiękną, od czasu
Dziś Ja gotujenieśmiało przyznam, że Adaś zjadł całą swoją porcję i jeszcze do mojej się dobierał :) Zapraszam do lektury ;) Róbcie zakupy, gotujcie i dzielcie się zdjęciami 💗 Składniki: ¾ kalafiora 2 gruszki 2 ziemniaki ½ pora 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 750ml bulionu warzywnego 120ml mleczka kokosowego ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Groszek ptysiowy do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kalafiora(...)dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy na kilka mniejszych części. Dodajemy także czosnek i cebulę. Składniki umieszczamy w misie z załączonym ostrzem ultra blade. Dodajemy połowę pora, a pozostałą część siekamy na drobne niteczki i rumienimy w piekarniku w temp. 160⁰C przez kilka minut. Przygotowane warzywa zalewamy bulionem i włączamy urządzenie na 25 minut, temp
Kuchnia w czekoladzieprzyszedł czas na coś ciepłego i pożywnego, dlatego do piekarnika dzisiaj wskoczyła zapiekanka z warzyw. ZAPIEKANKA z KALAFIOREM i POREM Składniki: 230 g kalafiora podzielonego na różyczki 4 niewielkie ziemniaki 1/2 pora 100 g sera żółtego bułka tarta do posypania formy 2 łyżki masła szczypta rozmarynu, oregano i bazylii sos beszamelowy: 30 g masła 30 g mąki 1,75 szkl(...)mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 3 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Szczyptę rozmarynu, oregano i bazylii oraz soli i pieprzu mieszamy razem. Ziemniaki kroimy w bardzo cienki plastry. Mieszamy je z kalafiorem i mieszanką przypraw. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i polewamy nim ziemniaki i kalafiora. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podpiekamy przez około 20 minut w 180 stopniach
Bon appetit mon amiePyszna zupka ..ogórkowa z dodatkiem ryżu i białej kiełbasy. bulion biała kiełbasa 1 marchewka kilka ziemniaków 2 -3 łyżki ryżu kilka ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 18% koperek sól, pieprz listek, ziele Marchew i ziemniaki obrać i pokroić, ogórki zetrzeć na tarce.Do bulionu dodać marchewkę, ziemniaki ,kiełbasę i przyprawy. Gotować, gdy warzywa będą półtwarde dodać
Moje domowe kucharzeniewłaśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek, 2 pietruszki, mały seler, por lub cebula) - lubczyk świeży - 8 średnich ziemniaków - 8 łyżek kaszy(...)liście laurowe - pieprz czarny - 3 ziela angielskie - sól Zagotować 4 litry wody. Do gotującej wody wrzucić umytą porcję rosołową i gotować na wolnym ogniu. Zebrać burzyny. Włoszczyznę i ziemniaki obrać. Pokroić na grubą kostkę. Pora umyć i przekroić na pół. Kaszę jęczmienną dobrze przepłukać. Dodać do czystego wywaru mięsnego. Gotować ok. 20 minut. Dodać warzywa, świeży lubczyk i przyprawy. Gotować
CookYourselfznanych hamburgerów. Mają znacznie mniej kalorii od tradycyjnych hamburgerów, są lekkie i zdrowe. Fitburger z indyka z cukinią może też funkcjonować jako "zwykły" kotlet:) Możemy je jeść, np. z ziemniakami i sosem tzatziki. Składniki 0,5 kg piersi z indyka 1 duża cukinia 2 marchewki (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku oregano, sól, pieprz natka pietruszki Przygotowanie Mięso
Kuchnia Pełna PasjiChłopcy konserwatyści stwierdzili że to nie dla nich, ale razem z Matyldą i Panem mężem zjedliśmy ze smakiem. Przypominają leniwe kluseczki. Dla nas genialny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego. Można zjeść na słodko z cynamonem i kwaśną śmietaną, lub na każdy możliwy sposób. To tylko od Was zależy. Polecam. Przepis na około 10 małych(...)gofrów. 350 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę. 2 łyżki miękkiego masła 3 łyżki jogurtu- użyłam greckiego 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko - żółtko i białko osobno sól i pieprz według uznania Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, jogurtem, mlekiem żółtkiem, proszkiem do pieczenia i przesianą
