wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem. #krakus, #smacznieiszybko KLUSKI ŚLĄSKIE z SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula(...)śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki z których formujemy kulki, na środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy
Bon appetit mon amiePlacki ziemniaczane to danie, które kojarzy mi się z wakacjami u babci na wsi. Do moich dzisiejszych placków dodałam boczek. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g boczku wędzonego 0,5 szklanki mąki pszennej 2 jaja sól, pieprz,majeranek- po dwie łyżeczki duża cebula olej do smażenia Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub posiekaj(...)pomocą miksera do ziemniaków dodaj startą cebulę, jaja, mąkę i przyprawy, wymieszaj wszystko na gładką masę, a na końcu dodaj pokrojony z małą kostkę boczek, wymieszaj na patelni rozgrzej olej, musi go być sporo nalane, kładź placki łyżką na mocno rozgrzaną patelnię, wtedy masz gwarancję, że placki będą chrupiące, smaż na rumiano z obu stron podawaj z ulubionymi dodatkami
Oka w rosole czyli KaFka gotujedokładkę, ale o tym już musicie przekonać się sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 700 ml gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki(...)łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka pestek dyni Przygotownie: 1) Przygotować bulion mieszając koncentrat bulionu drobiowego Krakus z gorącą wodą. 2) Nasiona i orzechy podprażyć na suchej patelni. 3) Pietruszkę, ziemniaka oraz gruszki obrać i pokroić w kostkę. 4) W garnku rozgrzać olej, wrzucić pietruszkę i chwilę smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się rumienić. 5) Dodać gruszkę oraz
Fitsweet.meSkładniki : 1 marchew i pietruszka kawałek pora i selera cebula, mała cukinia lub ok. 10 cm z dużej garść fasoli, świeże liście selera kilka różyczek kalafiora 2 średnie ziemniaki sól, pieprz, majeranek, liść laurowy i bazylia ewentualnie 2-3 łyżki keczupu ostrego masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Cebulę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, tak samo zrobić z selerem(...)Fasolę obrać z końcówek, przekroić na 2-3 części Por i cukinię pokroić w pół krążki Do wrzącej wody wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziemniaki, cebulę, fasolę, pokrojonego selera- gotować Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wpierw przesmażyć marchew na maśle klarowanym- dołożyć do zupy, potem przesmażyć krótko pietruszkę- dodać do zupy Dodać również umytego
Proste Potrawyprzecież z pora którego kiedyś średnio lubiłem a teraz to jedno z moich ulubionych warzyw. Poniżej przedstawiam przepis na tą pyszną zupę: Zupa krem z pora Składniki: 2 ziemniaki (350g) 1 Cebula 3 Pory (600g białe części pora) 1,8L Bulionu drobiowego 1 serek topiony 100g Sól Pieprz Gałka muszkatołowa 100ml śmietanki 30% 3 plasterki szynki Zupa krem z pora(...)kurczaka(udka, skrzydełka, porcje rosołowe) oraz warzyw i ziół. Do garnka z bulionem drobiowo – warzywnym przekładamy zeszkloną cebulę wraz z porem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Do wywaru dodajemy serek topiony, całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Gotowy krem doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlewamy słodką śmietankę
Księga-Smakuzdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła ok 1,2 l bulionu sól do smaku kawałek wędzonego boczku parzonego bez skóry Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować(...)Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł
Monia miesza i gotujeZupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka(...)niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie, bo farbują. Ugotowaną fasolę odcedź. Obierz cebulę, czosnek i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w kostkę i wrzuć do rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie
codojedzeniawłoskie nadają wykwintnego smaku. Założę się, że w takim wydaniu zupy grzybowej jeszcze nie próbowaliście ;) Składniki: 3 garście kurek 1 duża cebula 6 szklanek bulionu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 saszetki ryżu (najlepiej kolorowy) olej 1 łyżka masła orzechy włoskie ok. 80 g śmietana 18% sól pieprz czarny świeżo mielony pieprz cayenne natka pietruszki Przygotowanie: Kurki oczyścić, opłukać(...)przyrumienią i nadmiar wody się zredukuje. Dodać masło i podsmażać jeszcze chwilę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Tak podsmażone kurki dodać do gorącego bulionu razem z ziemniakami, doprawić solą, czarnym pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne i gotować na niedużym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W osobnym garnku ugotować ryż (kolorowy jest bogatszy w smaku i ciekawiej wygląda). Ugotowaną