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: żeberka wieprzowe mała główka białej kapusty 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta por mały kalafior 2 cebule 6 pomidorów 2 marchewki natka pietruszki ziemniaki (ilość zależnie od potrzeby) sól pieprz kolorowy kminek bazylia papryka słodka w proszku oregano curry Przygotowanie: Żeberka chwilkę przesmażyć w garnku na dużym ogniu. Wyłączyć gaz i lekko zalać zimną wodą(...)cienkie paski, por w plastry o średniej grubości, cebulę (połówki) na cienskie plastry, pomidory sparzyć, zdjąc skórkę i pokroić na plastry średniej grubości, marchew na cienkie plastry i ziemniaki na talarki. Kalafior rozdzielić na małe cząstki. Wszystkie warzywa oprócz pomidorów i ziemnieków wrzucić do garnka i zalać wodą, doprawić solą, słodką papryką, odrobiną kminku i rozgniecionym w moździeży
Ukojenie PodniebieniaSkładniki: 500 g mielonego fileta z indyka świeży tymianek 1 sucha bułka pszenna 1 jajko pół szklanki mleka 1 duża cebula puszka mleka kokosowego (400 ml) 2 - 3 ziemniaki opakowanie szpinaku "baby" (250 g) sól, pieprz, czosnek granulowany gałka muszkatołowa Przygotowanie: Suchą bułkę pszenną moczymy w mleku, tak aby zmiękła. Mięso mielone doprawiamy tymiankiem, solą, odciśniętą bułą, czosnkiem i wbijamy(...)wyrabiały, polecam formować je mokrymi dłońmi. W docelowym garnku przesmażamy cebulkę i przyprawy. Wlewamy mleko kokosowe i dolewamy drugie tyle przegotowanej wody. Do gotującego się mleka wrzucamy pojedynczo pulpeciki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Gdy wszystkie pulpeciki wylądują już w garnku, to dodajemy opakowanie szpinaku. Pamiętajmy, by zwrócić uwagę, czy był on wcześniej myty
Karczma Honoriettyjeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1/2 szklanki drobnego makaronu 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki posiekanego koperku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła(...)wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać kurki, masło i smażyć je do czasu, aż odparuje woda i lekko zaczną się przysmażać. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut
Kuchcik gotujeZiemniaczane pyzy to bardzo dobry sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Wystarczy dodać mąkę ziemniaczaną, wodę oraz zrobić ulubiony farsz. Dla mnie najlepsze są pieczarki podsmażone z cebulką i przyprawami. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video-przepisu // Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków ok. 200 g mąki ziemniaczanej ok. 150 ml wody farsz – pieczarki, cebula, przyprawy (sól, pieprz, majeranek
Via Gustocukinii. Zdecydowanie na dzisiejszą pogodę sprawdzi się idealnie, a możecie urozmaicić ją serem gorgonzolą, grzanką czosnkową, śmietaną lub czym tylko chcecie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 łyżka oleju 2 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 g szpinaku 1 l bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz do smaku na koniec dodałam łyżkę śmietany 18% Przygotowanie: ziemniaki(...)piekarniku 30 minut 180 C. W garnku na oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj ząbki czosnku (całe), następnie dodaj szpinak, pokrojoną w kostkę cukinie i pokrojone ziemniaki bez skórki. Wszystko delikatnie podsmaż i zalej bulionem. Gotuj wszystko ok 20 minut na małym ogniu, dopraw i zmiksuj na konsystencję kremu. Podawaj z Twoimi ulubionymi dodatkami
Niezły Młynekskładniki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do podanie: buraczki z jabłuszkiem Jamar np. gulasz, sos grzybowy wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie
Domowy Smak Jedzeniaziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam z mielonej piersi kurczaka z przyprawami i podałam go właśnie w plackach z ziemniaków w towarzystwie salsy pomidorowo - paprykowej i lekkiego sosu na bazie jogurtu naturalnego. Według mnie to połączenie smakuje doskonale! Składniki (na 2 - 3 porcje); Burger drobiowy: 400 gram mielonej piersi kurczaka(...)łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki otrębów owsianych sól, pieprz, majeranek 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego olej do smażenia burgerów Placki ziemniaczane: 1/2 kg ziemniaków 1 jajo 1 cebula 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli i pieprzu olej do smażenia placków Salsa pomidorowo- paprykowa: 2 pomidory malinowe 1 papryka żółta
Mango Papaja