Ukojenie Podniebieniasobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez wydziwiania z dodawaniem koniaku czy białego wina... Potrzebujemy włoszczyznę 500-750 g w słupkach, cebulę 6-8 szt., ziemniaki 5 szt., sól ~1 płaska łyżka, ziele 5 ziaren,liść 5 szt., pieprz 1 łyżeczka, majeranek 1 czubata łyżka, smalec 50-70 g. Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy(...)upodobania w kostkę, pióra, słupki... Włoszczyznę gotujemy w trzech litrach wody, dodajemy ziemniaki, liście i ziele. Na patelni dusimy pokrojoną cebulę do czasu dobrego zeszklenia. Gdy bulion warzywny się zagotuje, to cebula zdąży się już zeszklić. Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę. Wszystko razem gotujemy kilka minut i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Serwujemy gorącą zupę, można posypać
chleba naszegowołowiny na gulasz 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka pokrojona w pół plasterki 4 szklanki bulionu lub wody 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 15 dag pieczarek pokrojonych w plasterki 1 łyżka przyprawy gulaszowej w proszku (u mnie pikantnej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka pasty paprykowej śmietana sól(...)miękkawe, co najmniej przez godzinę . W międzyczasie na patelni po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i pieczarki. Do garnka dorzucamy podsmażona cebulę i pieczarki marchewkę, paprykę i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków, około 10-15 minut. Przyprawiamy wędzoną papryką, pastą, pieprzem i solą, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatityjedynie delikatnie modyfikując przepis dla maluszka. Doskonałym przykładem jest tutaj kremowa zupa porowa. Przepis zainspirowany został książką Julii Child „Gotuj z Julią”. 1 duży por 4 średnie ziemniaki 1 cebula 1.5 łyżeczki soli (opcjonalnie) 1 szklanka mleka owsianego mleka owsianego Pora przekrawamy na pół i myjemy dokładnie. Następnie kroimy go w talarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę(...)Podobnie postępujemy z ziemniakami. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody. Wrzucamy wszystkie warzywa oraz 1,5 łyżeczki soli i gotujemy około 20-30 minut na małym ogniu. Garnek powinien być przykryty, a pokrywka lekko uchylona. Gdy warzywa zmiękną całość blendujemy na gładko. Zupę możemy zabielić i zagęścić delikatnie dodając pod koniec gotowania szklankę mleka owsianego i zagotowując całość
Dieta bez mlekaJest znakomitą propozycją na różnego rodzaju domowe imprezy lub ciekawym pomysłem na smakowite śniadanie, które można zabrać do pracy. składniki na 3 porcje 4-5 średnich ugotowanych ziemniaków 150 g kabanosów 3-4 średnie ogórki kiszone 300 g pieczarek 1 papryka czerwona pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy olej do smażenia czarny pieprz sól(...)stracą surowość ale będą jeszcze jędrne, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec smażenia pieczarki doprawiamy odrobiną soli i czarnym pieprzem, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Ogórki kiszone oraz czerwoną paprykę również kroimy w niewielką kostkę a następnie dodajemy do ziemniaków. Kabanosy kroimy na niewielkie około 2 centymetrowe kawałki
Smakowite Daniabył za rzadki zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie powoli wlać rozmieszaną mąkę do gotującego się sosu. Można podać to danie z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Ja ugotowałam młode ziemniaki w skórkach. Ugotowane ziemniaki podałam na talerzu razem z mięskiem i sosem. Pycha, polecam
Kuchnia PokoleńZupa grzybowa krem Składniki dla 4-6 osób: 1 kg świeżych leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki ) 2 cebule 100ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku Masło 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2L Bulionu drobiowo warzywnego Sól Pieprz Natka pietruszki grzanki Zupa grzybowa krem Przygotowanie: Leśne grzyby obieramy, kilka razy płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i razem(...)smażymy do momentu aż większość wody odparuje a grzyby będą miękkie. W rondlu przygotowujemy 2 L buliony drobiowego lub warzywnego, dodajemy podsmażone grzyby i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie wywar gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, chwilę jeszcze po miksowaniu gotujemy, następnie zestawiamy z ognia i dodajemy 100ml
Księga-Smakuposypane zrumienioną bułką tartą, podane z bitą śmietaną to jedno z tych potraw, które zazwyczaj kojarzą się z dzieciństwem, i przywołują miłe wspomnienia. Knedle ze śliwkami – składniki: 1kg ziemniaki 1 jajko 350g mąki pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 500g śliwek węgierek Cukier Bułka tarta masło Knedle ze śliwkami – przygotowanie: Śliwki myjemy, nacinamy wzdłuż i usuwamy pestki, następnie(...)każdą ze śliwek przecinamy na połowę. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę, lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do ziemniaków dodajemy rozmącone wcześniej jajko, stopniowo dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wyrabiając jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki, które następnie tniemy na równe kawałki
Księga-Smaku